Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Piráti „upirátili“ logo Elánu, kapela zvažuje právní kroky. Bartoš: Vše bylo v rámci zákona

Video se připravuje ...
Autor: mah - 
6. ledna 2018
17:30

Pirátská strana ve svém silvestrovském videu použila logo kapely Elán. Ta jim to ale nepovolila. Na skutečnost upozornil v sobotu server iDnes.cz. Slovenská kapela podle svého manažera zváží proti politické straně právní kroky. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale na použití loga ve videu nic špatného nevidí, šlo podle něj o parodii a koláž, což prý autorský zákon umožňuje. 

Video obsahuje sadu nepovedených záběrů z natáčení závěrečného předvolebního apelu Bartoše.  Piráti kapelu Elán použili ve videu, které zveřejnili na svých facebookových stránkách na Silvestra, dokonce dvakrát. Na začátku klipu zazněl hit slovenské kapely Zaľúbil sa chlapec. Logo se pak ve videu objeví na konci, kde nahradí slovo elán v přání: „Ať vás odhodlání, elán a smysl pro zdravé rozhodování donesou až ke stropu“. 

Manažer kapely Elán Michal Čimera ovšem pro server iDnes.cz uvedl, že je o svolení k použití loga Pirátská strana nežádala, natož, aby ho dostala. Stejně se pak vyjádřil i zakládající člen kapely Vašo Patejdl.

Server rovněž citoval advokáta a specialistu na autorské právo Františka Vyskočila, podle kterého došlo k porušení zákona. Přiznal však, že narušení je podle něj minimální a není jasné, jak by se k situaci soudy postavily vzhledem k novelizaci autorského zákona z loňského roku.

Na nové znění zákona se přitom odvolává i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „Autorské právo po své novelizaci toto užití umožňuje. Ten klip je parodický, jde jen o nekomerční sestřih nepovedených záběrů,“ vysvětlil Blesk zprávám na tiskové konferenci na sjezdu strany, kde byl znovuzvolen předsedou.

Video je podle Bartoše v souladu s podmínkami autorského práva. Závěry ze článku iDnes.cz jsou podle Bartoše naprostá smyšlenost. Znovuzvolený předseda pirátů dodal i to, že Pirátská strana vždy operovala na samotné hraně autorského zákona. 

„Věřím, že další racionální novelizace autorského práva, se nám podaří připravit tak, aby u podobných užití neexistovala žádná možnost uvažovat, že by mohlo jít o přečin,“ dodal na závěr Bartoš. 

salto ( 8. ledna 2018 08:29 )

To je divné, oni po Pirátech chtějí, aby dodržovali zákony? Divné, divné...

gabreta ( 7. ledna 2018 12:35 )

Vždyť Piráti a Kalousek, jedno jest!!! Stejnej odpad. https://www.youtube.com/watch?v=xmc8dMI6Zpo

hnnn ( 7. ledna 2018 11:53 )

Dobrá tak teď tedy vážně - nauč se aspoň psát,protože ani to ti nejde,ty neschopnej pitomče!!!

hnnn ( 7. ledna 2018 10:54 )

No teda ... ty jsi učiněný argumentační mág!

hnnn ( 7. ledna 2018 10:50 )

Koukám,že tě hafuša dovedl v pořádku domů!Chytrost jsi jak vidím po cestě nepobral... co takhle nějaký důkaz tvé vrození geniality,nebude?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa