Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Letošek přinesl zdražení bytů i hypoték. Expert popsal, co čekat příští rok

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
31. prosince 2017
07:45

Finanční rok 2017 přinesl řadu změn zejména na hypotečním trhu. Začala platit novela o spotřebitelských úvěrech, do dění zasáhla Česká národní banka (ČNB) a úrokové sazby začaly stoupat. Vysoké jsou i ceny nemovitostí. Rok 2017 přinesl změny v životním i neživotním pojištění. Co přinese rok 2018? Kdy je lepší vzít si hypotéku? A co když už ji máme, jak se ochránit před vysokými sazbami? Jaké jsou prognózy finančního experta pro následující rok?

Nový zákon o spotřebitelských úvěrech zavedl přísnější posuzování žadatelů o úvěr. Navíc ČNB zrušila stoprocentní hypotéky, později i devadesátiprocentní a lidé tak musí mít až 20 procent vlastních zdrojů z ceny nemovitosti, po které touží.

„Češi se ale projevili jako mistři kombinování a chybějící hotovost si buď půjčují od rodiny, nebo sahají po dalších úvěrech, řekl Vladimír Weiss, finanční poradce ve studiu Blesk.cz.

Nepatrně se zvýšily i úrokové sazby u hypoték a zřejmě ještě porostou.

Vyplatí se ještě vzít si na bydlení hypotéku? Porostou i nadále ceny nemovitostí? Jak to bude vypadat na hypotečním trhu v roce 2018? To zjistíte v rozhovoru:

Jaký byl finanční rok 2017 a co nás čeká v roce 2018? Jaký byl finanční rok 2017 a co nás čeká v roce 2018? | Profimedia, Partners.cz

Změny v životním i neživotním pojištění

Určité změny se udály i v povinném ručení, kdy jedna z pojišťoven začala určovat ceny podle odhadu ujetých kilometrů.

Jak se novinka ujala? Bude se cena povinného ručení nadále zvyšovat? A jaké novinky v životním pojištění nás čekají v roce 2018? Podívejte se na video:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi