Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rampage Ničitelé: Dwayne Johnson kámoší s digitální megaopicí a (zase) zachraňuje svět

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. dubna 2018
08:30

Kdo čeká zápis do historie kinematografie, ať zůstane doma. Vy ostatní, kdo vyrazíte na novou akci s Dwaynem Johnsonem (a čekáte prostě jen zábavu), si večer užijete. A pozor - tenhle film chce velký formát!

Velký popcorn, velký nápoj a velké plátno. To si žádá nová akční story Rampage Ničitelé s drsňákem Dwaynem Johnsonem v hlavní lidské roli. Ruku na srdce, on už asi nic nového nepředvede (a máme ho za to rádi), ale koho by opět nebavil v roli nesmrtelného ochránce lidstva a tentokrát i jedné „opišty“, která trochu narostla. O čem tedy je film, který do českých kin vyráží 12. dubna? Mezi samotářským primatologem Davisem Okoyem (Johnson, 45) a gorilím samcem Georgem, o kterého se Davis stará od jeho narození, vzniklo pevné pouto. Nezdařený nebezpečný genetický experiment však změní toho mírného lidoopa v obrovské zuřící monstrum. A jako by to nestačilo, brzy se zjistí, že podobně jsou zmutována i další zvířata.

Rampage Ničitelé: Dwayne Johnson kámoší s digitální megaopicí a (zase) zachraňuje svět. • V Česku od 12. 4. 2018. Rampage Ničitelé: Dwayne Johnson kámoší s digitální megaopicí a (zase) zachraňuje svět. • V Česku od 12. 4. 2018. | Vertical Ent.

Když se tito uměle vytvoření alfa predátoři nekontrolovatelně řítí Severní Amerikou a ničí vše, co jim přijde do cesty, Okoye začne ve spolupráci se zdiskreditovaným genetickým inženýrem vyvíjet protilátku a probíjí se nevyzpytatelným bojištěm, nejen aby zastavil hrozící celosvětovou katastrofu, ale také aby zachránil strašlivého netvora, který býval jeho přítelem... Rozjíždí se velmi jednoduchý příběh inspirovaný (lehce) stejnojmennou videohrou Rampage z 80. let. Příběh, kde se opět sešli Johnson a režisér Brad Peyton (39), kteří za sebou mají už Cestu na tajuplný ostrov 2 (2012) a katastrofický San Andreas (2015).

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Rampage Ničitelé: Dwayne Johnson kámoší s digitální megaopicí a (zase) zachraňuje svět. • V Česku od 12. 4. 2018.  - Vertical Ent.
Video se připravuje ...

Dwayne Johnson prozradil, že k účasti na filmu Rampage Ničitelé ho přiměly i další věci, než „jen“ to, že mohl opět zamachrovat. Sám byl totiž jako dítě velkým fanouškem videohry a navíc si chtěl zahrát s Neganem (Jeffrey Dean Morgan, 51), tedy asi nejvíc nenáviděnou postavou zombie seriálu Walking Dead. „Strávil jsem spoustu hodin hraním videohry Rampage u bazénu na Havaji,“ vzpomíná Johnson. „A teď v tom hraju, je to zvláštní...“

Rampage Ničitelé: Dwayne Johnson kámoší s digitální megaopicí a (zase) zachraňuje svět. • V Česku od 12. 4. 2018. Rampage Ničitelé: Dwayne Johnson kámoší s digitální megaopicí a (zase) zachraňuje svět. • V Česku od 12. 4. 2018. | Vertical Ent.

Film je samozřejmě hustě protkaný speciálními efekty. Dokonce natolik, že pozorný divák vlastně neví, jestli vůbec něco bylo točeno v reálu. „Kde to šlo, vznikla reálná dekorace, jen doplněná klíčovacím plátnem,“ říká však Johnson. „Byl jsem rád, protože když kolem sebe máte skutečné trosky a prach, zkroucený kov, beton a kouřostroje, jste jako herec více v ději. Skvělý štáb a dokonalá scéna je to, co nám tu práci usnadňuje,“ dodal.

Na výsledku je to rozhodně znát. Abyste si všechny ty velkolepé efekty a oživlá zvířata obřích rozměrů užili, čím větší plátno zvolíte, tím lepší zážitek dostanete. Samozřejmě se nabízí IMAX s největším digitálním plátnem o velikosti 25 krát 14 metrů. V jakémkoli kině ale máte šanci nechat se fascinovat filmařskými nápady, kromě megaopičáka také geneticky upraveným vlkem a krokodýlem, kteří společně pustoší města a lidi. Ještě, že vždycky je po ruce neohrožený hrdina!

Hodnocení: 80 %

Rampage Ničitelé

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

Česká premiéra: 12. 4. 2018, Vertical Ent.

USA, 2018, 107 min

Režie: Brad Peyton

Scénář: Ryan J. Condal

Hudba: Andrew Lockington

Hrají: Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan, Malin Åkerman, Joe Manganiello, Jack Quaid, Naomie Harris, Jake Lacy a další.

Zobrazit celou diskusi