Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tajemství zesnulého poslance Bašty (†75): Smrt nemanželského syna i spolužák Jan Palach

Autor: jko, simao - 
14. dubna 2024
05:00

Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 75 let poslanec Jaroslav Bašta. Muž, jehož politická pouť začala v disentu, pokračovala přes tajné služby až do Zemanovy vlády a skončila v dresu SPD i neúspěšnou kandidaturou na Hrad. V jeho životě však přišly i temné chvíle. Někdejší spolužák Jana Palacha a disident studoval na archeologa, manželku Daru, rovněž archeoložku, podvedl a jeho milence se narodil syn Jakub. Ten však před několika lety zemřel...

Plzeňský rodák Bašta byl politicky aktivní už v mládí. Mezi prvními podepsal Chartu 77 a byl aktivní v disentu. Do vysoké politiky vstoupil zkraje 90. let – byl poslancem i ministrem – a vydržel v ní celou dekádu, pak vstoupil do diplomatických služeb.

Návrat do Sněmovny oslavil v roce 2021 v dresu SPD a veřejnost ho znala i jako neúspěšného prezidentského kandidáta z loňských voleb.

Milenka a smrt nemanželského syna

V těch zaujal mimo jiné slovy o odvolávání vlády, což však podle expertů na ústavní pořádek prezident nemůže. Vystudovaný archeolog Bašta byl ženatý, jeho manželka Dara je rovněž archeoložkou.

Pár spolu byl přes 40 let a ustál také velkou krizi. Bašta totiž v 90. letech zplodil s milenkou a bývalou kolegyní ze sociální demokracie syna Jakuba. Chlapec však zemřel. Nemanželského syna potvrdil přitom Bašta coby ministr bez portfeje pro TV Nova 21. července 1998.

Palachův spolužák

Bašta studoval koncem 60. let středověkou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, školu ale nesměl dokončit. „Patřil jsem k lidem, kteří se snažili radikálně bojovat proti okupaci a proti tomu ustupování a normalizaci. Koneckonců s Janem Palachem jsem chodil na stejné přednášky z historie. Nakonec mě zavřeli kvůli letákům k 21. srpnu, protože některé jsem pomáhal psát,“ uváděl v minulosti Bašta.

Video  Jaroslav Bašta: O manželce, vztahu k Rusku i 2,5 letech v kriminálu.  - Youtube - J. Bašta
Video se připravuje ...

Kdo byl Jaroslav Bašta?

  • Narodil se 15. května 1948 v Plzni.
  • Vystudoval Střední všeobecně vzdělávací školu (nyní gymnázium) v Žatci a poté v letech 1966–1967 pracoval v Elektroporcelánu Louny.
  • Na Filozofické fakultě UK v Praze studoval v letech 1967–1970 historickou archeologii. Zde se angažoval ve studentském Hnutí revoluční mládeže, za což byl v roce 1971 odsouzen na 2,5 roku vězení. Propuštěn byl o rok později.
  • Už v prosinci 1976 podepsal Chartu 77 a aktivně se podílel na práci v disentu.
  • Až do roku 1988 pracoval u státního podniku Stavby silnic a železnic jako dělník a v letech 1988–1989 jako technik.
  • Byl také vědecky činný v archeologii, publikoval řadu prací, jeho manželka Dara je též archeoložka.
  • Po sametové revoluci působil ve vedení tajných služeb a v lustrační komisi.
  • Členem České strany sociálně demokratické se stal koncem roku 1994.
  • V letech 1996–2000 byl poslancem za Českou stranu sociálně demokratickou.
  • Mezi roky 1998–2000 byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Pod jeho působnost patřila mimo jiné také protikorupční akce Čisté ruce. Její slabé výsledky byly jedním z důvodů, proč Bašta musel vládní tým předčasně opustit.
  • V letech 2000–2010 působil v diplomacii. Byl českým velvyslancem v Rusku a na Ukrajině.
  • V roce 2021 byl znovu zvolen poslancem za hnutí Svoboda a přímá demokracie.
  • V prezidentské volbě 2023 kandidoval jako stranický kandidát SPD. Se ziskem 4,45 % hlasů skončil na pátém místě.

O úmrtí svého kolegy informovali na sociálních sítích jeho spolustraníci. Smutnou zprávu pak Blesku potvrdila i mluvčí hnutí Barbora Šťastná. „Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk...,“ uvedla.

Že na tom Bašta není zdravotně vůbec dobře, bylo zřejmé od loňského května. Šéf SPD Tomio Okamura tehdy uvedl, že je poslanec hospitalizován kvůli „náhlé a zákeřné chorobě“. Podle zákulisních informací mělo jít o onkologické onemocnění a mluvilo se o nádoru v krku.

Od té doby byl Bašta z jednání Sněmovny omluven ze zdravotních důvodů a na veřejnosti už se neukázal. Plat poslance i náhrady, které mu k mandátu náležely, ale podle zjištění Blesku pobíral dál: celkem 1,8 milionu korun.

Video  Bašta: Chci být mluvčím ožebračovaných, ponižovaných, těch, kteří nejsou spokojeni s vládou.  - Youtube - J. Bašta
Video se připravuje ...

stoura ( 24. dubna 2024 05:40 )

Těch politických turistů je mezi politiky tolik, až oči přechází 🙁

stoura ( 24. dubna 2024 05:36 )

Něco podobného byl Benda st.

Vendy O ( 14. dubna 2024 14:00 )

Tak věřte DNA: Zprávu o zdravotnímu stavu by Bašta podle svých slov neměl problém zveřejnit. „Můj zdravotní stav není takový, aby někoho vyděsil,“ uvedl Bašta s tím, že se cítí být fit. „Duševní a fyzická kondice je lepší než by odpovídalo fyzickému věku. Věk je jenom číslo.“ O tom, že má gen dlouhověkosti se podle svých slov dozvěděl při testu DNA.

Vendy O ( 14. dubna 2024 13:59 )

Z jiného webu z prosince 2022: Jaroslav Bašta: Mám gen dlouhověkosti, cítím se v kondici, manželka chce zůstat paní Columbovou
Jaroslav Bašta má gen dlouhověkosti. Na funkci hlavy státu se cítí být v dostatečné kondici. Řekl to v pořadu Prezidentský advent. Ve své rodině má podle svých slov několik případů, kdy se jeho příbuzní dožili devadesáti let.

Vendy O ( 14. dubna 2024 13:55 )

49 mu bylo. Syn byl ročník 1997.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa