Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Festival tance v diktatuře: Kim Čong-un s úsměvem oslavoval babiččino výročí

Autor: Darina Jíchová - 
26. prosince 2017
15:46

Na Štědrý den v Pchjongjangu proběhl Festival tance u příležitosti stého výročí narození Kim Čong-suk, babičky současného vůdce Kim Čong-una. Severokorejci vyšli do zasněženého města a před památníkem zakladatele KLDR Kim Ir-sena a jeho syna Kim Čong-ila proběhl taneční festival a následně kladení věnců.

Šedavý Pchjongjang se přeměnil v pestrobarevné město plné hudby a smíchu u příležitosti jubilea diktátorovy babičky. I přes mrazivé počasí a sníh tisíce lidí zaplnily prostor před památníkem Mansudae se sochami vůdců a zakladatelů Severní Korey.

Kim Čong-suk byla ve 30. a 40. letech minulého století prominentní aktivistkou za nezávislost KLDR, působila rovněž v komunistické straně. Kim byla první manželkou Kim Ir-sena a matkou Kim Čong-ila. Její náhlou smrt 22. září 1949 obklopuje mnoho tajemství a konspirací. Někdo tvrdí, že zemřela i s dítětem během porodu. Jiní se domnívají, že byla zastřelená.

Kim Ir-sen, Kim Čong-il a Kim Čong-suk. Kim Ir-sen, Kim Čong-il a Kim Čong-suk. | reprofoto/twitter

Mezi Severokorejci je známá jako „Hrdinka protijaponské revoluce“ a její obraz je součástí všech propagandistických materiálů. Lidé jí u příležitosti jejího výročí vzdali hold tancem, k její bustě pokládali květinové věnce a její obrazy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nika70 ( 26. prosince 2017 20:25 )

Divím se, že už mu ten hnusnej ksicht někdo nerozstřílel

dobry-clovek ( 26. prosince 2017 17:52 )

Kristepane to je ale KREATURA ten khokot smradlavej Kim..

Zobrazit celou diskusi