Obvodní soud pro Prahu 1 loni na podzim nepravomocně osvobodil všechny obžalované s důvodem, že nebylo prokázáno, že se skutek stal. Odvolací senát ale v pondělí dospěl k závěru, že u 27 obžalovaných je přiléhavější zproštění s tím, že se skutek stal, ale není trestným činem.

Obžaloba tvrdí, že Praha 1 mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní podle státních zástupců nezjišťovali cenu obvyklou, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Podle žalobců se obžalovaní dopustili maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Obžalovaní vinu už dříve odmítli, poukazovali například na to, že účelem prodeje bytů nebyla jen maximalizace zisku, ale také zastavení úbytku obyvatel v centru metropole.

„Zákon v žádném případě nestanovil, že by cena obvyklá musela být stanovena znaleckým posudkem,“ konstatoval v pondělí předseda odvolacího senátu Jan Šott. Městská část podle něj také inzerovala byty nad rámec svých zákonných povinností. „Ve věci proběhlo řádné výběrové řízení, nebyla zjištěna žádná manipulace či nedbalost,“ uvedl Šott.

Státní zástupkyně v odvolání navrhovala, aby případ znovu projednal obvodní soud. Tomu vytkla nesprávné hodnocení důkazů a nesprávné právní závěry. Obhájci obžalovaných považovali rozsudek převážně za správný, upozorňovali dále například na množství zpracovaných znaleckých posudků, z nichž všechny kromě jednoho měly závěr, že žádná škoda nevznikla.

V případu bylo původně stíháno 34 lidí. Čtyři se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Dva další lidé přijali peněžité tresty, které jim obvodní soud uložil trestním příkazem. Městskou část Praha 1 odkázal soud s nároky na civilní řízení.