Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jako dívka v Moskvě odsoudila tanky v Praze. S Havlem měli Češi štěstí, míní

Autor: simao, ČTK - 
23. srpna 2016
20:25

Když jí bylo 18 let, vyšla v Moskvě do ulic a s kamarádkou protestovala proti sovětské okupaci u nás. „Svobodu Československu“ a „Na věčnou památku Janu Palachovi“, hlásaly jejich transparenty. O několik let později ji Sověti odklidili do obávané „psychušky“. Olga Iofe Prochorovová nyní zavítala do Prahy, aby se podělila o své drsné životní zkušenosti. Sešla se s ministrem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a zmínila i exprezidenta Václava Havla.

Olga Iofe Prochorovová do Prahy zavítala krátce po smutném výročí vpádu okupačních vojsk Varšavské smlouvy ze srpna 1968. Sovětské tanky v Praze však odsoudila již v lednu 1969. Neváhala a s kamarádkou Irinou Kalonovou vyrazily s transparenty na Majakovského náměstí v Moskvě. Režimu navzdory.

„Tenkrát se v sovětských novinách psalo, že celý sovětský národ podporuje tu invazi. Měla jsem pocit, že jestli něco neudělám, budu stejná jako celý sovětský národ,“ vzpomíná Prochorovová. Bylo prý pro ni důležité zachovat si svou tvář. A měla pocit, že si ji tímto způsobem zachová. 

O sovětské okupaci Československa se však Olga dozvěděla z Hlasu Ameriky a BBC, které s rodiči tajně poslouchali. Vystoupila navzdory problémům, které jí hrozily. A skutečně přišly.

Protože se nezdráhala dál dávat najevo svůj názor a zapojila se i do různých dalších protirežimních aktivit, skončila ve vězení na psychiatrii. Nakonec se jí však podařilo ze Sovětského svazu emigrovat. Sametovou revoluci i pád SSSR sledovala již mimo svou vlast. 

„Mám za to, že Češi měli štěstí, že měli takového prezidenta,“ řekla Prochorovová při návštěvě Prahy, během které vystoupila při debatě i na půdě Knihovny Václava Havla. Za sebou pak má již schůzku s ministrem zahraničí, který jí složil nejeden kompliment.

Zaorálek: Čekali jsme na zastání od mocných, vystoupila mladá holka

„Je na ní obdivuhodné, že v nízkém věku už od nějakých šestnácti let proti režimu bojovala. V té době, kdy jsme my čekali, že se nás zastanou mocní, se nás pak zastala osmnáctiletá holka. Už tak mladá byla natolik statečná, že se nebála režimu otevřeně oponovat,“ komentoval pro Blesk.cz setkání s Olgou Iofe Prochorovou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Řeč ministra s odvážnou Ruskou se stočila i k tomu, že během své dráhy mladé protirežimní aktivistky Olgu na dlouhé měsíce zavřeli ve vězeňské psychiatrické léčebně v Kazani. Útrapy tzv. „psychušky“ však vydržela. A jako největší následné štěstí označovala to, že se jí nakonec podařilo dostat do svobodné Francie, podotkl Zaorálek.   

Mimochodem, v tom samém vězeňském „nápravném“ zařízení skončila i kvůli údajné schizofrenii Natalia Gorbaněvská. Disidentka a jedna z osmi účastníků známější demonstrace ze srpna 1968 na Rudém náměstí, která zemřela ve francouzském exilu v listopadu 2013. Olga taktéž do Francie utekla v roce 1978. A stejně jako Gorbaněvská pracovala mj. v ruskojazyčném exilovém časopise „Russkaja mysl“. Společně se svým manželem. Do Ruska se už nevrátila.

speaker ( 23. srpna 2016 23:56 )

Kopiruje pravdy.

nezadat1 ( 23. srpna 2016 21:01 )

Bohužel je mě vás líto,že si nikdy neuvědomíte jaký jste neskutečný blb.

nastvanej ( 23. srpna 2016 21:00 )

Bohužel na tvou nemoc již není lék musíš se s tím smířit

tgbg ( 23. srpna 2016 21:00 )

KOMUNISTICKÁ ku***rva vrah stamilionů lidí Hlavní RUSKÁ média manipulují se čtenáři, nebo prostě lžou o téměř všech důležitých otázkách mezinárodního významu- Komunisté , rusáci a nacisté, jedno jsou jak fašistická diktatura RUSKA likviduje ekonomiky desítek zemí světa ,je třeba izolovat tento teroristický režim 300 let terorismu RUSKA :Přehledný seznam všech RUSKÝCH válečných zločinů,teroru a válek Za účelem utvrzení a udržení jejich„práva“na vykořisťování jiných národů,RUSKO se pravidelně uchylovaly k extrémnímu násilí,a zejména vojenskému. zakladatel islámského terorismu fašistický režim RUSKA a jeho teroristická FSB „Třesu se někdy o svou vlast,když pomyslím na to,že Bůh je spravedlivý.“-PUTLER „Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.“ RUSKO patří před Norimberský proces za okupace Československa, Maďarska, Gruzie, Ukrajiny....., vyvolání občanských válek v na Ukrajině, v Sýrii, Libyi, teroristické puče v desítkách zemí jako arabské jaro alkajdy, barevné revoluce FSB, nacistický majdan na ukrajině , ................režim RUSKA je zločinecký, neustále porušující lidská práva, mezinárodní právo, územní celistvost jiných zemí ,ženevské konvence, a prokazatelně vytváří teroristické organizace , čili tento režim je teroristický , a patří před soud!!!!

tgbg ( 23. srpna 2016 20:45 )

KDE SE OCTNE RUS , TAM JE OKAMŽITĚ VÁLKA, BÍDA, HLAD, MRTVOLY..... RUSA UŽ NIKDY, NIKDY!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa