Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rudolf, kterého zotročil maďarský tyran, promluvil: Jedli jsme jen toustový chleba a salám

15. prosince 2017
05:00

Maďar s českým jménem Miroslav Bílý (51) si udělal z pětice Čechů novodobé otroky! Nasliboval jim hory doly. Když je ale přivezl do Británie, čekal je jen život v bídě. Jedním z vykořisťovaných Čechů byl Rudolf C. (52), který přes tlumočníka vyložil svůj příběh listu Derby Telegraph.

„Ráno jsme šli na devátou do práce a vrátili se v sedm večer. Každej den, mimo neděle. Do práce jsme museli, i když jsme nechtěli. Dělali jsme třeba zedničinu, uklízeli jsme, malovali, všelijaký práce...“

Problém však nebyl jen v práci. Ještě větší šok přišel, když uviděl, kde je Maďar chce ubytovat. „Šel mi ukázat pokoje , kde byly asi tři matrace nad sebou. Já jsem tam měl svůj pokoj, kterej byl prázdnej. Jenom ty matrace a dvě skříně okolo. Jinak nic. Takovej špinavej barák to byl,“ líčil naštvaný Rudolf.

Maďarský otrokář se snažil udržet svoje oběti za minimální náklady práceschopné. „Kupoval nám obden tabák za dvě libry (58 Kč) a jeden salám za libru (29 Kč) a toustový chleby. Když už jsem tam byl asi 20 dní, tak jsem mu řekl: Kde jsou peníze?! A on že ještě nemá, že musíme počkat týden. Ale v práci jsme pak viděli, že mu chlap, co jsme u něho dělali, vyplácel peníze na ruku. Přímo před náma! V autě jsem tedy po něm chtěl výplatu, ale řekl, že má peníze jen na nájem a nám zaplatí za týden.“ 

Utekl a bál se...

Pan C. nakonec Bílému utekl, ačkoli mu nepokrytě vyhrožoval. Chodil ulicemi Derby tak dlouho, až si ho všimla jistá Ukrajinka, které se svěřil se svým smutným příběhem. Žena pak zavolala sanitku, jejíž obsluha nahlásila celou věc na policii. „Až na policii mě přešel strach, jestli mě nebudou hledat,“ vypověděl pak.

majojo ( 15. prosince 2017 11:11 )

To si snad v bulváru dělá někdo pr.del v přímém přenosu: Museli jsme do práce, i když se nám nechtělo... Toustový chleba se salámem plus tabák ob den. Co by za to dvě třetiny českých důchodců daly!

jany ( 15. prosince 2017 10:32 )

wtf chodil po ulici? jaky ze je rok? 1824? proc proste neodesel hned

prycsnima ( 15. prosince 2017 09:54 )

 Chci makat v cizině? Tak se naučím řeč a práci si najdu sám . Vy hovada co toho nejste schopni tak zůstaňte sedět doma na pr deli.

lunatic ( 15. prosince 2017 07:06 )

Ta arogance anglických novinářů z Daily Telegraphu - to se nemohli naučit česky,aby p.Rudolfovi rozuměli

kar11 ( 15. prosince 2017 05:33 )

Je to smutné, ale řešení jednoduché. Měl sedět doma na ***i a poctivě makat a nic by mu nehrozilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání