Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Místo Stropnického letí pro ostatky kardinála Berana ministr Šmíd. Převeze je do Prahy

Autor: ČTK, nkov - 
19. dubna 2018
09:33

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu budou dnes vpodvečer vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana, který byl pohřben po svém úmrtí v tamním exilu. Beran si však přál být pohřben ve své vlasti. Na počest Berana bude v katedrále sv. Víta odhalena socha sv. Vojtěcha. Ceremonie se uskuteční přesně v okamžik, kdy se budou ve vatikánské bazilice sv. Petra vyzdvihovat ostatky kardinála Josefa Berana.

Převoz ostatků povolil letos počátkem roku papež František. Do Říma se vydává delegace složená ze zástupců české katolické církve i politických reprezentantů státu. Povede ji ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO) - místo ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO), který svou účast zrušil kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím.

Kardinál Josef Beran byl politickým vězněm, nacisté ho věznili v koncentračním táboře Dachau, komunisté ho 16 let internovali a vyhostili ze země. Po jmenování kardinálem prožil poslední roky svého života jako vyhnanec v Římě. Církev od roku 1998 usiluje o jeho blahořečení.

Ve svatopetrské bazilice bude na trvalou památku kardinála Berana zřízena pamětní deska. Dočasný hrob ve Vatikánu bude zrušen a deska z něj by měla spočinout v Plzni, rodišti kardinála Berana.

Po vyzdvižení ostatků se dnes večer uskuteční liturgie v papežské koleji Nepomucenum, s kardinálem se budou loučit tamní seminaristé a krajané. Kardinál Beran v Nepomucenu bydlel od února 1965 do své smrti 17. května 1969.

Od 19:00 bude mši sloužit slovenský kardinál Jozef Tomko a ostatky budou ještě do 22:00 vystaveny k možnému projevení úcty v kapli koleje.

V pátek odpoledne budou ostatky kardinála Berana vojenským speciálem převezeny do Prahy. Po přistání se rozezní na kardinálovu počest zvony. V příštích dnech se budou moci s kardinálem Beranem rozloučit věřící na několika místech Prahy, v pondělí 23. dubna vpodvečer budou jeho ostatky uloženy v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Na Beranovu počest odhalí sochu

V katedrále sv. Víta bude navíc na počest kardinála odhalena socha sv. Vojtěcha. Sousoší je v katedrále umístěno tak, že světec jako by z věčného života žehná příchozím. Má zachycovat moment vzkříšení sv. Vojtěcha, jehož svědky jsou Radla a sv. Radim, budoucí první polský arcibiskup.

Umístění sochy navazuje na ideu stavitelů katedrály, kteří ji budovali v ose kříže, jež spojuje hroby patronů sv. Víta, sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Zikmunda.

Umístění sochy sv. Vojtěcha do pražské katedrály inicioval Spolek pro dostavbu katedrály. Český patron je úzce spjat s pražským arcibiskupstvím. Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha a socha se začala připravovat v době, kdy funkci zastával kardinál Beran.

Soutěž vypsanou spolkem vyhrála sochařka Karla Vobišová Žáková (1887 až 1961). V roce 1947 byl sádrový model sousoší umístěn do katedrály, realizace se však socha vzhledem k nastupujícími komunistickému režimu nedočkala. Dokončení projektu inicioval v roce 2010 kardinál Dominik Duka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa