Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman s Drahošem si rozdali poslední „údery“. Co slíbili lidem?

Autor: simao, mah - 
25. ledna 2018
21:44

V předvečer 2. kola voleb, které rozhodnou o novém prezidentovi, se Miloš Zeman a Jiří Drahoš vydali do Rudolfina, kde svou debatu nachystala Česká televize. Ostříleného moderátora Václava Moravce nahradila Světlana Witowská. I s jejím výkonem (a samozřejmě i výkony obou kandidátů) jsou spojena po vřavě a „kotli“ na Primě během prvního střetnutí Zemana s Drahošem velká očekávání. Debatu v průběhu komentovali i lektorka Jana Postlerová a politologové Lukáš Jelínek s Janem Kubáčkem.

Miloš Zeman v přímém přenosu odhalil seznam sponzorů spolku Přátel Miloše Zemana, kteří platili jeho kampaň. V přímém přenosu přečetl několik jmen.

Jiří Drahoš slíbil, že pokud uspěje ve volbách, bude mít jeho kancléř nejpřísnější prověrku.

Vratislav Mynář a Martin Nejedlý zůstanou v případě dalšího Zemanova zvolení na Hradě, řekl prezident. I Drahoš čelil nepříjemným otázkám na své spolupracovníky.

Miloš Zeman a Jiří Drahoš se vůbec poprvé utkali 23. ledna na Primě, debatu moderoval Karel Voříšek a jak on, tak televize sklidili od odborníků i běžných uživatelů sociálních sítí kritiku za výslednou podobu pořadu.

Moderátor Václav Moravec odmítl vést debatu Zemana s Drahošem na ČT. Nechtěl se stát hromosvodem, po kterém by se snášela především ze Zemanovy strany kritika na ČT. Zeman platí za kritika mj. koncesionářských poplatků. 

Moderátorkou se tak stala Světlana Witowská, vystudovaná právnička, která působí mj. v pořadu Interview ČT24. Witowská je exmanželkou sportovního komentátora Roberta Záruby.

ČT se rozhodla uspořádat svou debatu v pražském Rudolfinu. Veřejnoprávní televize však zvolila komornější prostředí, každý z kandidátů dostal možnost přivést si 30 příznivců.

ONLINE Zeman vs. Drahoš v duelu na ČT
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:01
26. 1. 2018

České volby mezitím probíhají již i v USA. Europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který rozvázal spolupráci s ANO, pro kritiku Miloše Zemana nejde daleko. Není proto divu, že volil Jiřího Drahoše.

22:25
26. 1. 2018

Naopak mezi podporovateli Miloše Zemana přímo v Rudolfinu byl i bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek. "Viděl jsem dnes státníka a bohužel, okopávače kotníků," zareagoval na Drahošovu četnou kritiku na Zemanovo konto. 

22:23
26. 1. 2018

Před Rudolfinem se přitom zpívala i česká hymna. "Neskutečná atmosféra," pochvaluje si kajaká Vavřinec Hradilek, jeden z Drahošových podporovatelů.

22:22
25. 1. 2018

To Miloš Zeman naopak opustil Rudolfinum zadním vchodem. A objevují se spekulace o tom, že počítá s tím, že může prohrát.

Video  
Video se připravuje ...
22:15
26. 1. 2018

Do Jiřího Drahoše si rýpl za jeho přeřeknutí o Zemanovi dělícím společnost tím, že je prezidentem dolních 10 milionů, Jiří Ovčáček. A s chutí se přidal i Tomio Okamura. „Zeman dělí společnost, protože je prezidentem dolních deseti milionů, řekl dnes Jiří Drahoš v duelu ČT. Kéž by to byla pravda a dolních 10 milionů nedalo hlas elitářskému nadčlověku Jiřímu Drahošovi, který odpírá referendum, tedy právo občanů vládnout ve své zemi,“ naštval se Okamura.

22:13
25. 1. 2018

Jiří Drahoš si svůj odchod z Rudolfina užívá. Zdvihá ruce nad hlavu pomalu jako vítěz a zdraví příznivce. Paletu takřka vítězných gest má širší, nechybí ani polibek s manželkou Evou.

Jiří Drahoš při odchodu z Rudolfina, kde se uskutečnila poslední televizní předvolební debata pod taktovkou ČT Jiří Drahoš a jeho vítězná gesta při odchodu z Rudolfina z posledního střetu s Milošem Zemanem Jiří Drahoš a jeho vítězná gesta při odchodu z Rudolfina z posledního střetu s Milošem Zemanem Jiří Drahoš a jeho vítězná gesta při odchodu z Rudolfina z posledního střetu s Milošem Zemanem
22:05
25. 1. 2018

"Drahoš na Hrad." I takové transparenty se objevily před Rudolfinem. Příznivci obou kandidátů se však již rozcházejí. A z Rudolfina odchází i osobnosti - mj. Luděk Sobota, Zdeněk Troška či Dominik Hašek - které debatě přihlížely.

Podporovatel Miloše Zemana Luděk Sobota Konec debaty na ČT: Příznivci obou táborů odcházejí z Rudolfina Konec debaty na ČT: Příznivci obou táborů odcházejí z Rudolfina Konec debaty na ČT: Příznivci obou táborů odcházejí z Rudolfina Konec debaty na ČT: Příznivci obou táborů odcházejí z Rudolfina
22:01
25. 1. 2018

Jiří Drahoš s manželkou Evou po skončení pořadu: Budou u Drahošů s dnešním výkonem spokojenější než po úterní Primě?

Manželé Drahošovi po skončení debaty Manželé Drahošovi po skončení debaty
21:43
25. 1. 2018
21:41
25. 1. 2018

Lidé, kteří zůstali před Rudolfinem, sledovali debatu na telefonech i tabletech.

Před Rudolfinem zůstalo během debaty ČT několik příznivců Miloše Zemana i jeho odpůrce Před Rudolfinem zůstalo během debaty ČT několik příznivců Miloše Zemana i jeho odpůrce Před Rudolfinem zůstalo během debaty ČT několik příznivců Miloše Zemana i jeho odpůrce
21:38
25. 1. 2018

Na rozdíl od Primy za její první debatu, Česká televize s moderátorkou Witowskou sklízí za svou závěrečnou debatu před prezidentskými volbami chválu. Přidal se k ní i Tomáš Klvaňa, někdejší "půlroční" mluvčí Václava Klause. "Začínám věřit tomu, že Drahoš bude prezidentem," podotkl vedle toho Klvaňa. Poklonu Witowské vysekl i někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

"Drahoš nevyhořel. Zeman nevyhrál. Ani jeden z nich není vítač migrantů. Zeman mile překvapil, že se omluvil za sprostá slova. Drahoš ukázal, že – ač nepolitik – tak se rychle učí a funkci by v klidu zvládl. ČT na jedničku, Witowská s hvězdičku," komentoval dnešní debatu investigativní novinář Jaroslav Kmenta.  

21:34
25. 1. 2018
21:29
25. 1. 2018
!

Zeman v závěru děkuje moderátorce za férové vedení debaty, Drahoš se přidává. "I když to většinou nedělám, mojí povinností je poděkovat moderátorce za férové vedení této debaty. Nikomu nestranila a nebyla nikým než sama sebou ovlivněna," uvedl Zeman na adresu Witowské.

Prezident Zeman při debatě na ČT Moderátorka debaty Světlana Witowská Debata na ČT: Drahoš si podává na závěru ruku s Milošem Zemanem
21:26
25. 1. 2018

"Vážení občané, žijete ve svobodné společnosti se všemi jejími nedostatky, můžete tedy svobodně rozhodovat o tom, koho si ve volbách vyberete,"

vzkázal Zeman a vyzval voliče k tomu, aby skutečně k volbám šli a nezůstávali doma. "Protože pak ti, kdo k volbám nepůjdou, mohou ovlivnit právě svojí neúčastí jejich výsledek," podotkl.

"Vážení občané, ano, jděte k volbám. Jsem kandidát, který se dívá do budoucnosti. Miloš Zeman už nemá téhle zemi co nabídnout, ale jeho poradci si mohou od této země ještě ledacos vzít. A je třeba tomu zabránit. Budu prezidentem, který nepreferuje zájmy elit, který se bude zabývat lidmi, starostí o lidi, sociálními problémy, problémy důležitými pro vás,"

útočí i v závěru Jiří Drahoš na Zemana.

25. 1. 2018
Komentář Jany Postlerové: "Pan Drahoš je čím dál vzteklejší a není nad věcí. Trochu mu chybí státnost. Miloš Zeman je ve své obvyklé forměn, ale je znát, že je čím dál unavenější. Witowská se dostala do formy, ale také není absolutně nad věcí. Nevím, proč na oba kandidáty tolik útočí a nezdá se mi, že se mnou, jakožto divákem, jedná jako s voličem."
Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče
21:22
25. 1. 2018

Miloš Zeman opět hájí svého kancléře Vratislava Mynáře, který si o prověrku na stupni Přísně tajné požádal z "frajeřiny". "Je to frajer, opravdu," rýpl si Drahoš. "Ten stupeň, který má kancléř, to má každá druhá sekretářka ve státní správě," podotkl. Drahoš slíbil, že jeho kancléř by měl nejvyšší bezpečnostní prověrku, jinak kancléřem nebude. "Jak jsem řekl, nemám ještě vybráno," dodal. 

21:21
25. 1. 2018

"Přijde mi, jako kdyby se změnily role – profesor Drahoš bojuje, aby měl za každou cenu poslední slovo. Občas to poslední slovo ale nemá obsah, jde o takovou pichlavost za každou cenu. Skoro jako kdyby se Drahoš nakazil starým Milošem Zemanem. A nejsem si zcela jistý, že je zrovna toto ideální pro diváky České televize,"

říká politolog Jan Kubáček. "Drahošovi se daří sekundovat, ale zbytečně za každou cenu útočí - někdy až v legračních věcech i na adresu Miloše Zemana. Šlo například o popichování na adresu jeho osobních kvalit. Zbytečně se vytrácí moment, že jsme lidé a máme vzájemnou důstojnost. Kuriózně by se zrovna toto hodilo do předchozí debaty na Primě," dodává.

21:19
25. 1. 2018

"Nejsem tak geniální, jak vypadám,"

glosuje Zeman další přestřelku s Drahošem a říká, že si nemůže pamatovat výrok každého ministra za své vlády.

Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče
21:15
25. 1. 2018

"Začíná to být trochu nuda. Drahoš se snaží čím dál více útočit a mít navrch. Nelíbí se mi Drahošův úsměv, za což asi nemůže, ale můj pocit je, že se mu koutek zvedá trochu pohrdlivě. Moderátorka se dostala trochu do tempa a na moderátorku zbytečně útočí. Zeman působí trochu unaveně," říká Jana Postlerová.

A o chvilku později dodává: "Zdá se mi, že pan Drahoš přitvrzuje, ale nemyslím, že osloví lidi, kteří by ho ještě nechtěli volit. Zeman zatím neútočí a trpělivě vše vysvětluje."

Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče Debata na ČT: Zeman a Drahoš mají poslední možnost ovlivnit voliče
21:14
25. 1. 2018
21:13
25. 1. 2018

Drahoš má prý pro Zemana celou brožuru jeho zkreslených či nepravdivých výroků. Se Zemanem vedou spor, zda Drahoš důvěřuje Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). "Na oba se vztahoval zkreslený výrok. Já jsem nikdy nemluvil o důvěře, řekl jsem, že se mi s nimi dobře jednalo," brání se Drahoš. 

21:11
25. 1. 2018

Zeman mluví o dodávce 6 tisíc traktorů Zetor během čtyř let do Ruska. Reaguje na Drahošův dotaz, proč u toho nebyl český velvyslanec. "Ruská strana, která navrhovala formát našeho setkání, na toto setkání naopak nepozvala ruského velvyslance," odpovídá Zeman. Drahoš se diví, že místo velvyslance Remka tam byl "poradce prezidenta, který obchoduje s ruskými palivy, pan Nejedlý". "Obávám se, že pan Remek se spíše zabývá kosmonautikou než traktory," uvedl Zeman. 

21:07
25. 1. 2018

Oba kandidáti své dotazy uložili do obálek, Witowská otevírá první z nich. Drahoš dostává od Zemana otázku na referendum. "To není o důvěře lidem. Jednak nejsme Švýcarsko se staletou tradicí referenda, za druhé referendum o takto zásadních otázkách je velmi nebezpečné," říká ke svému odmítání referenda např. o EU. Podle Drahoše je typickým příkladem výsledku takového referenda Velká Británie. "Když už pan Drahoš mluví o brexitu - já si myslím, že je to prostě urážka britských občanů. Oni se svobodně rozhodli a jejich rozhodnutí je třeba respektovat," reaguje Zeman. 

21:05
25. 1. 2018
21:04
25. 1. 2018

"Zatím všichni ve svých rolích obstáli. Paní Witowská je připravená, je ale znát, že je v podobné roli poprvé, snaží se s ní ale vypořádat co nejlépe a rozhodně se brání tomu, že by některému z kandidátů nadržovala," říká politolog Lukáš Jelínek.

21:03
25. 1. 2018

Moderátorka Světlana Witowská za svou připravenost a pohotové reakce sklízí kladná hodnocení na sociálních sítích.

21:02
25. 1. 2018

"Drahošův ostrý start mohl na některé diváky působit až moc agresivně, na druhou stranu na začátku má publikum největší pozornost a z tohoto pohledu dává Drahošův útok smysl. Od Zemana se útok na to, že Drahoš nerozumí politice, dal očekávat. Je to známá Drahošova slabina, že věci, o kterých mluví, nemá zažité na vlastní kůži. Diváky to ale nepřekvapí a naopak to pro něj může být výhoda. Oba kandidáti byli připravení na otázky ohledně svých problémových spolupracovníků. Neřekli vlastně nic nového a ani jeden z nich nenašel argument, kterým by toto téma posunuli dál," říká politolog Lukáš Jelínek.

20:59
25. 1. 2018

"Jsem člověk, který říká od samého začátku: Kvóty jsou špatně, je třeba pomáhat lidem v zemích, odkud migrace pochází,"

hájí se Drahoš. Miloš Zeman mluví o deportaci těch, kdo jsou ilegálně na evropském území a nedostali azyl. Varuje před radikalizací i u českých muslimů. 

20:56
25. 1. 2018

"Jsem zastáncem eura, ale nechci, aby český daňový poplatník platil řecké dluhy,"

říká Zeman. Podle Drahoše je důležitá debata o argumentech pro a proti přijetí eura. Upozornil na to, že 80 procent lidí euro nechce a pro vládu by bylo sebevražedné jej prosazovat. "Euro nepřijímá prezident, to rozhodnutí dělá vláda," říká Drahoš. V rámci svého pětiletého mandátu by na konci přijetí eura považoval za reálné, ale musí tomu předcházet debata. 

Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče
20:53
25. 1. 2018

Na dotaz předsedy Radka Vondráčka (ANO) Zeman upozorňuje, že se vždy považoval za eurofederalistu. Přál by si, aby proces integrace v rámci dělby práce mezi národními vládami a nadnárodními institucemi nadále pokračoval. "Já nejsem eurofederalista," kontruje Drahoš. Česko má být důstojným partnerem států v EU, což dnes podle něj není. Přičítá to vládě, ale i současnému prezidentovi.

Referendum o vystoupení z EU by rozhodně Drahoš neinicioval. Podle Zemana je třeba respektovat důstojnost občanů i možnost rozhodovat o důležitých geopolitických otázkách v celostátním referendu. Zeman po těchto slovech sklízí potlesk svých podporovatelů.

20:50
25. 1. 2018

Šéf Senátu Milan Štěch se ptá kandidátů, zda prezident republiky má dávat najevo podporu v našich partnerských zemích někomu z kandidátů či stran. "Určitě to není správné," míní Drahoš. Zeman se podle něj vždy deklaroval levicově, což ho ovlivňuje. Podle Zemana má Štěch na mysli situaci, kdy podpořil rakouského kandidáta Svobodných Norberta Hofera na prezidenta. Witowská mu připomíná, že podpořil před volbou veřejně i Donalda Trumpa.

Drahošovi imponoval způsob, jak na Slovensku zvítězil Kiska, a vážil si německého prezidenta Joachima Gaucka. "Já se tady kupodivu přidám, protože jsme měli přátelské vztahy s Joachimem Gauckem, k hodnocení pana Drahoše. Vzácná shoda, ale někdy se to stává," říká Zeman.

20:49
25. 1. 2018

Komentář politologa Jana Kubáčka:

"Profesor Jiří Drahoš se drží a dobře zvládl situaci s tématem narozeninových mejdanů na Hradě a v jeho okolí. Ale stále trochu přepaluje a věcné argumenty kvůli tomu zanikají. A více by se měl zaměřit na neverbalitu. Zbytečně se dívá do jediného bodu, málo sleduje oční kontakt s publikem."

20:48
25. 1. 2018

"Pokud se stanu prezidentem, zatrhnu papalášské oslavy v Letohrádku královny Anny,"

vyhlásil Jiří Drahoš.

Prezidentská debata na ČT: Zeman s Drahošem se snaží přilákat poslední voliče
Video  
Video se připravuje ...
20:46
25. 1. 2018

Své hodnocení první části debaty si přichystal pro Blesk Zprávy i politolog Lukáš Jelínek:

"Debata se mi zatím zdá mnohem zajímavější a s lépe připravenými kandidáty. Oba dva se poučili ze svých chyb, to znamená, že Jiří Drahoš není defenzivní, ale od začátku útočný, Miloš Zeman naopak nespoléhá pouze na své rétorství, ale nachystal si i překvapení, jako například seznam sponzorů kampaně, kterou vede Spolek přátel Miloše Zemana."

20:44
25. 1. 2018
!

"Já nejsem politický nováček,"

hájí se Drahoš s tím, že jednal s politiky a "je jimi respektován". "Ano, něco se člověk musí naučit, uznávám, nikdo z politiků se nevyučil na žádné politické škole," upozorňuje. Na to, že Zeman má bohatou politickou zkušenost, Drahoš reaguje slovy: "Tu bych radši neměl. Jsem rád, že ji nemám."

Zeman reaguje pro změnu na dotaz ohledně toho, proč mluví na veřejnosti sprostě a podporovatelé Drahoše tleskají. "Za prvé: je to moje chyba. Za druhé za tu chybu jsem se několikrát omluvil, za třetí jednou to byl překlad anglického názvu americké, pardon ruské rockové skupiny," říká Zeman. "Neopakujte to, prosím," říká moderátorka Witowská. "Tři vulgární výrazy byly zobecněny tak, jako kdybych mluvil sprostě při každém setkání s občany, což vůbec není pravda," stěžuje si Zeman.

20:40
25. 1. 2018

"Můj šéf tiskového odboru nebude fungovat jako pan Ovčáček,"

uvedl Jiří Drahoš. Ovčáček podle něj v žádném případě není seriózním mluvčím. "Já sice většinou nechci reagovat na pana Drahoše, ale jenom bych chtěl konstatovat, že se na něj připravuje trestní oznámení ve věci šíření poplašné zprávy," říká Zeman. "Pokud jde o pana Ovčáčka, myslím si, že je to dobrý tiskový mluvčí a jsem s jeho službami spokojen," dodal.

Miloš Zeman vytáhl na Jiřího Drahoše brýle a neodpustil si rýpnutí. Prý je potřebuje, protože má více dioptrií než Drahoš.
20:39
25. 1. 2018

Komentář politologa Lukáše Jelínka:

"Zaujala mne přestřelka o vliv tajných služeb na volby, což je téma, které Drahoše velmi baví a nadnáší ho zbytečně často. Miloš Zeman přišel s mazaným protitahem s prohlášením šéfů tajných služeb, že volby ovlivněny nejsou. Zajímavé jsou otázky na politické zkušenosti obou kandidátů. Argumentace Jiřího Drahoše tím, že by nestál o politické zkušenosti Miloše Zemana, čímž evidentně narážel na dobu opoziční smlouvy, podle mne prezidentské debatě sluší."

20:37
25. 1. 2018

Jiří Drahoš uvedl, že si nechal udělat analýzu nenávistných e-mailů. "Je evidentní, že jsou to proruské servery," podotkl. "Zvažujeme podání trestního oznámení," prozradil.

20:35
25. 1. 2018

Zeman se pozastavuje nad tím, co vše o sobě četl - od podezřelého mrkání levým okem po rakovinu a amputaci nohy.  "O tom, že mi byla amputována pravá noha, o tom, že mám rakovinu," říká. "Kdybych tohle četl a bral to vážně, tak se z toho zblázním," podotkl Zeman. 

20:31
25. 1. 2018

"62 zahraničních cest a 105 přijetí zahraničních návštěv,"

vypočítává Miloš Zeman a omlouvá se Drahošovi, že si nasazuje brýle. Moderátorka Witowská upozorňuje, že Zeman nikdy nebyl ve Skandinávii, kterou rád používá jako příklad. Nejblíže k ní byl v lotyšské Rize. "Podobně jako prezident si nebudu nasazovat brýle, mám je," říká Drahoš a čte pro změnu ze zprávy BIS ohledně obavy ovlivnění voleb zahraničními rozvědkami, především ruskou. "Až pan Drahoš přestane povykovat, vám rád odpovím," říká Zeman. Podle něj dnešní Rusko není pro ČR bezpečnostní riziko.

20:27
25. 1. 2018
!

"Pan Drahoš přepálil začátek, okamžitě vystřílel všechny zbraně, které si mohl šetřit. U pana prezidenta mě překvapilo, že neútočí a bere to více v klidu než obvykle. Oba pro publikum mluví srozumitelně. Na emoční stránce mi u pana Drahoše chybí emoce, zatímco Zeman je uvážlivě projevuje. Drahoš debatu bere těžkopádně, což je škoda,"

okomentovala úvod debaty pro Blesk Zprávy lektorka Jana Postlerová.

20:26
25. 1. 2018

"Debata je velice korektní, prostředí důstojné. Moderátorka je vůči oběma stranám velice neutrální. Pánové se drží, ale přijde mi, že Miloš Zeman to zvládá lépe. S určitým nadhledem. Naopak Jiří Drahoš se nechal vytočit redaktorkou Witowskou u otázky na jeho manažera Kleindiensta. To bylo naprosto zbytečné,"

řekl Blesku politolog Jan Kubáček.

20:25
25. 1. 2018

Drahoš čelí dotazu na své spolupracovníky. Připomíná, že Zeman si na Hrad chtěl původně vzít "šoféra a tajemníka". Sám má vlastní varianty ve své hlavě. Po 1. kole volby se mu nabídla celá řada lidí ze štábů jeho "ctihodných protikandidátů". Drahoš odmítl své varianty sdělit. 

20:23
25. 1. 2018

Zeman se snaží předat Drahošovi seznam všech dárců Spolku přátelé Miloše Zemana. Označuje to za gesto dobré vůle. "Já ho nepotřebuji, ten seznam předejte úřadu, který na to dohlíží," reagoval Drahoš. Podle Zemana žádný z dárců není ze zahraničí. Na dotaz, zda může zaručit, že peníze nepochází z trestné činnosti, Zeman říká: "No, to je silné obvinění, já bych byl rád, kdyby vás některá z těchto firem nežalovala. Děláte ze mě detektiva, kterým samozřejmě nejsem." Zeman následně předčítá seznam sponzorů z připraveného seznamu. Drahoš seznam dál odmítá. "Já o to nestojím, já mám všechny dárce na transparentním účtu," kontroval Drahoš. 

20:21
25. 1. 2018

"Sponzoři se mi nabízeli sami,"

říká Jiří Drahoš. V jednom případě sponzora odmítli. "Máme etickou komisi, která posuzuje každý případ sponzoringu a ta mi doporučila to odmítnout," pokračuje. "Nebudu se cítit zavázaný, protože jsem jim nic neslíbil, to není půjčka," dodal.

20:19
25. 1. 2018

Zeman čelí pro změnu dotazu na kancléře Vratislava Mynáře a ekonomického poradce Martina Nejedlého. Pokračovali by se Zemanem na Hradě? "Na toto téma se poradím především s nimi a teprve potom budu informovat média, nikoli naopak. Jinak bych chtěl ovšem poznamenat, že nikdo z nich není trestně stíhán, neni z ničeho obviněn, nikdo z nich nespolupracoval s Davidem Rathem a já je, paní Witowská, neupozaďuji, protože já se médií nebojím," reaguje Zeman.

Dokud nerozhodne soud, nemá cenu se vyjadřovat k Mynářově prověrce, říká prezident. Nejedlého kontakty v Rusku mohou být spíše plusem, míní Zeman. "Jsem rád, že pan Babiš a pan Drahoš, oba dva naprosto shodně, konstatují, že pan Nejedlý a pan Mynář by neměli být v mém týmu," reaguje hlava státu. Připomíná i Mynářovu třicet let starou nehodu v opilosti, kvůli níž však dle něj není Mynář bezpečnostním rizikem.

25. 1. 2018

Drahoš je tázán na manažera své kampaně Jakuba Kleindiensta, který figuroval ve vedení firmy zapletené do kauzy Rath. "Já mu věřím, mediální spekulace nechávám stranou," uvedl Drahoš. S Kleindienstem se seznámil už před delší dobou na ministerstvu kultury, tehdy se prý bavili zcela nezávazně. "Pak jsem si na něj vzpomněl, když jsem hledal někoho do týmu. Otestoval jsem nebo zkoušel jsem víc lidí a on mě přesvědčil," upozornil Drahoš. S Kleindienstem prý vše probral. "Já jsem nikoho neupozadil," reaguje na moderátorku Witowskou, zda Kleindienst v poslední fázi kampaně byl poněkud upozaděn.

20:10
25. 1. 2018
!

"Mám pochybnosti o tom, že by Andrej Babiš byl nevinný,"

říká Jiří Drahoš, podle kterého by však měl v kauze Čapí hnízdo rozhodnout nezávislý soud. Miloš Zeman nemá důvod předpokládat, že by miliardář Babiš potřeboval podvádět kvůli padesáti milionům. Zeman k tomu řekl:

"Právě z tohoto důvodu věřím, že nepodváděl."

Oba kandidáti se pozastavují i nad otázkou, zda je v ČR možno objednat trestní stíhání. "Teoreticky to jistě možné je, pokud ta skupina má významný finanční nebo mocenský vliv," tvrdí Zeman. "Je to pustá spekulace, já jsem přesvědčen, že ne a divím se, že vysoký ústavní činitel, premiér něco takového řekne v přímém přenosu," narážel Drahoš na slova Andreje Babiše.

20:08
25. 1. 2018

"Prezident se musí chovat vždycky v rámci Ústavu. Pokud bych zdědil vládu a Andreje Babiše jako trestně stíhaného premiéra, musel bych postupovat profesionálně," říká Jiří Drahoš. "Já bych proti vládě nevystupoval, jednal bych profesionálně."

Moderátorka Witowská se Zemana ptá na podmínku 101 podpisů pro Andreje Babiše pro jeho druhou vládu, na které však Zeman netrvá. "To není změna, paní Witowská," říká Zeman. Většinovou podporu bude Zeman vyžadovat v momentě, pokud volby vyhraje, tvrdí. Pokud prohraje, požadovat ji skutečně nebude.  

20:05
25. 1. 2018

"Že vůbec nerozumí politice," vytkl naopak Miloš Zeman Drahošovi. Politiku označil za řemeslo, které se i on sám nadále učí - a to už 25 let. "A nechci tvrdit, že ho pořádně umím. Ale je kus odvahy v tom aspirovat na nejvyšší politickou funkci ve státě a nevědět vůbec nic o politice," podotkl Zeman.

Drahoš kontruje tím, že Zeman coby prezident společnost nespojuje, ale rozděluje. "Já pevně věřím, že dokud nebudu stát na prahu smrti, budu mít ještě některé důležité okamžiky a jsem rád, že život nekončí touto diskuzí," snaží se být nad věcí Zeman.

Debata Jiřího Drahoše a Miloše Zemana před druhým kolem prezidentské volby v debatě na České televizi Debata Jiřího Drahoše a Miloše Zemana před druhým kolem prezidentské volby v debatě na České televizi Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami
20:01
25. 1. 2018

Poslední prezidentský duel na ČT začal. "Já bych byl především rád, paní Witowská rád, kdybyste šla volit, protože je asi 40 procent lidí, kteří k volbám nejdou a podle mého názoru je to chyba," uvedl na úvod Miloš Zeman.

"Miloš Zeman je pro mě reprezentantem té uplynulé politické éry. Doby opozičních smluv, přeběhlíků, propojení kmotrů, mafií v politice a také papalášství na Hradě, papalášství jeho spolupracovníků, symbolem rozdělování, nálepkování, osočování,"

pustil se hned zkraje zostra do Zemana Drahoš. On jako prezident by chtěl přinést na Hrad něco jiného. Nezabývat se Peroutkovými články, ale tím, co opravdu lidi tíží.

Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami
19:55
25. 1. 2018

Moderátorka večera Světlana Witowská je na Twitteru vyzývána, aby podala zdařilejší výkon než při prvním střetu Zemana s Drahošem Karel Voříšek. "Mým úkolem nebylo být v roli soudce dvou kandidátů nebo vychovatele diváků, ale pořadem provázet, poskytovat prostor pro jejich debatu a zasahovat opravdu jen v nejnutnějším případě," sdělil Blesku Voříšek po debatě na Primě.

Prezidentská debata ČT: Moderátorka Světlana Witowská
19:47
25. 1. 2018

Prezidentskou debatu budou z hlediště sledovat i lidé, které Miloš Zeman vyznamenal loni 28. října i v předchozích letech. Přišel také režisér Kameňáků Zdeněk Troška, další ze Zemanových podporovatelů.

Režisér Zdeněk Troška před Rudolfinem před začátkem poslední prezidentské debaty ČT
19:45
25. 1. 2018

Na prezidentskou debatu je již vše připraveno, hosté usedají na svá místa. Kulisy Rudolfina si prohlédl i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček před prezidentskou debatou na ČT Česká televize uspořádala svou prezidentskou debatu v pražském Rudolfinu
19:41
25. 1. 2018

V Rudolfinu nemůže chybět ani první dáma Ivana Zemanová. Obě manželky podporovaly kandidáty při debatě na Primě, nejinak tomu bude na ČT.

Debata na ČT: Miloše Zemana doprovodila do Rudolfina Ivana Zemanová Miloš Zeman při příchodu na prezidentskou debatu ČT v Rudolfinu Jiří Drahoš s manželkou Evou před prezidentskou debatou ČT v Rudolfinu
19:35
25. 1. 2018
!

Mezi příznivci, kteří dorazili podpořit do Rudolfina Miloše Zemana, jsou bavič Luděk Sobota či František Ringo Čech. "Byli jsme spolu v parlamentu, byli jsme spolu všude 25 let," řekl ČT Čech. "Já jsem to měl pro sebe docela rychle rozhodnutý, že určitě tam přijdu," doplnil Sobota. Mezi podporovatele Jiřího Drahoše v Rudolfinu patří herečka Aňa Geislerová, hokejový brankář Dominik Hašek, vodní slalomář Vavřinec Hradilek či zpěvák Adam Mišík.

František Ringo Čech byl pozván do Rudolfina na prezidentskou debatu ČT jako podporovatel Miloše Zemana Debata na ČT: Mezi podporovateli Zemana nechyběli Ivan Vyskočil, Alex Mynářová či Daniel Hůlka
19:18
25. 1. 2018

Před Rudolfinem debatuje s lidmi i novináři neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček. Před 2. kolem volby podpořil Jiřího Drahoše a na Facebooku vyzval: "Do finále prezidentské volby zbývají už jen hodiny. Chcete Česku prospět? Přesvědčte alespoň jednoho člověka, který by volit nešel, aby to udělal. Společně to dáme." Vedle Horáčka dorazil i další z kandidátů Marek Hilšer s manželkou.

Poslední prezidentská debata: Michal Horáček před Rudolfinem Michal Horáček před Rudolfinem před začátkem poslední prezidentské debaty ČT Poražení kandidáti Michal Horáček a Marek Hilšer před Rudolfinem před začátkem poslední prezidentské debaty ČT Marek Hilšer s manželkou před Rudolfinem před začátkem poslední prezidentské debaty ČT
19:13
25. 1. 2018

Příznivcem Jiřího Drahoše je mj. astrofyzik Jiří Grygar. Ten pro Blesk Zprávy připustil, že Drahoš může působit kvůli tomu, že je svým založením vědcem a bývalým šéfem Akademie věd ČR, poněkud nudně. "Pořád jsem čekal, že se objeví kandidát, který by mohl konkurovat stávajícímu prezidentovi, a nikdo se k tomu neměl. Mile mě to potěšilo, protože jsem si říkal, že je to člověk, který za sebou nemá žádné skandály, je to neuvěřitelně schopný vědecký manažer," uvedl Grygar o Drahošovi a mluvil o tom, že profesor Drahoš musí v další debatě zabrat v rétorice

Video  
Video se připravuje ...
19:11
25. 1. 2018

První kolo prezidentských voleb poznamenal incident, kdy na Miloše Zemana skočila ve volební místnosti sextremistka - obnažená Angelian Diashová, členka skupiny FEMEN. Křičela přitom "Zeman Putin´s slut." ("Zeman je Putinova d*vka"). I proto se dá očekávat, že ochranka bude nyní na Zemana dohlížet o to bedlivěji.

V místě, kde bude Zeman volit podruhé, však policie neplánuje zvláštní bezpečnostní opatření, uvedl dnes mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. "Jelikož ochranka incident z minulého kola voleb zvládla, není důvod na stanovených pravidlech cokoliv z naší strany měnit. V odůvodněných případech však nelze kontrolu jednotlivce v rámci bezpečnostního opatření předem vyloučit nikdy," vzkázal.

Video  
Video se připravuje ...
19:05
25. 1. 2018
!

Do Rudolfina dorazil již i prezident Miloš Zeman - v doprovodu početné ochranky. Před budovou zamával svým příznivcům.

Zeman má tento týden opět pořádně nabitý. V úterý se střetl s Drahošem na Primě, ve středu přijal na Hradě demisi menšinové vlády premiéra Andreje Babiše, kterého opět pověřil jednáním o sestavení vlády. Dnes pak všichni čekají, v jaké formě Zeman v Rudolfinu vystoupí.

Prezident Miloš Zeman při příjezdu před Rudolfinum, kde ČT uspořádala svou prezidentskou debatu Prezident Miloš Zeman při příjezdu před Rudolfinum, kde ČT uspořádala svou prezidentskou debatu Prezident Miloš Zeman při příjezdu před Rudolfinum, kde ČT uspořádala svou prezidentskou debatu
19:02
25. 1. 2018

Po jednom příznivci Miloše Zemana a Jiřího Drahoše dorazilo i do studiu Blesku. Bývalá asistentka pěti amerických prezidentů Eliška Hašková-Coolidge bude volit Zemana. A promluvila mj. také o Zemanově diskutovaném zdravotním stavu. "Určitě má problém stát na nohou delší dobu, ale kdo dokáže pronést hodinový projev bez použití papíru, je člověk, kterému mozek dost dobře funguje. Neviděla jsem nic, že ho to zpomalilo," řekla Blesk Zprávám v rozhovoru, ve kterém řešila i financování Zemanovy (ne)kampaně.

Video  
Video se připravuje ...
18:53
25. 1. 2018

Před Rudolfinum dorazili příznivci i odpůrci Miloše Zemana. Zatímco příznivci mají už tradiční transparenty "Ať žije Zeman!", přišel i muž s nápisem "Krtečku - národe, braň se. Zeman a jeho banda, ruský medvěd a čínská panda chtějí znovu obsadit Hrad a zase budou žrát". 

Debata na Zeman vs. Drahoš na ČT: Před Rudolfinum dorazili i příznivci a odpůrci Miloše Zemana Debata na Zeman vs. Drahoš na ČT: Před Rudolfinum dorazili i příznivci a odpůrci Miloše Zemana Prezidentská debata na ČT: Před Rudolfinum dorazili i příznivci Miloše Zemana
18:40
25. 1. 2018
!

Jiří Drahoš dorazil do Rudolfina s manželkou Evou. Ve finále kontaktní kampaně přitom Jiří Drahoš a jeho žena vystupovali na různých místech republiky - prý aby pokryli více akcí naráz. "To nebyl vůbec žádný kalkul. Letos jsme spolu 44 let. Vyplynulo to přirozeně, chtěla jsem manžela podpořit. Vím, že je za to rád. Během výjezdů jsme konstatovali, že to bylo fajn, rozhodně jsme žádnou ponorku neměli," řekla před závěrečnou debatou Eva Drahošová v rozhovoru pro Blesk Zprávy, ve kterém hodnotila i minulou debatu na Primě, kterou podle ní televize nezvládla.

Jiří Drahoš přišel do Rudolfina na debatu ČT s manželkou Evou po boku Jiří Drahoš přišel do Rudolfina na debatu ČT s manželkou Evou po boku Jiří Drahoš přišel do Rudolfina na debatu ČT s manželkou Evou po boku
18:34
25. 1. 2018

V Česku se volební místnosti otevřou v pátek ve 14:00. V zahraničí se však kvůli časovému posunu volí již nyní. Jako vůbec první začali volit Češi v Brazílii - v 17 hodin středoevropského času. 

18:30
25. 1. 2018

První střet Zemana s Drahošem na TV Prima vyvolal pořádný rozruch. Volbou témat, která dle odborníků spíše vyhovovala a nahrávala Miloši Zemanovi, vášnivou atmosférou v hledišti, kdy diváci skákali do řeči i samotným kandidátům, výkonem moderátora Karla Voříška, který se dostal pod palbu kritiky.

Pro Blesk Zprávy debatu zhodnotil politolog Lukáš Jelínek. "Jako volič bych si rozhodně na základě debaty nevybral. Diskuse byla dost roztříštěná. Potvrzuje se, že na jedné straně je Miloš Zeman už za zenitem svých nejlepších rétorických let a na druhé straně Jiří Drahoš ještě nezískal ty rétorické ostruhy v politice, aby dokázal v takových debatách vyhrávat," uvedl Jelínek v rozhovoru. Právě Jelínek bude jedním z expertů, kteří budou komentovat v našem online přenosu průběh debaty na ČT.

V debatě TV Prima se střetli Jiří Drahoš a Miloš Zeman vůbec poprvé Debata prezidentských kandidátů na Primě. Podle Drahošové televize atmosféru v sále karlínského divadla nezvládla. První společnou debatu prezidentských kandidátů vysílala TV Prima
18:27
25. 1. 2018

Účast prezidenta Zemana v debatách před 2. kolem prezidentských voleb byla zpočátku značně nejistá. Zeman totiž 10. března 2017 při oficiálním oznámení své kandidatury uvedl, že do debat se svými protivníky chodit nebude. Před 1. kolem voleb to dodržel, výzvu Jiřího Drahoše na diskuzi však již přijal.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
18:25
25. 1. 2018

Ve druhé a závěrečné debatě se Miloš Zeman a Jiří Drahoš utkají před kamerami České televize. Přenos začíná ve 20:00 a trvat by měl hodinu a půl. Jasněji je již o scénáři debaty. Bude rozdělena na tři části - první okruh dotazů obstarají otázky, které připravili pracovníci ČT. Poté budou kandidáti čelit dotazům od ústavních činitelů a na závěr si položí dotazy navzájem.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 26. ledna 2018 14:49 )

Vítač Drahoš! https://vimeo.com/251319473

stacho ( 26. ledna 2018 11:46 )

Na duel z Drahošem bych si asi vzal bejzbolku...

SL0N ( 26. ledna 2018 11:07 )

Nevolte loutku, prázdnou nádobu bez názoru+člověka měnícího názory podle potřeby. Dorazil to tím, že Zeman je člověk jen dolních deseti miliónů, u nás ale už skončil dávno. Nechceme elitistu, namyšleného egoistu, přezíravý pohled, nechutný škleb. Je zřejmě dobrý ve vědeckých kruzích a má vazby s nadnárodními průmyslovými společnostni z hledika vědy a výzkumu, ale to není záruka kvalit politika. Drahoš tvrdí, že volby ovlivňuje rusko a sám má za sebou zahraniční sponzory z opačné strany. Na voliče vede tlak za pomoci US ambasády, zahran. polit. neziskovek. Kampaň Drahoše realizuje ex-pornoherec J.Janda a P.Kolář (podporovatel zahraničních zájmů USA). Oba vedli neziskovku Evropské hodnoty, ta zasahuje do veřejného mínění, aktivně manipuluje názory dětí a mladých na školách,zvýhodňuje multikulturalitu a islám před tradič. hodnotami. http://www.evropskehodnoty.cz/o-nas/vzdelavaci-program/usporadane-akce-na-strednich-skolach/ Evrops ké hodnoty financuje podporovatel mezinárodních konfliktů G.Soros přes jeho neziskovku Open Source Foundation, která rozpoutává problémy po celém světě. Ve zprávách byla reportáž o tom, že by Drahoš umístil novou Sorošovu univerzitu do Prahy, to je rovněž vměšování zahraničních zájmů do aktivit ČR. Drahoše podporuje Bakala (vazby se Sorošem),Drtinová DVTV (předsedkyně rady OSF),ředitel ČT - p.Dvořák. Příklon k M.Kalouskovi a podpora A.Shapira (Prague Pride).. Kocáb, Halík, Bursík. J.Drahoš a T.Halík směli za komunistů vycestovat a studovat na západních univezitách, Zeman byl za své názory vyhozen z práce. Raději hrubiána s pevným postojem než korouhvičku ve větru. Prezident Zeman Prezident Zeman je jistota, že nebudeme mít na hradě servilního poskoka, který by splácel dluhy svým donátorům a našeptávačům, který by slíbíl a podepsal za mrzký peníz a kariéru cokoliv, co přijde z Bruselu, od lobistů, nadnárodních korporací. Pokud Vám není jedno co bude dál, běžte volit, nejlépe v sobotu a roztrhejte lístky protikandidáta, ať není 120% ú

moiaza ( 26. ledna 2018 09:48 )

Lidičky, v podstatě je to jedno, kdo vyhraje. Nic horšího než byl Havel vyhrát nemůže. Jedině snad kdyby kandidoval Kalousek, nebo rodina tatyzdenka.

moiaza ( 26. ledna 2018 09:23 )

Slibem nezarmoutíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa