Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V hromadném hrobě našli 75 svázaných civilistů a policistů: Vraždil tady ISIS, tvrdí Iráčané

Autor: ČTK, nkov - 
26. ledna 2018
18:22

V Iráku byl nalezen hromadný hrob s ostatky desítek civilistů a příslušníků bezpečnostních sil. Informoval o tom guvernér provincie Kirkúk, kde byl hrob objeven.

„Obyvatelé a pastevci z okolí dovedli policisty k hrobu, v němž jsou těla více než 75 civilistů a příslušníků bezpečnostních sil,“ řekl guvernér Rakan Saíd Džuburí.

Podle něj tyto osoby zabili islámští radikálové, „kteří okupovali oblast Havídže“, což byl jeden z posledních městských regionů, který si v Iráku držel teroristický Islámský stát (IS). Armáda jeho oddíly z oblasti vytlačila loni v říjnu.

IS v roce 2014 obsadil zhruba třetinu iráckého a polovinu syrského území a vyhlásil tam chalífát. IS v roce 2014 obsadil zhruba třetinu iráckého a polovinu syrského území a vyhlásil tam chalífát. | Reuters

Osoby nalezené v hrobě měly ruce v poutech a zabity byly střelbou. Džuburí řekl, že jde o čtvrtý hromadný hrob nalezený v této části Kirkúku. Leží přibližně 45 kilometrů od města Kirkúk.

Guvernér se domnívá, že budou následovat další podobné nálezy, protože občané stále hlásí pohřešované blízké, zejména příslušníky bezpečnostních složek.

IS v roce 2014 obsadil zhruba třetinu iráckého a polovinu syrského území a vyhlásil tam chalífát. Irácká vláda loni v prosinci oznámila vítězství nad ISIS na iráckém území. V Iráku stále objevují nové hromadné hroby. Zbylí bojovníci ISIS působí na východě Sýrie u irácké hranice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi