Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pavel unesený v Libyi je mrtvý: České úřady prý jednaly příliš pomalu, tvrdí zdroj ČT

4. prosince 2017
15:53

Čech unesený v Libyi je zřejmě po smrti. Informovala o tom Česká televize s odvoláním na svůj zdroj. Jde o Libyjce s českými kořeny, který se dle svých slov pokoušel uneseného Pavla H. zachránit. České úřady ale prý jednaly příliš pomalu.

Český občan Pavel H. byl zajat v Libyi v květnu 2015. Čech v zemi pracoval v pozici koordinátora stravování několika ropných společností. Unesen byl spolu s dalšími osmi cizinci na ropném poli Ghaní. Rok zpátky dostala společnost VAOS zprávu, že zajatci jsou naživu a únosci jsou připraveni vyjednávat. Letos v září ale Rakousko uvedlo, že prověřuje informaci o tom, že všichni zajatci byli zavražděni. 

Do případu Pavla H. se údajně zapojil i Nasir Elfeghi, který je napůl Libyjec a po matce Čech a momentálně žije ve Španělsku. Když se o únosu dozvěděl, začal s dalšími Libyjci řešit, jak Čecha osvobodit. „Chtěl jsem pomoci tím, že jsem český občan a zároveň libyjský občan. Unesl ho Islámský stát. Ten, co to měl na starosti, to byl jenom Tunisan, jeden z vysokého vedení Islámského státu. Hodně Tunisanů je v Islámském státu,“ řekl České televizi.

Elfeghi se domnívá, že motivem únosců nemusely být nutně peníze. „Jedna z věcí, co nám řekli, že by chtěli vyjednávat o propuštění nějakých vězňů z Islámského státu z Tripolisu. A já jsem jim řekl, že tam není žádná možnost. Protože to je normální osoba, normální občan, kde nikdo neudělá nic. A že vlády nevyjednávají s teroristy,“ vysvětlil.

Čech byl podle něj držen v libyjském městě Syrta a jeho záchranu zkomplikovaly boje mezi islamisty a libyjskou armádou a americké nálety. „Zkoušel jsem spolupracovat s českými úřady a problém byl, že to bylo pomalé. A tady šlo o rychlost. Všichni jsme věděli o těch amerických náletech. A chtěli jsme vše udělat dřív, než začnou. Protože když začaly, tak už to byl chaos,“ doplnil s tím, že kvůli tomu v létě ztratil stopu islamistů.

Libyjští vyšetřovatelé únosů jsou rovněž přesvědčeni, že jsou zajatci po smrti. Potvrzuje to nahrávka ze zářijové tiskové konference, kterou získal reportér ČT Martin Mikule. „U těchto všech unesených známe okolnosti únosů a kdo a jak je provedl. Byl unesen také tuniský diplomat a Čech. Rakušan a Čech byli uneseni a poté byli převezeni až do města Darny a tam, během akce proti Islámskému státu, je islamisté zabili,“ říká údajně na nahrávce šéf týmu vyšetřovatelů As-Sadíq As-Súr. Vyšetřovatelé se měli od islamistů dozvědět i to, kde jsou ostatky zajatců, kvůli nestabilitě v zemi je ale nemohou zatím zajistit. 

České ministerstvo zahraničí nechce poslední informace z Libye komentovat a zatím nehodlá případ uzavřít, dokud nedostane oficiální informace od libyjských úřadů.

Video: Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami unesenými ozbrojenci v Pákistánu

Video  Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami unesenými ozbrojenci v Pákistánu  - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

kuromrd ( 5. prosince 2017 12:04 )

my s nima chceme kámošit a oni nás? jenom vraždit

mandat ( 5. prosince 2017 08:28 )

Dotycny byl po otci Lybijec, tak byl vlastne doma.

..krakonos500 ( 5. prosince 2017 07:06 )

Otec Lybijec, matka česká kchurr\/a. Tak to je určitě velká škoda.

squirrel ( 5. prosince 2017 03:24 )

..tak co jeste nekdo neveri.ze ma Ortel pravdu? ...pro Alahovu slavu,uriznou Ti hlavu...jasne,pokud se to netyka primo cloveka a jeho rodiny,tak se tomu nejak verit nechce.. Ta ceska rodina od tohoto pana to uz zazila na vlastni kuzi

Shelby16 ( 5. prosince 2017 02:41 )

Je to smutné, raději bych viděla zachráněného Pavla, než ty dvě slepice, z nichž z jedné se stala dokonce nadšená muslimka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání