Jestliže před cestou na hory jednoduše uzavřete to nejlevnější cestovní pojištění, které najdete na internetu, koledujete si o problém. Zvlášť, pokud jen zkouknete limity, a pojistné podmínky nečtete.

„Nejdříve si ověřte, že se vaše pojištění vztahuje na zimní sporty. S ohledem na rizikovost pojišťovny zpravidla rozlišují mezi běžným cestovním pojištěním a pojištěním zimních sportů. Některé pojišťovny přímo v pojistných podmínkách zimní sporty defi nují,“ upozorňuje Mgr. Hana Botová, vedoucí oddělení likvidace zahraničních škod z pojišťovny D.A.S.

Dobré lyžařské mravy

Na sjezdovce je nutné dodržovat pravidla a dbát pokynů, nejezdit mimo vyznačené trasy. Rozhodně byste se ale měli seznámit i s lyžařským desaterem Mezinárodní lyžařské federace (FIS), které najdete třeba na stránkách Horské služby. To může být použito i k určení míry zavinění v případě nehody. „Z právního hlediska platí i na sjezdovkách prevenční povinnost,“ varuje Botová.

5 věcí, které musí mít dobrá pojistka

Pojištění léčebných výloh v zahraničí – mělo by krýt nezbytné náklady na ošetření (zásah záchranky, převoz, operace, hospitalizace, převoz do ČR a v případě tragédie i převoz ostatků). To vše s dostatečným limitem. Úraz spojený se zásahem helikoptéry a komplikovanou operací se může snadno přiblížit k limitu 1,5 milionu korun.

Úrazové pojištění – z něj vzniká nárok na výplatu v případě trvalých následků nebo smrti. Tady platí, že čím více, tím lépe. Výplatu ale pojišťovny podmiňují nejčastěji lékařskými zprávami, proto si je vždy uschovávejte. „Některé pojišťovny navíc vyžadují vyplnění svého speciálního formuláře,“ připomíná právnička.

Pojištění zavazadel – z něj se platí poškozené, ztracené nebo ukradené zavazadlo a vybavení. Pojišťovny většinou vyžadují protokol od policie, proto ztrátu ihned nahlaste. Pročtěte si ale i další podmínky. „Občas pojišťovny nevztahují pojištění na fotoaparáty anebo mobilní telefony,“ varuje Botová.

Pojištění odpovědnosti – chrání vás, když srazíte někoho jiného, a on po vás chce škodu zaplatit. Limit chtějte spíš vyšší. Nejen kvůli nebezpečí, že jinému lyžaři poničíte jeho luxusní vybavení, ale především kvůli újmě na zdraví, která může jít do milionů korun.

Pojištění právní ochrany – zahrnuje jak soudní a právní výdaje, tak služby právníka. To se hodí, ať už někdo srazí vás, nebo vy někoho, což může být při vážnějším zranění považováno za nedbalostní trestný čin a vyšetřuje to policie.

VIDEO: V Malé Morávce staví nejmodernější šestisedačkovou lanovku u nás.

Jak se chovat, když…

...někoho srazím

Vše zadokumentujte, foťte a zajistěte si svědky. Na místě svou zodpovědnost písemně neuznávejte a nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. „Ve sporných případech může pojišťovna s protistranou jednat a namítat například její spoluzavinění,“ upozorňuje Hana Botová z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Pokud byste nárok poškozeného uznali nad rámec zákonných předpisů nebo dokonce zaplatili část nároku, může pojišťovna plnění odmítnout.

…někdo srazí mě

Ideální jsou fotografie nebo kamerový záznam (například z GoPro kamery) a kontakt na očité svědky. Toho, kdo vás srazil, nenechte ujet. Musíte znát alespoň jméno a adresu, nebo si mobilem ofoťte jeho průkaz totožnosti.

V případě komplikací požádejte o asistenci obsluhu areálu. Ihned po nehodě událost nahlaste pojišťovně prostřednictvím call-centra. Poradí, jak dál postupovat a jaké další doklady bude třeba zajistit a předložit.

Pozor na alkohol

Výluka na alkohol je pro pojišťovny samozřejmostí. Neuspěje ani výmluva na to, že jste si k snídani dali čaj s rumem, ale úraz se stal až po obědě. Pokud lékař při ošetření do dokumentace zaznamená přítomnost alkoholu v krvi, pojišťovna plnit nebude ani s tou nejlepší pojistkou.

VIDEO: Lyžařské středisko Vrátna Malá Fatra.

Fotogalerie
13 fotografií