Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kalousek: „Babiš se směšně kroutí“. Sesazení „mlátičky“ Ondráčka navrhne ODS

Autor: simao, ČTK - 
5. března 2018
13:32

Andrej Babiš (ANO) vyrazil s vládou na výjezd do Zlínského kraje. Vlakem, v Hulíně ho v neděli večer přivítali trnkovicí. Babiš na cestách komentuje i návrh na odvolání Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela Komise pro kontrolu GIBS. Ujišťuje, že bude v úterý přesvědčovat klub ANO, aby podpořil Ondráčkovo svržení. Miroslav Kalousek (TOP 09) si přitom do Babiše rýpl, že se nyní „kroutí“ a nastalou situaci se snaží svádět na někoho jiného. A ODS vzkazuje, že odvolání Ondráčka navrhne na začátku úterní schůze.

Kvůli nominaci Zdeňka Ondráčka (KSČM) již dnes v podvečer čeká Česko hned 11 demonstrací v 11 městěch. A v Poslanecké sněmovně, která bude znovu jednat v úterý od 14:00, se rýsuje bod číslo jedna. Řešit se bude právě Ondráček.

ODS volá po sesazení Ondráčka

ODS slíbila, že navrhne jeho odvolání. „Zítra to navrhneme hned na začátku schůze,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí Jana Havelková. A šéf ODS Petr Fiala očekává, že tuto snahu podpoří i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS samozřejmě je symbolickým politickým vítězstvím KSČM. Není náhodné. Je součástí snahy o pozvolnou částečnou rehabilitaci komunistického režimu,“ míní Fiala a varuje před cílem oslabit demokracii a posílit autoritativní postupy v české politice. „K tomu se komunisté vždy náramně hodí. I proto jsem včera pana premiéra v demisi vzal za slovo a vyzval ho, ať podpoří náš návrh na Ondráčkovo odvolání,“ podotýká Fiala.

Babiš sliboval, že to podpoří

Naráží přitom na nedělní prohlášení Andreje Babiše. Premiér Ondráčka vyzval, aby se omluvil, nebo rovnou rezignoval. „Jsem zvědavý, zdali navrhnou odvolání Ondráčka. Pokud ano, tak já budu samozřejmě hlasovat PRO jeho odvolání,“ slíbil Babiš na Facebooku.

Podpora pro sesazení Ondráčka však dle Babišových kritiků přichází až poté, co se vzedmula vlna lidového odporu a nachystaly se demonstrace. Miroslav Kalousek (TOP 09) a další opoziční lídři se podivují nad tím, že Babiš na jednu stranu byl dle svých slov proti tomu, aby „byl právě tento člověk (Ondráček) předsedou komise“, zároveň však sám při hlasování ve Sněmovně premiér chyběl.

Babiš to odůvodnil slovy: „Sám jsem se omluvil, nechtěl jsem být u toho. Já vím, moje chyba, měl jsem být asi důraznější, když jsme se o tom bavili na klubu, měl jsem kolegy víc přesvědčovat.“

Kalousek: Nedůstojné a směšné

Babiš upozorňuje, že minimálně polovina členů klubu ANO byla proti Ondráčkově nominaci. A tvrdí, že Ondráčka do čela komise musely vynést i hlasy tzv. Demokratického bloku a absence poslanců ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, ale také třeba Pirátů.

„Myslím si, že je dost ostudné, když se to Andrej Babiš snaží svalit na ostatní strany. Hlasovalo přesně tolik poslanců ANO, kolik bylo zapotřebí. To, že byl zvolen pan Ondráček, je výsledkem hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM, a to že se teď kroutí a snaží se to svádět na někoho jiného, je naprosto nedůstojné a směšné,“ reagoval na Babišovu výtku šéf poslaneckého klubu Topky Kalousek.

Kauza „komunistický fízl“

Sám Kalousek přitom Ondráčka nazývá „mlátičkou“. V roce 2014 se však Sněmovna vážně zabývala Kalouskovým jiným útokem na Ondráčka, kdy o něm také prohlásil, že byl „komunistický fízl“.

„Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“ bouřil totiž Kalousek ve Sněmovně.

Ondráčkovi se posléze odmítal omluvit, odvolal se přitom i proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, který mu omluvu do konce října 2014 nakázal. „Pro mě jsou některé výroky z pohledu morálního pro půdu Poslanecké sněmovny nepřijatelné,“ říkal tehdy Ondráček a po Kalouskovi požadoval, aby se omluvil na plénu. Nedočkal se. A pestrá diskuze se očekává i toto úterý ve Sněmovně.

Miroslav Kalousek vysvětloval, proč kolegu ze Sněmovny Ondráčka označil za komunistického fízla Miroslav Kalousek vysvětloval, proč kolegu ze Sněmovny Ondráčka označil za komunistického fízla | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

ANO projedná návrh na odvolání Ondráčka

Sám Ondráček nyní tvrdí, že tady „nejde o Zdeňka Ondráčka“ a i opozice přiznává, že je pro ni Ondráček coby někdejší esenbák dohlížející na GIBS především symbolem dob minulých. Poslanecký klub ANO projedná návrh na sesazení bývalého policisty Ondráčka, který se měl podílet na zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989, v úterý dopoledne. „A tentokrát klub přesvědčím,“ uvedl v neděli Babiš.

Babiš přitom v neděli vyrazil na cesty. Vzal s sebou část ministrů svého menšinového kabinetu bez důvěry a po příjezdu do Hulína a přivítání trnkovicí se v neděli večer vydali do kroměřížského pivovaru na schůzku s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), aby pak dnes pokračovali ministři v separátních programech při cestě po kraji.

Babiš však dnes odmítl na dotaz ČTK komentovat, zda jej již oslovil předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten totiž v reakci na Babišovu facebookovou výzvu uvedl, že výzvu nebude komentovat, dokud o tom osobně s Babišem nepromluví. Právě o KSČM se přitom mluví kvůli současnému stavu vládních vyjednávání jako o straně, která by mohla vyslovit podporu vládě ANO. S Filipem a dalšími komunisty však přímo ve vládních lavicích Babiš sedět nechce. 

Antonin Blaha ( 6. března 2018 15:53 )

 To co soudruzi ze vsech stran predvadi je velmi usmevne,nejvice se ozyvaji strany ktere jsou v parlamentu jen diky Prazakum,poslat je kam patri, do propadliste dejin

vagen ( 5. března 2018 18:55 )

kalousek tepe komouse,praskace,stbaky a to je super

pruxras ( 5. března 2018 18:47 )

pruxras ( 5. března 2018 18:43 )

VYDRŽTE, SKLÁDÁM DRUHÝ PŘÍSPĚVEK !!!

pruxras ( 5. března 2018 18:36 )

UMÍM DENNĚ JEDNU VĚTU A TOU TU BUDU SRÁT SÁM SEBE V SEDĚ ))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa