Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za vším hledej ďábla Sorose? Maďaři vytáhli proti jeho „agentům“, ozvali se i Češi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. února 2018
06:20

Miliardář George Soros se stal hlavním nepřítelem pro vládu Maďarska, jehož hranice však vzniklý spor přesahuje. Chystané zákony označované jako „Stop Soros“ považují nevládní organizace, které pomáhají migrantům, za ohrožení bezpečnosti Maďaři mluví o „Sorosových agentech“. Ačkoli boháč Soros je i u nás vnímán některými kruhy jako kontroverzní, hlasy proti Orbánově vládě se ozývají i z Česka.

Chystaný balíček zákonů nazvaný „Stop Sorosovi“, ke kterému vláda Viktora Orbána rozjela rozsáhlou kampaň, chce v zemi ztížit činnost nevládních organizací, které pomáhají migrantům.

„Návrh balíčku zákonů nazvaný Stop Soros má výrazně ztížit nebo znemožnit činnost nevládních organizací, které pracují s migranty. Vláda oproti původní verzi ještě přitvrdila,“ upozorňuje Adéla Jurečková z Člověka v tísni s narážkou na 25procentní daň na organizace sponzorované ze zahraničí a nutnost licencí od tamního ministerstva vnitra. „Předložený návrh kvalifikuje každou organizaci, která ′sponzoruje, organizuje nebo jakkoliv podporuje vstup nebo pobyt občana třetí země′ za účelem mezinárodní ochrany jako ′organizaci podporující migraci′,“ dodává.

Podle Orbána z vládní strany Fidesz je to totiž právě americký byznysman, finančník a filantrop George Soros, kdo svými prostředky podporoval a podporuje migraci do Evropy. 

Amnesty: Soros je v Maďarsku hadr na býka

Právě nálepku „Stop Sorosovi“, kterou současný maďarský postup proti nevládním organizacím dostal, komentuje i Martin Balcar z Amnesty International ČR. „Vnímáme, že současná vláda vyrazila do tažení proti aktivitám, které financuje George Soros. V Maďarsku je jméno Soros hadr na býka a schovává se pod tím bezprecedentní útok, který jde daleko šířeji,“ řekl Blesk Zprávám.

George Soros, který se narodil v srpnu 1930 v Budapešti ještě jako Schwartz György, je však trnem v oku Orbánově vládě dlouhodobě. Stojí např. za Open Society Foundations - tedy fondem, razícím principy otevřené společnosti, kam převedl původně většinu svého miliardového majetku.

Ač v minulosti přispíval na demokratizační projekty po pádu komunismu ve východním bloku, dnes čelí kritice právě mj. za podporování organizací, zabývajících se mj. migrací. „Soros chce přivézt miliony z Afriky a Středního východu,“ tvrdí billboard z oficiální maďarské kampaně. Maďarsko se přitom nyní ocitlo ve víru předvolební kampaně - volby vypsal prezident János Ader na 8. dubna.

Klaus: Soros je zlo

Sorosovo jméno - často s narážkou na jeho peníze - však dál proniká třeba i do českého politického prostoru. O Sorosovi, kterého kritici označují takřka za finančního „ďábla“, se mluví i v souvislosti s penězi pro české nevládní organizace (NGO). Že něco „platil kontroverzní miliardář Soros“, získalo v části české společnosti pejorativní nádech. 

Část politiků „antisorosovské“ nálady podporuje. Sorose neváhá vytáhnout Tomio Okamura (SPD), před časem se do amerického finančníka pustil i exprezident Václav Klaus v rozhovoru pro švýcarský list. „Můj názor na pana Sorose je absolutní, čtvrtstoletí trvající, konstatní, neměnný. Pan Soros je zlo,“ uvedl v roce 2016 Klaus a tvrdil, že s velmi snažil, aby se Sorosovy instituce nerozšířily v Česku. „Ale to neznamená, že nemá spoustu jiných cestiček, kterými dosahuje do České republiky,“ dodal.

Jourová se s ním fotila, Drahoš spojení odmítal

Ohledně Sorose se debatovalo v Česku i kvůli možnému přesunu Středoevropské univerzity do Prahy, kterou někteří politici uváděli jako variantu v momentě předchozích sporů mezi Sorosem a maďarskou vládou. Kritice protiimigračních aktivistů za fotku se Sorosem a jeho synem Alexanderem čelila také česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO), která upozorňovala, že „hodnoty otevřené společnosti jsou jádrem akcí EU“.

A jméno George Sorose se objevilo i během prezidentské kampaně, kdy kandidát Jiří Drahoš popíral, že by získal prostředky na kampaň právě od něj.

Protestují i české organizace

Ale zpět do Maďarska. Člověk v tísni či Amnesty Int. ČR se zařadily mezi organizace, které se přidaly k mezinárodnímu protestu proti chystaným opatřením a „antisorosovskému“ balíčku. Česká pobočka Amnesty International označuje maďarské počínání označuje za bezprecedentní zásah do svobod. „Vnímáme to jako naprosto bezprecedentní útok na umlčení občanské společnosti,“ řekl Blesk Zprávám Balcar. 

„Návrh je rámovaný tím, že je namířen proti organizacím, které podporují migraci, což je samo o sobě zcestné. Organizace, které jsou jmenované, jen podporují dodržování mezinárodních úmluv, nic nemluví o tom, jestli podporujeme přijetí toho nebo onoho uprchlíka, ale máme tu Ženevské konvence, lidé mají na uprchlictví právo a my se pouze snažíme apelovat, aby bylo toto právo naplňováno,“ pokračuje vedoucí kampaní Amnesty v Česku.

Připomíná, že již loni v červnu vytáhli Maďaři proti organizacím, které dostávají finanční prostředky z ciziny, nyní tak činí proti těm, které se věnují nějakým způsobem uprchlictví. „V Maďarsku už platí zákon od léta minulého roku, kdy všechny organizace, které dostávají ze zahraničí peníze nad určitou sumu, se musí registrovat u úřadů, což je velmi paralelní s tím, co je již v Rusku. My proti tomu zásadně protestujeme a nehodláme se tomu podřizovat, protože je to neskutečný zásah. Je to start, u kterého nevíme, jaký může nabrat konec. A jde z našeho hlediska proti mezinárodním úmluvám,“ dodává.

„Sorosovi pohůnci“

K tažení proti nevládním organizacím v rámci „Stop Soros“ se pro web info.cz vyjádřil i hungarista Evžen Gál. „Fidesz vytušil, jak obrovský potenciál téma migrace má a vytkl si za cíl získávat své voliče na to, že se pasuje do role ochránce vlasti. Záhy pak zjistili, že to výtečně funguje, a tuhle rétoriku používají od té doby bez ustání. Migranty už na samém začátku ′vítaly′ monumentální, v maďarštině psané transparenty „Neberte nám naši práci“ a podobně. Rozjela se těžce nenávistná kampaň,“ říká.

Protože je Soros známý i jako velkorysý podporovatel neziskovek, přišly na řadu v Maďarsku nyní i ony, upozorňuje. Plošně rázem získaly titul „Sorosových agentů“. „Myslím si tedy, že neziskový sektor je v současném Maďarsku ve vážném ohrožení. Paušálně se mu ostatně říká ′Sorosovi pohůnci′,“ dodává.

sores ( 23. února 2018 14:08 )

Slovensko i Maďarsko bylo dříve Rakousko-Uhersko a tak to mělo zůstat včetně Česka.A dnes by čechům bylo o 100% lepé. Masaryk tomu dal.

abaron ( 23. února 2018 13:51 )

z historického hľadiska to znamená ... moment, v ktorom sa spoločné uhorské dejiny definitívne rozdelili na maďarské a slovenské, zdá sa, že to bolo najneskôr v revolučnom roku 1848 – a Štúr aj Kossuth boli pritom.

abaron ( 23. února 2018 13:35 )

Orbán vníma Sorosa ako slobodomurára, ktorý robí politiku ako to vyhovuje USA a Nemecku ... napríkad ako kvóty na utečencov ... čiže podrazák čo si neváži modrú krv Márie Terézie a nepomaďarčil ani jedu cestu v USA

TrojanSlovakia ( 23. února 2018 13:33 )

 Soroš je burzový podvodník a zbohatol na burzovom podvode s kurzom libry. Je to odpad ako bol Havel.

jana999 ( 23. února 2018 12:49 )

už pod vnitrem jsou ale přestat to financovat a byl by konec i se sorozem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa