Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Falešný profesor nalákal stovky studentek na „výzkum“. Poté je sexuálně obtěžoval

Penzista vydávající se za profesora 40 let obtěžoval studentky.
Penzista vydávající se za profesora 40 let obtěžoval studentky.  (Autor: Reprofoto Tvn24)
Autor: base, ČTK - 
12. ledna 2018
09:00

Rozruch v celém Polsku vyvolal případ z Poznaně, kde falešný profesor - ve skutečnosti třiasedmdesátiletý penzista - na místních univerzitách obtěžoval stovky studentek pod záminkou „vědeckých experimentů“. V době, kdy falešný vědec stanul před soudem, byla už většina případů promlčená, a tak si má odpykat šest let a šest měsíců za mřížemi. Proces se odehrál za zavřenými dveřmi, novináři byli přizváni až na vynesení rozsudku.

„Když o případu informovala média, policii se přihlásilo téměř 430 žen, které byly ve styku s falešným profesorem. Ukázalo se, že Janusz K. obtěžoval ženy pod záminkou výzkumu už 40 let!“ napsal list Gazeta Wyborcza.

Na falešného profesora se přišlo až v roce 2015, kdy se na policii obrátila jedna ze zneužitých žen. Vylíčila, že muž vydávající se za profesora antropologie, ji nejprve požádal, aby v jedné z prázdných učeben vyplnila dotazník, a pak ji pod záminkou „výzkumu“ přiměl k jistým sexuálním aktivitám. Podezřelého se podařilo zatknout o tři týdny později, kdy se na univerzitu znovu vypravil.

Ačkoliv podvodník ve školství nikdy nepůsobil, na univerzitách nebudil nejmenší podezření. Stačilo, aby si navlékl bílý plášť, představil se jako profesor a požádal vyhlédnutou studentku, aby se do výzkumu zapojila; málokterá si jej troufla odmítnout. Od dotazníků přecházel k tomu, že lepil na tělo papírky, údajně kvůli měření teploty, a často dotyčnou přiměl k různým sexuálním aktivitám. Podle soudkyně si počínal čím dál nevybíravěji, došlo i na znásilnění.

V soudní síni obviněný působil dojmem, že se sotva drží na nohou. Tvář si zakryl chirurgickou maskou a tmavými brýlemi. Při vynášení verdiktu vzlykal, před novináři opakoval, že je nevinen, a jako pohádky zlehčoval svědectví žen, které proti němu vypovídaly. Zatím podle deníku není jasné, zda se odsouzený proti verdiktu odvolá.

VIDEO: Muž znásilňoval dívku 10 let ve sklepě:

Zobrazit celou diskusi