Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tomáš i Lucie, kteří o víkendu spadli v Tatrách, měli horolezecké zkoušky i zkušenosti z Alp

Autor: dce - 
28. prosince 2017
05:00

Tatry si o vánočních svátcích vyžádaly čtyři oběti, z toho tři Čechy. Byla mezi nimi i Lucie (†30), která patřila mezi zkušené horolezce. Ona i její bratr Tomáš, který po osudném pádu skončil v kritickém stavu v nemocnici, měli za sebou nepočítaně výstupů. Absolvovali i horolezecké zkoušky. Tragické chybě ale přesto nedokázali zabránit...

Když se v pondělí objevily první zprávy o smrti dvou Češek v Tatrách, mnoho lidí prostě usuzovalo, že amatéři podcenili zimu v horách. Jenže opak se ukázal pravdou – jednou z tragicky zesnulých byla i Lucie F. (†30), která do Tater vyrazila se svým bratrem Tomášem (23).

Dvojice se do hor nevydávala poprvé – nadšení sportovci za sebou měli mnoho zkušeností s podobnými terény včetně zasněžených vrcholků Alp. Že nešlo o nějaké amatéry, potvrdil i známý lysař Ján Čupa. „Měli za sebou horolezecké zkoušky, jezdili i do Alp. Byl to osud,“ napsal na Facebooku.

Co přesně se na výstupu stalo, musí nyní vyšetřit policie. Ve výšce kolem 1900 metrů totiž Lucie uklouzla a zřítila se k zemi. Tomáš, který se jí pokoušel pomoci, ovšem rovněž spadl. Skončil v nemocnici ve velmi vážném stavu. Lucie pád nepřežila.

O lásce k horám a jejích zkušenostech vypovídají desítky fotek i komentářů od přátel a známých. Byla to zkušená lezkyně a stala se chyba. Nikdo z nás nemá právo soudit, tím spíše ne ti, kteří nemají o pohybu v zimních horách sebemenší ponětí,“ napsal pan Jaroslav. 

„Je mi to moc líto. Byla to princezna hor a nejkrásnější lysařka. Vždy rozdávala úsměvy do všech stran a měla otevřené srdíčko. Přestože jsme smutní, tak nezapomeňme Lucce vracet úsměvy do nebe. Upřímnou soustrast rodině,“ vzpomíná pan Petr. „Když by sis mohla vybrat, věřím, že bys to takhle v horách chtěla. V prostředí, které milovala jsi nejvíce,“ dodal pan Martin.

71Daniel ( 29. prosince 2017 22:39 )

Výstupy v zimním období jsou vždy na hraně. Člověk chce stále víc a víc... Při jejich proklamované zkušenosti a výjezdů do Alp se podivuji, že nebyli pojištěni u Alpenverin. člověk nikdy neví!!

deratizater ( 28. prosince 2017 11:50 )

to není třeba jen mít více zdravého selského rozumu

eriksonek ( 28. prosince 2017 11:14 )

Princezna hor a horolezecké zkoušky tak tohle mě pobavilo nejvíc za 2017 thx

jino ( 28. prosince 2017 09:15 )

Všichni, o kterých se v minulém týdnu psalo, že v Tatrách měli úraz nebo zahynuli, nerespektovali sezónní uzávěry, uzávěry kvůli sněhové pokrývce (právě Slavk. štít) a neměli vybavení odpovídající jejich aktivitám (turistika/lezení/lyžování). Takoví dělají akorát problémy HZS a ostudu krajanům. A byli zkušení? Zkušený se nepozná podle toho, že je mu třicet a kolikrát jel do Alp, ale podle toho, jestli nepodceňuje "šlapáky", bere si helmu, trekové hole, cepíny, mačky nebo alespoň nesmeky. Nebyli zkušení, jen hodně jezdili a procházelo jim to. Dosud. Výstup na Slavkovský štít je narozdíl od ostatních uzavíraných chodníků v Tatrách pro běžného turistu zakázaný při sněhové pokrývce, tedy klidně už od září. "Zkušený" člověk s horolezeckým průkazem průkazem by měl vědět proč a podle toho se vybavit a pohybovat. Děti se mně taky už ptaly, jestli s nima vylezu na Matterhorn, protože viděly moje fotky, ale mám rozum, ne jako ten magor, co vytáhl školáky na Jahňací štít, rovněž uzavřený a zasněžený rozbředlým sněhem...

moiaza ( 28. prosince 2017 09:09 )

Když to řekne Čupa, tak to pravda být musí. Horolezecké zkoušky má dnes kde kdo. Když chybí hlava, mysl a pokora, může mít zkušenosti až až. Nikdy není nikdo dost zkušený natolik, aby si věděl rady v každé situaci. Lépe se trošku podcenit, než se trošku přecenit. Lidé v horách vždy umírali a umírat budou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání