Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Dejte mu víno, ať je mu dobře.“ Zeman se na večírku špičkoval s Klausem

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
29. října 2017
17:48

Miloš Zeman (73) se na večírku ve Španělském sále špičkoval se svým předchůdcem Václavem Klausem (76). „Dejte mu víno, ať je mu dobře,“ smál se Zeman po svém projevu k hostům. Mluvil o tom, že v Česku po volbách skončila občanská válka, ve které netekla krev, ale tekly po ní slzy, což prý některým z aktérů přeje. Klaus na jeho slova reagoval tím, že nechce kazit dobrou náladu, ale se Zemanem v řadě věcí nesouhlasí.

„Nebudu komentovat projev pana prezidenta, protože bych musel pronést půlhodinový projev v opačném stylu a to by se určitě nehodilo. A to by tady pokazilo atmosféru a náladu,“ navezl se úsměvem Václav Klaus do Miloše Zemana. Dal však najevo, že s projevem svého nástupce v křesle hlavy státu není za jedno.

Zemanův projev ve Španělském sále mířil i k uplynulým volbám, po nichž v nadcházejícím týdnu Zeman pověří Andreje Babiše, aby se coby premiér pokusil sestavit vládu. Pokud by to nevyšlo a Babišův kabinet nedostal důvěru, má Zeman ještě jeden pokus. Do třetice by pak přišel na řadu se svým pokusem nový předseda Poslanecké sněmovny.

Klaus pověřoval Topolánka dvakrát. Zeman se chystá na Babiše

Exprezident Klaus má s více pokusy při pověřování premiéra vlastní zkušenosti. Právě takto pověřil v roce 2006 tehdejšího vítěze voleb a lídra ODS Mirka Topolánka, jehož první vláda opřená o členy ODS a nestraníky s prvním místopředsedou Petrem Nečasem, ministrem dopravy Alešem Řebíčkem, ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem či nestraníky generálem Jiřím Šedivým a hercem Martinem Štěpánkem, však podporu nezískala.

Video  Mirek Topolánek pro Blesk: Takhle chodí vyjednávání o nové vládě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A jen těsně – díky podpoře dvou přeběhlíků z ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky – ji získala až ta druhá Topolánkova vláda s lidoveckými prvními místopředsedy Jiřím Čunkem a Vlastou Parkanovou, kterou vytvořila koalice ODS, tehdy Kalouskovy KDU-ČSL a Bursíkových Zelených.

Zeman se netají tím, že Babiše při prvním pokusu sestavit vládu skutečně coby jednoznačného vítěze voleb pověří. Stát se to má už v úterý ve 14:00 na zámku v Lánech. Na pracovní oběd byl kromě Andreje Babiše pozván i Radek Vondráček, taktéž z ANO, který je favoritem Babišova hnutí na šéfa Poslanecké sněmovny, což je podle Zemana, ale i Klause role důležitá. Oba ji ostatně ve své politické kariéře vykonávali také. Proti Vondráčkovi stojí další adept – šéf strany, která ve volbách skončila druhá – Petr Fiala z ODS.

Babiš a jeho Monika se fotili s Troškou

Ani Andrej Babiš přitom nechyběl v sobotu na Hradě. Ceremoniálu předávání státních vyznamenání přihlížel společně se svou manželkou Monikou. A také s ním se chtěli lidé na slavnostní recepci na Hradě na památku vyfotit. Zájem však byl i o nečekaně vyznamenaného Zdeňka Trošku, režiséra Kameňáků, Babovřesek a Slunce, seno...

A i fotku s Troškou Babiš s manželkou Monikou stihli. „Zdeněk Troška je příjemnej sympaťák. Setkali jsme se poprvé, i když nám jako jeden z mála celebrit fandil,“ napsal k ní na Facebooku šéf ANO. Bavi lse však i s dalšími hosty. A to i těmi ze zahraničí. „Včera jsem měl třeba na Hradě zajímavou debatu s Gerhardem Schröderem a Robertem Ficem,“ podotkl.

