Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zákaz kouření v hospodách v Senátu odolal. Kubera: Je to zloba dobrotrusů

Autor: ČTK, Mii - 
7. prosince 2017
16:10

Obnovení kuřáckých prostor v restauracích. A nebo ponechání zodpovědnosti na majitelích malých barů, pivnic či hospůdek, zda v nich kouření povolí. To jsou jedny z mála návrhů na zmírnění protikuřáckého zákona, o které usilovali signatáři petice: neúspěšně. I když změny podpořil senátní výbor pro lidská práva, horní komora se k nim ve čtvrtek postavila záporně.

V několikahodinové, místy vypjaté debatě se v Senátu střetli zastánci a odpůrci zákazu kouření. Argumentovali nejčastěji ochranou zdraví, zatímco zastánci poukazovali na svobodu člověka a nedůstojnost těch, které jejich záliba v tabákových výrobcích vyhání na ulice.

„Je to jenom zloba dobrotrusů, kteří nám zakázali to či ono. Já nechci přestat kouřit, mně to baví,“ uvedl místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Kuřte si, jak chcete, ale nesmíte obtěžovat svým kouřením nekuřáka," oponoval Zdeněk Brož z klubu KDU-ČSL.

Senátní výbor navrhl „v provozovnách stravovacích služeb o výměře do 50 metrů čtverečních“ nechat rozhodnutí na provozovateli, zda zařízení bude, či nebude kuřácké; zákaz kouření ovšem měl být zachován v době podávání hlavních jídel. V ostatních restauracích měla být oddělená kuřárna bez obsluhy za podmínky, že bude vybavena ventilací a nebudou mít do ní přístup lidé mladší 18 let.

Zákaz kouření bude řešit i ústavní soud

Podobný cíl sleduje podání k ústavnímu soudu, které v březnu předložila dvacítka senátorů v čele s Kuberou a Ivo Valentou (za Stranu soukromníků). Senátoři u Ústavního soudu napadli také ustanovení, které přenáší na hospodské odpovědnost za škodu způsobenou podnapilými osobami, což doporučil zrušit rovněž výbor pro lidská práva. Chtějí také zrušit omezení prodeje a podávání alkoholu či tabákových výrobků na akcích, které jsou určeny převážně dětem.

Petice, kterou podepsalo přes 23 tisíc lidí, byla podle jejích organizátorů namířena ke zrušení absolutního zákazu kouření v restauracích a hospodách. Ty se podle odpůrců zákona potýkají po jeho zavedení s úbytkem hostů a některé tak krachují kvůli poklesu tržeb. Zastánci protikuřáckého zákona, který zavedl zákaz konzumace tabákových výrobků ve veřejných budovách, oponují studiemi o škodlivosti kouření včetně pasivního na lidské zdraví.

Zákaz kouření pod hrozbou finančních sankcí platí ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zavedla také zákaz kouření na nástupištích a užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech.

Video  Tři, dva, jedna a típni! Takhle v květnu začal platit protikuřácký zákon  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

drzkaplechova ( 8. prosince 2017 04:07 )

Houby 23000, těch podpisů je přes 60000! Všichni, kteří se tohoto zákona zastáváte: Představte si, že provozujete malou nálevnu, kterou jste otevřeli a investovali do ní s tím, že se tam bude kouřit a pařit do rána. Narvali jste prachy do odsávání a podobně - a stát vám z toho udělá nekuřácký prostor. V ten okamžik jste v pytli, nekuřáci vás neuživí a kuřáci nebudou chodit hulit ven. Tím pádem vás stát zlikvidoval a skončíte na pracáku. Svoboda jak noha, co?

fandasever ( 7. prosince 2017 18:25 )

Já jsem nekuřák celý život, ale od roku 2000 jsem neměl problém si najít hospodu kde se nekouřilo, tak o co vám jde, chcete nařizovat druhým co mají dělat a co dělat nesmějí, tak to tady bylo za komunistů, nikdo vás přece nikdy nenutil abyste chodil do zakouřených hospod!! A auta vám nevadí, z výfuků se kouří, tak zakažte i auta a choďte pěšky, jo a výroba bot je taky škodlivá, víte kolik se spotřebuje ropných produktů a energie na výrobu jednoho páru botou, tak všichni budou chodit bosky

fandasever ( 7. prosince 2017 18:19 )

Pokud státu nevadí daň z tabákových výrobků tak proč najednou vadí kouření. Pokud si někdo koupí cigarety tak on už ze svého platu odvedl zdravotní a sociální pojištění (lépe daň), jeho zaměstnavatel za něj navíc odvedl státu 35% ze mzdy, i ten člověk zaplatil daň ze mzdy, koupil si cigarety, zaplatil DPH + daň z tabákových výrobků a teď přijde ten sám stát a řekne: Tak to tedy ne ty kouřit nebudeš!! Já jsem celý život nekuřák, je to každého volba za co své peníze utratí. Za chvíli ten stát přijde a řekne: Auta škodí zdraví, ty nebudeš jezdit, ale klidně si to auto kup!!

europa ( 7. prosince 2017 17:30 )

Jaká svoboda člověka? Aby mohl "svobodně" ničit druhým lidem zdraví? Kubera má evidentně prokouřenej i mozek, a s ním ji někteří jiní. Ať si kuřáci kouří, když jsou tak hloupí, že si kazí zdraví a vyhazují peníze za cigára. Ale tak, aby neohrožovali zdraví a neobtěžovali ty, kteří tomuto zlozvyku nepropadli!!!

begina ( 7. prosince 2017 17:07 )

To zlodějské ušaté torpédo má tu drzost pořád všem vnucovat svoje závislosti neřesti. Ksindl modrý, co zaneřádil Teplice čmoudama Kolikpak asi dostává do bezedné kapsičky provize od tabákových koncernů? Odporný kreatůra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa