O rozmístění štítu THAAD už v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis. Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestovaly kromě KLDR také Čína a Rusko, které již dříve varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy. Ačkoli zcela hotový by systém měl být do roka, provozuschopný bude podle Harrise již za několik dní.

Admirál Harris, který dnes vystoupil v americkém Kongresu, prohlásil, že Spojené státy jsou schopné ubránit proti případnému severokorejskému raketovému útoku jakoukoli ze svých letadlových lodí. Zároveň ale navrhl zvážit rozmístění dodatečných protiraketových systémů na Havaji.

"Nesdílím vaše přesvědčení, že se KLDR nepokusí napadnout Spojené státy, jakmile k tomu bude mít prostředky," řekl zákonodárcům Harris. Hovořil také o tom, že USA nemají zájem srazit severokorejského vůdce Kim Čong-una na kolena, chtějí ho ale přivést k rozumu.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap dnes uvedla, že části systému THAAD dorazily do provincie Kjongsang pukdo na jihovýchodě země. Jednat by se mělo o šest odpalovacích zařízení, několik protiraketových střel a nejméně jeden radar. Na místo určení dorazilo šest nákladních vozů.

K zabezpečení převozu bylo povoláno 8000 policistů a silnice vedoucí na základnu byla zablokována. Zhruba dvě stovky místních obyvatel se shromáždily u kulturního střediska a proti umístění štítu protestovaly. Spoluorganizátor protestů agentuře Reuters sdělil, že deset demonstrantů bylo při srážkách s policií zraněno a někteří utrpěli zlomeniny. Mluvčí místní policie agentuře řekl, že nasazené pořádkové síly už byly staženy, o zraněných ho prý nikdo neinformoval.

Proti rozmístění štítu se vyslovil i favorit nadcházejících jihokorejských prezidentských voleb, vůdce liberální opozice Mun Če-in. Jeho mluvčí dnes k doručení první části štítu prohlásil, že "vůbec nebere v potaz budoucí vládu, a to není správné". Mun Če-in požaduje, aby byla instalace zařízení pozastavena až do rozhodnutí administrativy příštího prezidenta. Prezidentské volby se budou konat 9. května.

Kritické stanovisko zaujal i Peking. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes Spojené státy a Jižní Koreu vyzval, aby obranný systém stáhly.

Se Severní Koreou, proti které je THAAD namířen, je Jižní Korea od korejské války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt byl ukončen pouze podpisem příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou.

O situaci na Korejském poloostrově bude dnes ve 23:00 SELČ informovat americkou Sněmovnu reprezentantů ministr zahraničí Rex Tillerson, ministr obrany Mattis, šéf zpravodajských služeb Dan Coates a předseda sboru náčelníků štábů Joseph Dunford. Už v úterý podobné setkání uspořádala americká vláda pro členy druhé kongresové komory - Senátu. Spojené státy dávají najevo rostoucí znepokojení z raketových a jaderných testů severokorejského režimu.