Andrej a Monika Babišovi ve Španělském sále: Fotka s vyznamenaným Zdeňkem Troškou Andrej a Monika Babišovi ve Španělském sále: Fotka s vyznamenaným Zdeňkem Troškou | Facebook A. Babiše

Zeman poseděl se zahraničními hosty

Nahlédnout do zákulisí hradních oslav nechal však i prezident Zeman. Ještě před slavnostním ceremoniálem ve Vladislavském sále totiž Zeman spolu s manželkou Ivanou poseděl u jednoho stolu spolu právě se zahraničními hosty, mezi kterými nechyběl ani slovenský premiér Fico.

„Dovolte mi, abych především mezi námi uvítal tři významné zahraniční hosty, prezidenta Slovinské republiky Boruta Pahora, starostu Vídně Michaela Häupla, pane starosto, blahopřeji k pětatřiceti procentům Vaší strany ve Vídni, a konečně mi dovolte, abych uvítal svého přítele, bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera,“ vypočítával Zeman během následného projevu.

Spolu se slovinským prezidentem Pahorem ocenil in memoriam i slovinského architekta Josipa Plečnika, „jehož práce se podepsala v závěrečné konstrukci či rekonstrukci Pražského hradu“, jak Zeman upozorňoval. Za Plečnika přebral na Hradě cenu jeho prasynovec.

Státní vyznamenání 2017: Prezident zeman a první dáma Ivana se zahraničními hosty, mezi kterými nechyli Robert Fico či Gerhard Schröder Státní vyznamenání 2017: Prezident zeman a první dáma Ivana se zahraničními hosty, mezi kterými nechyli Robert Fico či Gerhard Schröder | Facebook M. Zemana

Havla Zeman (zdaleka) nepřekonal

Recepce ve Španělském sále se uskutečnila poté, co prezident Zeman v sobotu udělil dosud jeho nejvyšší počet vyznamenání – předával je již popáté a ocenil 39 osobností. Rekord však nadále drží první český prezident Václav Havel. Ten v roce 1998 vyznamenal celkem 89 lidí.

Václav Klaus uděloval pravidelně lehce nad 20 vyznamenání. Pohyboval se mezi 20 a 24 oceněními a jen v den 90. výročí založení Československa v roce 2008 ocenil 28 osobností.

Zeman nejméně vyznamenání udělil v roce 2013, a to 29. O rok později ocenil o čtyři lidi více a v roce 2015 vybral 35 osobností. Loni dal řády nebo medaile 30 lidem, letos pak zmiňované skupině 39 lidí. To Václav Havel skutečně počtem vyznamenaných nešetřil. Mezi lety 1995 a 2002 jich udělil víc než 400.

Za téměř devadesát vyznamenaných v roce 1998 však tehdy Havla kritizoval i Klaus coby tehdejší předseda Poslanecké sněmovny. Řekl tehdy, že nejvyšší státní vyznamenání se mají udělovat ročně pouze malému počtu osobností, a nikoli hned několika desítkám lidí. „Vyznamenání má být jako šafránu. Vyznamenán velikou státní cenou má být člověk, kterého všichni známe, který něco znamená, který se zapíše do historie naší země,“ poznamenal Klaus v roce 1998.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Heleně Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

obamovaprdeI ( 31. října 2017 08:19 )

P.S. Já vždycky po souloži s dcerou mám chuť nadávat pravičákům

kajineknahrad ( 30. října 2017 18:00 )

Něco z vlastní hlavy nemáš? Nemáš, máš v ní jen nassrráno jao každý levičák.

volby2017 ( 30. října 2017 15:20 )

Mrkni do zrcadla..

volby2017 ( 30. října 2017 12:42 )

volby2017 ( 30. října 2017 11:20 )

Kdybych byl skřet, plešaté zrzavé monstrum, tlustej, smrděl, vychodil 4.třídu v 16 ti, sestra by byla moje debilni matka, vážil bych 180kg a měl rakovinu a IQ strouhanky, taky bych se jmenoval zdenekk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa