Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Feri u soudu kvůli znásilnění: Vinen! Na tři roky má zamířit do vězení, s odvoláním neuspěl

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. dubna 2024
16:04
Autor: ČTK, for, man, ver - 
22. dubna 2024
05:15

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri půjde za znásilnění dívek na tři roky do vězení. Trest mu dnes pravomocně potvrdil odvolací Městský soud v Praze. „Je evidentní, že znaky zneužití násilí, či bezbrannost obětí, byly naplněny,“ řekl soudce Libor Vávra k potvrzení rozsudku. Tříletý trest, který Ferimu určil Obvodní soud pro Prahu 3 loni v listopadu, mu přijde přiměřený. Feri oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. 

  • Dominik Feri půjde za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další na tři roky do vězení. Trest mu dnes potvrdil odvolací soud.
  • „Respektuji i rozsudek, se kterým nesouhlasím,“ řekl novinářům Feri po skončení soudního řízení. 
  • Rozhodnutí je pravomocné. Feri, který kvůli trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se může dovolat k Nejvyššímu soudu. Obvinění odmítá.
  • Státní zástupce Aleš Cimbala dnes Ferimu vyčetl nulovou sebereflexi, teatrální vystupování a přesouvání viny na oběti. 
  • Feri oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. 
  • Proti loňskému verdiktu se odvolal jak Feri, tak i dívky, které se domáhaly vyššího odškodného.
  • Feri v odvolacím zasedání zpochybňoval věrohodnost dívek. Dva ze skutků popřel, třetí označil za dobrovolný sex.
  • Obvodnímu soudu Feri vyčetl, že nepředvolal jím navržené svědky, že vycházel z neobjektivních znaleckých posudků a že se nevypořádal s existující judikaturou.

Pražský Městský soud dnes projednával odvolání v případu bývalého poslance Dominika Feriho obžalovaného ze znásilnění.  Bývalý poslanec za TOP 09 dnes u odvolacího soudu zpochybnil věrohodnost dívek, které podle nepravomocného rozsudku znásilnil. Vinu odmítl. Nebylo mu to nic platné.

Podle soudce Libora Vávry Obvodní soud pro Prahu 3 nepochybil v rozsudku a své rozhodnutí řádně vysvětlil. „Je evidentní, že znaky zneužití, či bezbrannost obětí, byly naplněny,“ vysvětlil Vávra a potvrdil Ferimu trest za dvě znásilnění a jeden pokus o něj. Soudce trest ani nezmírnil, jelikož je podle něj přiměřený.

Podle Vávry byly všechny napadené dívky mladé, nesporně relativně nezkušené, vstup do většího světa pro ně byl lákavou výzvou a trpěly nejistotami, případně i psychickými problémy. Násilí vyvinuté proti nim nemuselo být podle Vávry razantní. „Souhra okolností, která ovšem byla vytvořená panem Ferim, vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené,“ uvedl soudce.

Své odvolání Feri přednášel sám, vzal si slovo místo svých dvou advokátů. Poukázal mimo jiné na to, že podle rozsudku obvodního soudu se neprokázala přítomnost omamné látky v nápoji, který podle obžaloby podal nezletilé dívce, než ji u sebe v bytě znásilnil.

Odvolací senát však rozsudek potvrdil a sedmadvacetiletý někdejší politik zamíří na tři roky za mříže.

Státní zástupce Aleš Cimbala dnes Ferimu vyčetl nulovou sebereflexi, teatrální vystupování a přesouvání viny na oběti. Připustil, že pro doposud bezúhonného člověka je tříleté vězení přísným trestem, nikoliv ale nepřiměřeně přísným. „Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo,“ reagoval v zaplněné jednací síni Feri. 

Po vyhlášení rozsudku Feri odcházel od soudu s úsměvem na tváři (22.4.2024) Po vyhlášení rozsudku Feri odcházel od soudu s úsměvem na tváři (22.4.2024) | ČTK / Šimánek Vít

„Mám velkou radost, že došlo k validaci prožitku obětí. Mohou tak svoji negativní zkušenost lépe zpracovávat poté, co několik let čelily neustálému zpochybňování pana obžalovaného," uvedla zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší po vynesení rozsudku

Nepravomocně mu uložil tříleté vězení Obvodní soud pro Prahu 3 loni v listopadu. Už dříve Feri obžalobu opakovaně popřel a odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. Státní zástupkyně, která pro Feriho tříleté vězení požadovala, proti rozhodnutí soudu odvolání nepodala.

Tři incidenty u soudu

Feri se podle nepravomocného rozsudku obvodního soudu dopustil tří skutků. Dva se podle obžaloby staly v březnu a v listopadu roku 2016 v jeho bytě v Praze 3. Feri podle verdiktu obě dívky, kterých se skutky týkají, přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl různé sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let.

Třetí incident se stal podle rozsudku v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Ženu se podle soudu pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Feri i ve své závěrečné řeči mimo jiné poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích žen. Řekl také, že policie a státní zástupce k jeho případu přistupují alibisticky. Stíhání pro něj znamenalo destrukci pracovního, ale i osobního života, uvedl.

Video  Dominik Feri u odvolacího soudu: Potvrdil mu trest vězení na tři roky!  - BleskTV
Video se připravuje ...

Feri: Jako bankovní lupiči...

Feri dnes u pražského městského soudu zkritizoval Obvodní soud pro Prahu 3 za to, že nepředvolal jím navržené svědky, nevypořádal se s judikaturou a vycházel z neobjektivních znaleckých posudků. „Chtěl jsem se vyhnout příměrům, ale je to, jako by byli bankovní lupiči odsouzeni na základě toho, že se ocitli v bankovním trezoru,“ prohlásil.

Nejobsáhleji se Feri vyjadřoval k prvnímu ze skutků, který se týká nezletilé. „Skutek je v obžalobě přímo podmíněn tím, že v nápoji fanta byla jakási omamná látka. Soud ale v odůvodnění rozsudku konstatuje, že látka prokázána nebyla. To by mělo stačit samo o sobě k tomu, aby soud došel ke zprošťujícímu závěru, protože soud je vázán zásadou obžalovací,“ uvedl exposlanec, který má titul doktora práv.

Feri se také snažil zpochybnit dívčinu výpověď. „Netvrdí, že jsem ji svlékal, ale říká, že se sama nesvlékala a najednou byla v posteli nahá. Mezery v paměti jsou podle zahraniční judikatury významným faktorem nevěrohodnosti výpovědi,“ poznamenal. Za občasné pomoci poznámek hovořil spatra, rozsáhle a plynule. Směrem k odvolacímu senátu i odlehčeně zavtipkoval ohledně délky, kterou jeho řeč bude mít.

Usvědčuje ji to ze lži, tvrdil Feri

U druhé dívky Feri prohlásil, že po údajném činu stála o další kontakt s ním a nadále se vídali, přičemž až po pěti letech přišla s verzí, že první styk byl znásilněním. „Je velmi netradiční a nesmyslné, že by oběť znásilnění šla další den za pachatelem a měla s ním znovu pohlavní styk,“ podotkl.

Ohledně stážistky pak navrhl k doplnění dokazování vyjádření jejího bývalého partnera, kterému údajně řekla, že jí Feri nic neudělal, jen jí zastoupil cestu. „Je to jasný znak její nevěrohodnosti, usvědčuje ji ze lži,“ řekl.

Oběti chtěly více peněz 

Podle nepravomocného rozhodnutí obvodního soudu by měl Feri třem poškozeným zaplatit celkem 510 000 korun, jedné z nich měl navíc uhradit dalších 33 000 za psychoterapii. Podle serveru iROZHLAS a Radiožurnálu se ženy proti výši přiznaného zadostiučinění odvolaly.

Zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší si u soudu ponechala lhůtu pro odvolání, a jak potvrdila serveru, po dohodě s oběťmi jej podala.

„Klientky přijímají podstatu rozsudku s dobrými pocity. Ulevilo se jim, že došlo ke společenskému pojmenování, že soud vyslovil vinu obžalovaného. Odvolávají se pouze vůči výši zadostiučinění, které jim soud přiznal. Jsou přesvědčené, že rozsahu újmy, kterou jim pan obžalovaný způsobil, odpovídá vyšší odškodné,“ popsala Hořejší. 

Hořejší, která pro klientky žádá vyšší odškodné, argumentovala dnes u soudu novým rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle nějž se závažnost trestného činu znásilnění musí promítnout do všech výroků rozsudku tak, aby obětem přinesl prožitek spravedlnosti. Uvedla, že jedna z dívek dodnes chodí na terapii a v případě další hovořila o komplexnější destrukci a poškození životní dráhy. Poukázala na to, že Feriho majetkové poměry jsou nadstandardní.

Před začátkem dnešního zasedání oznámil předseda odvolacího senátu Libor Vávra zaplněné jednací síni, že kvůli ochraně obětí nepovolí obrazové ani zvukové přenosy z jednání. Zároveň na přítomné novináře apeloval, aby ve zpravodajství neodhalili totožnost poškozených dívek.

F.Prohazka ( 24. dubna 2024 08:21 )

On si stejně neuvědomuje čeho se dopustil. V Boršicích na to došli, a tak tam dostal tatranku po hlavě, prase jedno. Na Slovácku máme již dané postupy.

jajas ( 23. dubna 2024 21:04 )

Roztomilý asi je, ale i tady je vidět, že i zvířata jsou osobnosti a mají své myšlení a způsob, jak dosáhnout svého. 🙂
Že se muži tak nesvěřují.....to si jen myslíš,, jsme docela velké drbny 😃 , akorát si u toho nešpitáme a nechechtáme, ale jen tak, jakože nic, to prostě "vybalíme"... 😁 No prostě mezi muži a ženami rozdíly jsou, i když překvapivě nejsou tak velké, jak si mnoho lidí myslí, hlavně jde o způsoby chování, ale v jádru jsme si podobní....tomu věřím. Pro dnešek končím, zítra valím do rachoty, vnučku bude hlídat manželka.... 👍

JaNat ( 23. dubna 2024 20:27 )

Jaj, to je roztomilý příběh. 😁 😸 .....Určitě máš pravdu, ale muži se tak nesvěřují, zato ženy se rády chlubí co která mužskému provedla. Já nevím, sama nejsem pomstychtivá a i když mě někdo zraní, pak jsem smutná, ale nikdy jsem nepocítila touhu po pomstě.

jajas ( 23. dubna 2024 19:50 )

Kámoška dělá, že ho nezná..... 🙂

jajas ( 23. dubna 2024 19:47 )

Jen mi to tak přišlo, v několika příspěvcích stále opakuješ, něco jakože jsou ženské mstivé (pomstychtivé)...i chlapi jsou mstiví, pokud se jim nepodaří co chtěli nebo nedostanou co by chtěli, tak to prostě je, každý se s "křivdou" vyrovnává jinak. To například můj kocour....změnil jsem mu značku krmiva...první den se nových granulí nedotkl....druhý den jsem mu dal kapsičku stejné značky a opět to tam zůstalo. Když jsem vyšel ven se podívat (kocour žije na zahradě a spí v kůlně), tak přišel, šlehal ocasem a kňoural. "Vysvětlil" jsem mu 🙂 , že prostě jeho značku neměli, tak ať baští co je....no a třetí den jsem vyšel z baráku a měl jsem před dveřmi kočičí howno....takže jsem to pochopil jako jeho pomstu. Odjel jsem a koupil jeho původní značku krmiva...a vše je jak bylo. 🙂 A já jsem se poučil, že nemám měnit značku krmiva mému kocourovi.... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa