Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokus o atentát na premiérku Mayovou! Sebevrah se chtěl odpálit na Downing Street

Autor: ČTK, ula - 
6. prosince 2017
06:40

Britská policie zmařila plán islamistů na atentát proti premiérce Therese Mayové. Oznámila to televize Skynews. Vyšetřování prý skončilo minulý týden zatčením dvou mužů, kteří byli v úterý obviněni z přípravy teroristického útoku. Londýnský soud ve středu na muže uvalil vazbu.

Oba zadržení muži, dvacetiletý Naa'imur Zakariyah Rahman z Londýna a o rok starší Mohammed Aqib Imran z Birminghamu, stanuli před soudem ve Westminsteru, který je oba poslal do vazby. Znovu by před soudem měli stanout 20. prosince.

Rahman čelí obvinění z přípravy teroristického útoku. Před sídlem britských premiérů v Downing Street 10 se podle vyšetřovatelů chystal odpálit improvizované výbušné zařízení a následného chaosu využít k proniknutí do budovy úřadu a vraždě Mayové. „Druhý útok chtěl provést pomocí sebevražedné vesty, pepřového spreje a nože,“ řekl státní zástupce Mark Carroll soudu. V okamžiku zatčení minulý týden se u Rahmana podle něj našla dvě výbušná zařízení.

Před soud kromě Rahmana předvedli také druhého zadrženého muže, jednadvacetiletého Imrana, který je rovněž podezřelý z přípravy teroristických činů. Podle Carrolla plánoval odjet z Británie do Libye, kde se chtěl připojit k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Navzdory původním informacím, že se Imran na plánování atentátu na premiérku podílel, nebyl muž z činu obviněn, poznamenala agentura AP. Naopak Rahman čelí obvinění z toho, že pomáhal Imranovi s plánováním cesty do zahraničí.

Podle agentury Reuters Rahman ani Imran neřekli, zda se cítí být vinni či nevinni. Nepožádali ani o stanovení kauce.

Dramatický nárůst ohrožení

Plán na atentát byl údajně jedním z devíti teroristických činů, o jejichž odvrácení v úterý informoval na schůzi vlády ředitel MI5 Andrew Parker. Už dříve uvedl, že ohrožení islamistickým terorismem je vyšší než kdy v minulosti. Hovořil dokonce o „dramatickém nárůstu ohrožení“.

Video  Exploze tašky v londýnském metru: Zranění mají popálené obličeje.  - Reuters
Video se připravuje ...

MI5 podle něj v současnosti vyšetřuje 500 případů spojených s terorismem, do kterých je zapleteno 3000 lidí. Spojené království se letos stalo terčem pěti dokonaných atentátů.

Zpráva přichází krátce poté, co bylo zjištěno, že tajné služby nebyly daleko od zmaření nedávného teroristického útoku na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru. Tehdy sebevražedný atentátník Salman Abedi zavraždil 22 lidí. Abedi byl v radaru MI5 dlouho, ale tajná služba nezvládla vyhodnotit, jak velkou hrozbu představoval.

Tiskový mluvčí Theresy Mayové po schůzi řekl: „Premiérka je vděčna za neúnavnou práci zaměstnanců MI5 a jejich snahu v boji proti teroristickým hrozbám. Kabinet chápe, že i když ISIS utrpěl v Iráku a Sýrii velké ztráty, neznamená to, že nebezpečí pominulo. Teď se propaganda přesouvá na sociální média.“

zdrclamrdka ( 6. prosince 2017 10:45 )

jetuslunicko ( 6. prosince 2017 09:06 )

Londýňané si hýčkají své občany, mají se napříč kulturami rádi, tudíž opravdu to se někdo zase hodně zmýlil a dělá poplašné zprávy! Prý teror.úkotoky? něco takového není v moderním světě možné, to jen utekli nějací psych. narušení jedinci z blázince a s těmi je potřeba mít soucit, poskytnout zázemí a hýčkat je.

cid2000 ( 6. prosince 2017 08:50 )

...to je zase trošku hra tajných služeb rozvířit trochu napětí kolem bezpečnosti a udělat trochu halóóóó a ukázat svou důležitost!!!Protože jinak nechápu že teroristi tak žvaní všude kolem,že koho nekoho chtějí odkráglovat?Teroristi postupuji podle mého nelogicky podle těchto nám předkládaných řízených zpráv novináři!Je mě divné,že teroristi útočí složitě v centrech na běžné občany a nedojdou si pohlaváře přímo do jejich sídel?Vše to je naočkovaná hra tajných služeb proti lidem, kde se využije pár ovlivnitelných negramotných polofeťáckých náboženských fanatiků,které trochu agentůry ovlivní,naslibují a pak popostrčí do předem připravené akce.Podle mého jinak není problém si počkat někde na nějakého Sira ze sněmovny Lordů u jeho zámku nebo auto kolonu politiků atd a atd.............Tohle vše co nám předkládají placení novináři a úřady je s velké části pololeš, spíše účelové lži!!

asijo ( 6. prosince 2017 07:35 )

To bude nějaká kachna,islámisti jsou přece mírumilovní.

Zobrazit celou diskusi