Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Služebná Kennedyové promluvila: Jackie byla posedlá štíhlostí, dala mi dietu

Autor: nka - 
27. dubna 2017
11:39

Jedno vejce k snídani, kousek vařeného kuřete se zeleninou k večeři a jako svačina bílý jogurt. Jídelníček bývalé první dámy Spojených států Jacqueline Kennedyové, známé chorobnou touhou po štíhlosti, popsala její bývalá asistentka.

Kathy McKeonová začala pro Kennedyovou pracovat v roce 1964 poté, co se bývalá první dáma po smrti manžela přestěhovala do New Yorku. V té době bylo McKeonové 19 let a do Spojených států právě se přistěhovala z Irska. S Kennedyovou bydlela, aby jí byla po ruce 24 hodin denně.

Když si jednou postěžovala, že od příjezdu do Spojených států dost přibrala, Jackie jí doporučila stejný jídelníček, jaký dodržovala ona sama.

„Vařené vejce a čaj ke snídani, sýr cottage s čerstvým ovocem k obědu, k večeři vařená kuřecí prsa nebo ryba se salátem nebo zeleninou vařenou v páře. Když jsem měla mezi jídly chuť na svačinku, směla jsem si dát bílý jogurt,“ popsala McKeonová v knize Jackiina holka.

Podle propočtu energetické hodnoty při dodržování takové diety ženy přijímaly asi 600 kilokalorií denně, tedy sotva třetinu toho, co by měly sníst.

Není tedy divu, že Jackie občas nevydržela a dojídala se po nocích. „Někdy jsme se v noci srazily u spižírny. Ona nerozsvěcela, protože nechtěla, aby někdo věděl, že je tam,“ vzpomíná McKeonová s tím, že jednou Jackie načapala, jak se cpe zmrzlinou. „Jedla zmrzlinu přímo z kelímku polévkovou lžící,“ napsala podle britského serveru Daily Mail.

„Jsi tlustá, nikdo si tě nevezme“

McKeonová není první, kdo poskytl svědectví o Jackiině nezdravé posedlosti štíhlostí. Jak již před lety popsala její bývalá poradkyně Tish Baldrideová, Kennedyová si striktně udržovala svých 54 kilogramů a váhu sledovala „s úzkostlivostí prodejce diamantů počítajícího karáty“.

Zaujetím štíhlou postavou navíc Jackie terorizovala okolí. Dceři Caroline prý jednou zabavila kreditní kartu poté, co se z výpisu dozvěděla, že si dívka koupila kilo pečených žebírek. Kreditku pak Caroline dostala zpátky, až když souhlasila s tím, že bude s matkou pravidelně běhat v Central Parku.

Pamětníci také vzpomínají, jak Jackie dceru veřejně sepsula v restauraci za pokus objednat si dezert. „Seš moc tlustá. Nikdo si tě nebude chtít vzít,“ řekla jí přede všemi.

Svých chorobných návyků se Kennedyová nezbavila téměř až do smrti. Její spolupracovníci z nakladatelství Doubleday, kde v posledních letech pracovala, vzpomínají, jak s sebou stále nosívala pytlík očištěných mrkví.

„Když si někdo postěžoval, že má hlad, vytáhla mrkve z kabelky a řekla „Vem si mrkev, to tě zasytí“, vyprávěl bývalý kolega John Loring s tím, že Jackie se úzkostlivě vyhýbala moučníkům.

To se ale změnilo, když počátkem devadesátých let onemocněla rakovinou. „Po obědě číšník přinesl nabídku dezertů. Protože jsem Jackie nikdy neviděl jíst moučník, poslal jsem ho pryč. „Jestli se některého z nich jen dotkneš, probodnu tě vidličkou,“ řekla k mému překvapení Jackie. Pak snědla všech šest dezertů,“ vzpomínal Loring.

„Bylo mi jasné, že ví, že mrkve už nepotřebuje,“ dodal smutně. Zákeřnému lymfomu Kennedyová podlehla v květnu 1994, pouhých pět měsíců poté, co ho lékaři diagnostikovali.

sores ( 27. dubna 2017 15:36 )

Tedy být multimilionářka a ani se nenažrat dobrého jídla,co je to proboha za život??? Vždyť si mohla pořídit specialisty na zdravé a dobré jídlo+soukromou tělocvičnu s cvičitelkou!

ivoadler ( 27. dubna 2017 13:04 )

Byla to čub ka.

Zobrazit celou diskusi