Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tenhle srneček se Nového roku nedožil… Ochranáři varují před krmením divoké zvěře

Tenhle srneček se Nového roku nedožil… Ochranáři varují před krmením divoké zvěře.
Tenhle srneček se Nového roku nedožil… Ochranáři varují před krmením divoké zvěře.  (Autor: Facebook, Profimedia)
Autor: dce - 
28. prosince 2017
19:56

Smutný konec roku zažívají v Kunratickém lese. Mladý srnec tu doplatil na lidskou neznalost a s ní spojenou touhu pomoci. Kdosi chtěl zvířatům v lese patrně „přilepšit“ na zimu a přikrmil je nevhodnými potravinami. Navíc nejde o první případ úmrtí spojený s nezodpovědnými návštěvníky.

Krmelec není odpadkový koš! I tak varují mnozí před přikrmováním zvířat ve volné přírodě. Pokud totiž přilepšíte srnám a jiné spárkaté zvěři tvrdým pečivem, může je to stát život. To se nyní stalo v Kunratickém lese mladému srnci.

„Doplatil na lidskou neznalost, hloupost a nezodpovědnost. Ve sváteční čas mnoho lidí vyrazilo do přírody na procházku a mnohé napadlo, že by mohli zvířátkům ‚přilepšit‘. Bohužel lidé často nevědí, co vhodného zvířatům přinést a tak jim dávají to, co je pro ně škodlivé,“ napsali ochránci zvířat ze záchranné stanice hlavního města Prahy.

„Zejména pečivo, ať už měkké či tvrdé, by lesní zvěř dostávat neměla vůbec. Srny mají velmi citlivé trávení a i pár kousků pečiva je může zabít. To se bohužel stalo srnci, kterého jsme přijali včera odpoledne z Kunratického lesa. Snědl pečivo, které tam lidé ve velkém nanosili a bohužel přes veškerou naši snahu (naše veterinární lékařka přijela i ve sváteční čas a podala mu vše, co mu mohlo pomoci) nepřežil noc.“

Bohužel navíc nejde o první případ za poslední dny. Na Vánoce zahynula v zookoutku v Malé Chuchli dvě zvířata – koza a laň. I je zabilo tvrdé pečivo.

„Kéž srncův smutný konec odradí další lidi, aby dávali zvířatům to, co jim škodí. Nejsou to jen zvířata žijící v lesích, ale také zvířata v zookoutcích či ovce, kozy a koně chované na farmách, kterým lidé házejí přes ohrady pečivo, které je zabíjí. Zvířata, o která se někdo stará (zookoutky, farmy), nekrmte, prosíme, bez vědomí majitele nikdy. A zvířatům v lese můžete donést seno či ovoce a zeleninu (raději ale v menším množství), ale nikdy ne pečivo a obiloviny (jakékoliv zrní). Pamatujte na to, že lepší je nedat volně žijícím živočichům nic, než něco, co jim uškodí!“ apelují ochránci.

naidka ( 29. prosince 2017 08:57 )

Srnec je na rozdíl od koně přežvýkavec, kterému se potrava zdrží v těle déle (natrávená se vrací ze složeného žaludku zpět do dutiny ústní) a může tak zkvasit, zvlášť měkké a sladké pečivo.

e.44 ( 28. prosince 2017 21:32 )

To bude ono. Tenkrát to byl chleba a pečivo z vesnickýho krámu, kam dodával pekař z jedný větší sousední vesnice. Co se dneska prodává v Tescu, Penny a dalších řetězcích, naštěstí ani netuším, nechodím tam, všechno beru buď z farmy nebo od jiných malých českých dodavatelů, takže to co kupuju, by těm zvířatům asi neublížilo, stejně jako to neublížilo těm koním tenkrát. Jen je mi docela líto těch, co si hamižností (nákupem levnýho svinstva v řetězcích místo kvality o pár drobných dražší u malých českých prodejců) zlikvidovali v okolí poctivé české dodavatele a obchodníky a cpou se tím svinstvem, které zabíjí nejen zvířata ale asi i je.

hejpockej ( 28. prosince 2017 21:08 )

no jiste to nebyl poctivy chleba z farmarske prodejny nebo ze zdrave vyzivy, ale sajrajt z Tesca neb z Penny, co vypada jako chleba a rohlik, voni to jako chleba a rohlik, ale chleba a rohlik to neni

e.44 ( 28. prosince 2017 20:29 )

Je zajímavé, že v době tak 16-25 let zpět, jsem každý rok o prázdninách s dětmi jezdila do jednoho kempu u Vltavy, kde byla poblíž ohrada s koňmi. Vlastně těch kempů tam bylo asi pět a ta ohrada byla u jediné cesty mezi kempy a krámem, takže všichni z kempů, když šli na nákup, tak ty koně krmili pečivem a chlebem, co jim zbyl a ani jednou za tu dobu tam nebyl ani jediný případ, kdy by bylo po to chlebu a pečivu koni zle, natož aby pošel. Takže o čem to je? Přidává se teď do chleba a pečiva nějaké svinstvo, co se dřív nepřidávalo? Nebo o čem tedy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání