Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž, který v Austrálii najel do lidí, nemůže před soud. Má mentální poruchu, tvrdí právník

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. prosince 2017
17:54

Saeed Noori (32), Australan afgánského původu, který 21. prosince najel v Melbourne do lidí, byl obviněn z 18 pokusů o vraždu a ohrožení života jedné osoby. Nicméně jeho právníci i policejní vyšetřovatelé se domnívají, že muž trpí mentální poruchou. Jeho obhájci se snaží dokázat, že není schopen stanout před soudem.

Podle lékařských záznamů má Noori problémy s duševním zdravím. Jeho čin není vyšetřován jako teroristický útok, pravděpodobně se k celému incidentu bude přistupovat jako k jednání mentálně narušeného jedince. Muž byl také dlouho drogově závislý.

Zaběry z místa útoku:

Noori se tento týden poprvé objevil před soudem, seděl mezi dvěma policisty se skloněnou hlavou. Tu nezdvihl během celého slyšení. „Domníváme se, že obžalovaný úmyslně najel svým autem do chodců, kteří právě přecházeli ulici. Jeho záměrem bylo zabít, nebo vážně zranit co nejvíce lidí,“ stojí v oficiální policejní zprávě. Motiv činu zatím není znám.

Dva zranění jsou stále v kritickém stavu

Po jeho útoku bylo do nemocnice převezeno 20 osob, 8 z nich stále zůstává hospitalizováno, dva jsou v kritickém stavu. Devět ze zraněných pochází z ciziny, jsou mezi nimi občané Jižní Koreje, Irska, Číny, Indie, Itálie a Venezuely.

Nooriho obhájce Tass Antos chce podle vlastních slov celý případ „uhrát“ na to, že jeho klient má duševní poruchu a nemůže být souzen. Smírčí soudce John Hardy vzal v potaz, že Noori přestal brát drogy a že může mít abstinenčními příznaky, stejně tak soudce bral ohled na to, že obviněný může trpět mentální chorobou a brát příslušné léky. „Je důležité, abyste pokračoval ve své léčbě,“ řekl Noorimu.

Obviněný se musí podrobit lékařskému vyšetření

Hardy obžalovanému doporučil, aby se nechal vyšetřit v institutu duševního zdraví Forensicare. „Je to vaše volba, ale osobně vám kladu na srdce, abyste tam zašel. Rozumíme si?“ žádal ho soudce. „Ano, vaše ctihodnosti,“ odpověděl mu tiše Noori. Muž zůstane ve vazbě až do dalšího přelíčení, které proběhne 30. května, Noori ani jeho právníci nepodali žádost o podmíněné propuštění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi