Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman, Horáček i Fischer posílili, ukázal průzkum. Topolánek mírně ztratil

Autor: Jan Kálal - 
30. prosince 2017
13:15

Prezident Miloš Zeman potvrzuje před lednovou volbou hlavy státu roli favorita. Hlas by mu dalo 34 procent lidí, uvádí průzkum agentury Phoenix Research pro Blesk. Vychází přitom z dat z druhé poloviny prosince, Zeman si oproti předchozímu měření polepšil o tři procentní body. Druhý se drží Jiří Drahoš se stabilní podporou 17 procent respondentů. Třetí Mirek Topolánek si pohoršil o jeden procentní bod, je mu tak nakloněno 14 procent oslovených.

Další dva adepti v boji o Hrad posílili oproti první polovině prosince o dva procentní body. Michal Horáček na čtvrtém místě si připsal podporu desetiny lidí, pátý Pavel Fischer je teď na šesti procentech. U Horáčka už se přitom mohlo projevit jeho vystoupení v Aréně Jaromíra Soukupa, kde se odmítl podřídit „notám“ moderátora a dal si na televizní nástěnku vlastní hrdiny. Fischer pak rozvířil veřejnou debatu svým výrokem, že by homosexuála ústavním soudcem nejmenoval, za který se pak omluvil.

U poslední čtveřice kandidátů už si jen bod k dobru připsal Marek Hilšer, který teď shodně s Vratislavem Kulhánkem vykazuje dvouprocentní preference voličů. Sestavu uzavírají Petr Hannig a Jiří Hynek s podporou jednoho procenta respondentů. Kromě toho je ve hře ale ještě 13 procent těch, kteří sice chtějí jít k volbám, ale zatím se ještě pro žádného z kandidátů nerozhodli.

Preference kandidátů na prezidenta ČR z druhé poloviny prosince pro 1. kolo volby Preference kandidátů na prezidenta ČR z druhé poloviny prosince pro 1. kolo volby | Blesk - Ramon Hofman a Phoenix Research

Kubáček: Nižší volební účast pomůže Zemanovi

„O postupující dvojici do druhého kola prezidentské volby rozhodne voličská účast. Z dosavadních měření lze usuzovat, že bude jen o několik procent nižší než při historicky první volbě před pěti lety (1. kolo: 61,3 procenta, 2. kolo: 59,1 procenta),“ uvedl pro Blesk Zprávy šéf Phoenix Research Jan Kubáček.

„Právě nižší účast voličů může spíše pomoci Miloši Zemanovi, protože na jeho straně je více zmobilizovaná skupina voličů, naopak odpůrci Miloše Zemana se tříští mezi hned tři kandidáty – Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka,“ zmínil Kubáček, aby dodal: „Narůstá počet rozhodnutých voličů, nadále však celých 13 procent potencionálních voličů váhá se svou účastí u lednových prezidentských voleb.“

Průzkum probíhal ve dnech 14. až 29. prosince na vzorku 1260 respondentů z celé ČR. Deklarovaná volební účast v něm byla 58,2 procenta.

Soupeři Zemana pro druhé kolo: Drahoš, Topolánek, nebo Horáček

Ředitel Phoenix Research upozorňuje i na to, že jakkoli by měla v současnosti prezidentská kampaň gradovat, dlouhodobým vyzyvatelům současného prezidenta se nedaří posilovat své preference a voličskou podporu. „Obliba Jiřího Drahoše stagnuje, podpora expremiéra Mirka Topolánka o procentní bod poklesla, naopak shodně o dva procentní body posílil u voličů Michal Horáček a Pavel Fischer,“ zrekapituloval Kubáček.

Na základě aktuálních dat voličských nálad je podle Kubáčka možné očekávat, že v prvním kole nebude zvolen žádný kandidát. A že ve druhém kole se odehraje duel mezi obhajujícím prezidentem a některým z trojice vyzyvatelů: Jiřím Drahošem, Mirkem Topolánkem a Michalem Horáčkem. Všichni totiž dál soutěží o velmi podobného voliče.

Video  Boj o Hrad: První velká debata v roce 2018 bude ve studiu Blesku.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„První dva lednové týdny rozhodnou, zda u potencionálních voličů zvítězí vystupování prezidenta Miloše Zemana okolo hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše, či naopak vystupování a argumentace Zemanových vyzyvatelů v televizních debatách bez Zemanovy účasti,“ uzavřel Kubáček.

Vůbec první střet všech osmi soupeřů stávajícího prezidenta v novém roce můžete sledovat už 2. ledna od 14 hodin na webu Blesk.cz nebo Facebooku Blesku. První kolo prezidentských voleb se pak odehraje 12. a 13. ledna.

Video  Duel Fischera a Horáčka v Blesku: Položte jim otázku i vy!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Volební kalkulačka 2018 – Volba prezidenta >>>

Průzkumy a preference k volbě prezidenta 2018 najdete zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
nilud ( 1. ledna 2018 14:06 )

V seznamu chybý žena,jako by tato funkce byla jen pro muže.Pro tento seznam

ivoadler ( 1. ledna 2018 11:10 )

Jak budete ventilovat svou nenávist až proběhnou prezidentské volby, chudáčkové? Podle diskuse na internetu je protizemanovská koalice směs hulvátů a hlupáků. Boj bude vyrovnaný. Hulvátů a blbců je hodně.

hnnn ( 31. prosince 2017 00:40 )

zato jsme si všimli,že ty jsi opravdu mimořádný myslitel,zdenkku!

hnnn ( 31. prosince 2017 00:36 )

zdenkku začínáš nudit,trochu se snaž!!!

hnnn ( 31. prosince 2017 00:33 )

a tobě někdo nablil přímo do hlavy,viď??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa