Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejnebezpečnější zvíře Austrálie? Není to had ani žralok, ale kůň

Autor: Alexandr Božilov - 
19. ledna 2017
06:22

Na území Austrálie žije mnoho zvláštních a jedovatých živočichů. Nejvíce lidských životů ale nemají na svědomí hadi či pavouci. Jsou to překvapivě koně. Podle dat, které nashromáždili pracovníci Melbournské univerzity, zabili tito lichokopytníci na australském kontinentu v průběhu 13 let více lidí než všechna jedovatá zvířata dohromady.

Od roku 2000 do roku 2013 způsobili koně v Austrálii 74 lidských úmrtí. V pomyslném žebříčku jim tak suverénně patří první příčka. Následují je vosy a jiný bodavý hmyz se 27 „zásahy“. Stejný počet lidských životů pak mají na svědomí hadi. Ti celkově poslali do nemocnice přes šest tisíc lidí, což je však o polovinu méně než zmínění zástupci hmyzí říše.

Koně způsobují v Austrálii více lidských úmrtí než všechna jedovatá zvířata dohromady. Koně způsobují v Austrálii více lidských úmrtí než všechna jedovatá zvířata dohromady. | Miloslav Jirků, archiv Blesku

Zajímavé je také zjištění, že obávaní žraloci zabili v průběhu sledovaného období 26 lidí, což je jen o tři více, než kolik životů mají na svědomí „nejlepší přátelé člověka“ - psi. Naproti tomu pavoučí kousnutí podle zveřejněných dat nezpůsobilo ani jedno lidské úmrtí.

Podle stanice BBC si autorka studie doktorka Weltonová myslí, že výsledky vyvracejí všeobecně zakořeněné představy o australských jedovatých zvířatech. Samotnou ji však překvapil počet úmrtí způsobených hmyzím bodnutím. Výzkum tak podle Weltonové ukazuje, že největší nebezpečí představuje alergická reakce následující po kousnutí či bodnutí hmyzem.

Bodavý hmyz je v žebříčků hned na druhém místě. Bodavý hmyz je v žebříčků hned na druhém místě. | shutterstock.com

„Z hlediska veřejného zdraví je potřeba zaměřit se na prevenci a vzdělání. Základem všeho je samozřejmě první pomoc,“ radí Weltonová skrze stanici ABC Australanům, na co by se měli soustředit, aby se předešlo dalším podobným úmrtím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cotonice ( 19. ledna 2017 10:17 )

Vůl je nebezpečný zepředu, kůň zezadu a blbec ze všech stran !!! Co je to zase za blbý článek?

naidka ( 19. ledna 2017 07:59 )

Jak může zabíjet kůň? Jakože si na někoho počká v buši a zaútočí nebo spíš někdo spadne ze sedla a pádem se zabije. Potom nezabíjí kůň, ale SE zabije samozvaný kovboj, který by se tak "nebezpečnému" zvířeti měl radši vyhýbat.

Zobrazit celou diskusi