Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Návrat cigaret do pivnic? ODS chce po volbách zmírnit protikuřácký zákon

Autor: ČTK, Mii - 
17. října 2017
13:22

Protikuřácký zákon funguje již pět měsíců a za tu dobu stihl hnout žlučí nejednomu štamgastovi a hospodskému. Kritici tvrdí, že je moc tvrdý a požadují změnu. Vyjádřili to mimo jiné peticí, kterou již podepsalo 55 tisíc lidí. Senát se jí v úterý na veřejném slyšení zabýval. ODS zde například slíbila, že se po volbách zasadí o obnovení odvětrávaných kuřáckých prostor v restauracích a kulturních zařízeních. 

Na veřejném slyšení vystoupil autor petice Jiří Míka z Berouna. Kvůli protikuřáckému zákonu se podle něj z hospod vytratilo to, co dělalo hospody hospodami - duše. „Jak vypadá protikuřácký zákon? Prázdné hospody bez hostů, kteří chodí ven. Lidé si musejí hlídat tašky, aby jim je někdo neukradl. A neustále máme polovinu hostů venku. Neustále máme štamgasty, kteří se dívají na fotbal přes sklo. Hospody ztrácejí duši. Tam, kde se lidé rádi scházeli, je dnes ticho. Zmařily se investice podnikatelů,“ pronesl Míka.

Protikuřácky zákon nechce zcela zrušit, ale upravit, protože mu přijde moc tvrdý. „Problém vidíme ve formě, ve které se protikuřácký zákon schválil. Je nejtvrdší v Evropě. Snaha chránit nekuřáky je zásahem do práv a svobod podnikatelů a mimo jiné má kontraproduktivní účinek na děti,“ popisoval Míka s tím, že restauracím kvůli současné podobě klesají zisky.

Skutečný negativní efekt se podle něj navíc objeví až v zimě, kdy kuřáci nebudou chtít chodit ven před restaurace. Toho se obávají i samotní provozovatelé restaurací. Pivovary mluví o tom, že se prodej piva v restauracích v červenci snížil meziročně o devět procent. 

Kouření pouze v pivnicích

Za zmírnění zákona se na slyšení postavila ODS. Poslanec Marek Benda chce navrhnout, aby si provozovatelé malých hospod do rozlohy 75 metrů čtverečních mohli podle německého vzoru sami rozhodnout, zda jejich zařízení bude či nebude nekuřácké. Chtěl by rovněž zrušit odpovědnost provozovatelů za to, že by nalévali alkohol těm, kteří by později pod jeho vlivem mohli ohrozit zdraví lidí.

Benda hodlá také změnit výklad ministerstva zdravotnictví, podle něhož je pokrmem v restauracích cokoli včetně piva a kávy. Kouření by pak podle poslance bylo možné například v pivnicích. 

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), známý pro svůj kladný postoj ke kouření, připomenul, že senátoři podali k Ústavnímu soudu návrh na zrušení kontroverzních částí protikuřáckého zákona. Podle něj spor není o kouření, ale „o to, jestli zvítězí bolševické myšlení, nebo zdravý rozum“. Možnost nápravy vidí v tom, že ve sněmovních volbách nezískají většinu militantní odpůrci kouření a zastánci postupného omezování svobod.

Video  Protikuřácký zákon v praxi: Barman chtěl „típnout“ kuřáka, ten ho zbil  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Změna? Možná na jaře

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula nevyloučil, že ke změně zákona dojde. Tvrdí ale, že je zatím brzo. „Po pár měsících je předčasné dělat nějaké závěry. V tuto chvíli ministerstvo není pro změnu zákona, dovedeme si představit změnu až po prvním roce jeho působení,“ prohlásil náměstek na slyšení. Vyjádřil se také ke statutu piva jako jídla. Úřad vychází ze zákona, podle něhož jsou potravinou také nápoje, vysvětloval Prymula. 

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová oznámila, že při kontrolách hospod se nepřišlo na časté prohřešky proti takzvanému protikuřáckému zákonu.

Kromě restaurací zakazuje zákon kouření také na letištích a v zoo s výjimkou vyhrazených prostor, zastávkách a ve vozech MHD, ve zdravotnických zařízeních, sportovištích nebo dětských hřištích. Za porušení zákona hrozí kuřákovi pokuta až 5000 korun. Majitelům restaurací hrozí sankce až desetinásobně vyšší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 18. října 2017 10:28 )

.. nejjednodušší řešení, které nepotřebuje moc přemýšlení, je stoprocentní zákaz. Vymyslet fungující kompromis, to už je pane fuška. Nesmysl byla Pamlsková vyhláška, EET úplně pro všechny a naprostý zákaz kouření všude. A to by mi mohla být Pamlsková ukradená, EET mi nevadí a nekouřím. Přesto mi ta nařízení přijdou nesmyslná. Ostatně sám otec EET Babiš před stoprocentním zavedením začal couvat a chtěl výjimky, ovšem ty mu nepřošly, protože si "kluci" museli dělat justy, že. Na lidi nemyslí nikdo z nich!

al.bunda ( 17. října 2017 19:02 )

Inu,tonoucí se vajgla chytá?

krkonos500 ( 17. října 2017 16:45 )

x POVOLIT A VYDRZET !!! x

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa