Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smutné Vánoce Katčiny rodiny: Vyhořel jim dům v Rychvaldě, pomocnou ruku podalo město

Autor: dce - 
9. ledna 2018
18:11

Smutný konec roku si prožila rodina z Rychvaldu. Krátce po Vánocích vyhořel jejich dům a oni tak skončili bez střechy nad hlavou. Osud rodiny ovšem nebyl lhostejný jejich sousedům ani dalším obyvatelům z okolí a rozhodli se jim pomoci. Město nakonec vyhlásilo veřejnou sbírku v jejich prospěch.

Klid vánočních svátků narušil rodině Řeřichových požár. 28. prosince kolem poledne začal hořet jejich rodinný domek v Rychvaldě. Hořelo prakticky v celém domě, včetně auta, zaparkovaného vedle něj. Hasiči dostali oheň pod kontrolu pomocí šesti proudů vody za hodinu, pak pokračovali více než hodinu dohašováním, spojeným s rozebíráním konstrukcí,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Příčina požáru je předmětem vyšetřování. Škoda byla odhadnuta na pět milionů korun. Rodina zatím podle starostky Rychvaldu Šárky Kvapkové bydlí u sousedů, kteří jim ve svém domě poskytli provizorní ubytování.

Už krátce po otřesném požáru se vedení města ozvali místní, kteří chtěli rodině pomoci. „Nešťastná událost zvedla vlnu solidarity. Ozývali se nám další obyvatelé a organizace z Rychvaldu i okolí, proto jsme se po dohodě s manželi Řeřichovými rozhodli vyhlásit veřejnou sbírku, do které může svým finančním darem přispět kdokoliv,“ vysvětlila starostka.

Do pomoci se zapojili sousedé z celého města, Služby města Rychvald poskytly bezplatně kontejnery i mechanizaci, radní schválili mimořádnou finanční výpomoc a město vyhlásilo veřejnou sbírku a samo přispělo peněžitým darem ve výši 20 000 korun.

„Honí se mi hlavou, že nám shořel dům, že beznaděj se změnila v obrovskou podporu, solidaritu, lásku našich přátel, sousedů, rodiny, občanů Rychvaldu, zastupitelů našeho města. Nedokážu vyjádřit, jak moc si vážíme vaší pomoci, děkujeme. Děkujeme vám všem, velký dík patří našim dobrovolným hasičům. Opravdu moc děkujeme,“ napsala Kateřina Řeřichová na Facebook.

„Hlavně se musíme ze všeho oklepat a zase se postavit na vlastní nohy, jiná možnost není. Musíme bojovat. Motivací jsou naše dvě děti, aby zase měly svůj domov. Opravdu moc děkuji všem, kteří nás podpořili a podpoří,“ dodala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání