Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Televize v Česku má zas vysílat i slovensky, uvítal by to šéf Sněmovny Vondráček

Autor: ČTK, kal - 
15. ledna 2018
12:00

Pro posílení vysílání pořadů ve slovenštině v českých veřejnoprávních mediích se vyslovil předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) během pondělní návštěvy Slovenska, kam zavítal na svou první zahraniční cestu ve funkci šéfa dolní komory českého parlamentu.

„Zatímco čeština na Slovensku je běžná a děti stále češtinu mají, protože sledují pořady v televizi, tak děti v Čechách ztrácí slovenštinu. Aby mimořádné vztahy, které máme skutečně bratrské a nemají obdoby v Evropě, přetrvaly, musíme třeba i přiblížit slovenštinu českým dětem,“ řekl Vondráček novinářům po schůzce s místopředsedou slovenské Národní rady Bélou Bugárem.

Vondráček se zmínil o vysílání pořadů ve slovenštině ve veřejnoprávních českých médiích. „Nemusí to být jenom pro děti. Bavili jsme se i o různých diskusních pořadech,“ dodal.

Vondráček s Bugárem hovořili také o sérii společných česko-slovenských oslav u příležitosti kulatých výročí, která připadají na letošek. „Jsme rozhodnuti tento rok využít ve prospěch dokázání toto, že navzdory poklidnému rozvodu naše státy spolupracují takovým způsobem, že mohou být příkladem i pro ostatní státy, také v rámci Evropské unie,“ řekl Bugár.

Původně plánovaná Vondráčkova schůzka s šéfem slovenské sněmovny Andrejem Dankem byla zrušena. Dankova mluvčí to zdůvodnila zdravotními potížemi předsedy slovenské Národní rady.

beda88 ( 15. ledna 2018 19:04 )

je mi 50+ a dosud mám v živé paměti pondělní slovenské vysílání. děkuji stačilo. navíc na ČT1 je v hlavním sobotním vysílacím čase M.Kramár, který uvádí nějaký pořad (nikdy na něj nekoukám). a co naše komerční TV, např. česko-slovensko má talent? kdopak již 2. rok moderuje? zase 2 Slováci, proč ne 1 čech a 2. slovák, jako dřív? a dále. vstávám každé ráno v 5.20h "na rádio" a z 10 dní právě v tuto dobu hrají 9x slovenskou písničku. mám holt smůlu a přeřídil jsem si stanici. a na závěr každou neděli koukám v 9.30h na čt1 na cestopisný dokument a ob týden jej moderuje zase nesympatická slovenka. copak u nás nejsou hezké moderátorky?

kukuku ( 15. ledna 2018 15:40 )

Ty jsi jedno velké přiblblo.

Nathaniel ( 15. ledna 2018 14:36 )

Som Slovák žijem na Slovensku a tiež si myslím, že je to blbosť aby česká TV vysielala niečo po slovensky. U nás je to to isté, tiež v slovenských TV hovoria českí moderátori. Kľudne si pozriem film s českým dabingom, ale toto pretláčanie jazykov je kontraproduktívne.

jana999 ( 15. ledna 2018 13:16 )

jděte už do zádele, kdo chce tak se může na slovenskou televizi koukat, stejně jako na slovensku se koukají na českou televizi a ne že jim slovenská televize vysílá pořady v češtině, jděte k šípku jednou jsme se rozdělili a chtěli to hlavně Slováci, takže nevím proč je tu máme ještě živit, všude se píše, jak jsou Slováci na tom lépe než my, pak nerozumím, že tu dělají gastarbeity. kam se člověk podívá u pokladen v supermarketech, v televizi, všude samý slovák

smutny ( 15. ledna 2018 13:13 )

Dobrý den, když už chcete někomu lézti do níže položených zad, tak by snad byla lepší čínština. Těch je víc a všichni se tam vejdete. Jen bych rád upozornil, že úředním jazykem této země je čeština a tudíž, zejména ve veřejných prostředcích měla používat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa