Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Czexit straší obchodní partnery Česka. Japonci už se ozvali Svazu průmyslu

Autor: jmik, ČTK - 
7. února 2018
19:55

Aktuální politickou situaci v Česku musel na středeční schůzce s japonskými investory vysvětlovat viceprezident pro hospodářskou politiku Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Zahraniční investory zneklidnily informace z médií, kde se mluví o nové české vládě i v souvislosti s hlasováním o setrvání Česka v EU.

Radek Špicar po schůzce s Japonci prohlásil na svém Twitteru: „Už je to tady. Šlo to rychleji, než jsem čekal: japonští investoři požádali o schůzku kvůli czexitu. Co byste dělali, kdybychom odešli z EU? Odešli bychom z ČR.“

Špicar dále uvedl: „Odmítáme jakékoliv zpochybňování našeho členství v EU. Vysílá to negativní signál zahraničním investorům. Zpochybňování našeho členství v EU a z něj vyplývající nejistota by zahraniční investory mohlo vést k pozastavení plánovaných investic i k odchodu ze země.“ 

Členství v EU nemá alternativu, přiznává i ODS

Z parlamentních stran se nejostřeji vůči Evropské unii vymezuje SPD Tomia Okamury. To jinak kritická ODS až na některé své zástupce pouto s Bruselem přetrhnout nechce.„Členství v EU pro nás nemá přes všechny nedostatky dobrou alternativu,“ uvedl pro Blesk Zprávy šéf poslanců strany Zbyněk Stanjura. Případný odchod Česka z EU by podle Stanjury znamenal odchod celé řady současných investorů a zároveň by odrazoval nové investory od podnikání v naší zemi.

Místopředseda TOP OP Marek Ženíšek reagoval na Špicarovu zprávu na Twitteru slovy: „Odešla by jich (investorů, pozn. red.) většina. Ten, kdo volá po czexitu, chce vyšší nezaměstnanost, nižší platy a nekonkurenceschopnost ČR.“

Experti zmiňují ekonomickou sebevraždu

Případné vystoupení České republiky z Evropské unie by bylo podle ekonomů, Hospodářské komory i Svazu průmyslu a dopravy ekonomickou sebevraždou. Odchod z EU by znamenal ztrátu stovek tisíc pracovních míst a česká ekonomika by se podle některých dostala na úroveň Běloruska.

Podle Hospodářské komory by potenciální czexit zhoršil přístup českým exportérům na trhy a zkomplikoval mezinárodní obchodní i politické vazby, na kterých je malá, otevřená ekonomika jako ČR zcela závislá. „Pro Česko by případný czexit byl zejména z pohledu českého exportu při podílu jednotného trhu téměř 85 procent naprosto fatální, proto nikdo rozumně uvažující by asi nechtěl českou ekonomiku závislou na exportu uvrhnout do doby temna,“ dodal mluvčí komory Miroslav Diro.

anna1234 ( 8. února 2018 09:57 )

.. nikdo!! z nezasvěcených lidí a takových je naprostá většina, neví, co by ekonomicky přinesl odchod z unie, jaké by to pro nás mělo dopady. Doufám, že k referendu nikdy nedojde, tak závažné kroky ať si řeší politici. Referendum v regionech dejme tomu ano, tam člověk víc ví o co jde, ale tak zásadní!!! rozhodování jako je vystoupení z unie? o tom by měl rozhodovat kdejaký jouda, kterému se např. nelíbí, že by mu měl z pultů zmizet původní rum a dál nevidí?? ani náááhodou.

Antonin Blaha ( 8. února 2018 08:50 )

 Vazeny B.A. Srbsko bych vubec nezminoval pokud mate aspon neco v hlave,cela infrastruktura je stale rozbita ze slavneho zasahu NATO,je pravda ze to trva dyl ale spravuji vse za svoje a zustala jim hrdost coz se o nas zrovna rict neda.

B A ( 8. února 2018 01:35 )

A všimnul sis, že Británie stále z EU nevystoupila a že MY OPRAVDU NEJSME BRITÁNIE? Kdy už lidem dojde, že na nás opravdu nikdo neni zvědavej - když nebudem v EU, fabriky se přesunou do Polska nebo na Slovensko a čau. Jeď se podívat do Srbska, jak bezvadně jim to vyšlo mimo EU a NATO: silnice jak v Africe a všude billboardy s Putinem ) Pls vem rozum do hrsti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa