Češi si uvědomují, že pro kvalitní prožití důchodového věku potřebují pevné zdraví, ale také finanční zabezpečení. Za příjem schopný zajistit spokojenou penzi dotázaní považují asi 20 tisíc korun měsíčně, od státu z toho očekávají okolo 12 tisíc korun. Přitom ale pouze polovina mladší generace a přes 70 % starší generace tvrdí, že se finančně na stáří připravují a nespoléhají se jen na stát. Ukázal to průzkum NN Penzijní společnosti o představách mladé a starší generace Čechů o stáří, jehož výsledky diskutovaly u kulatého stolu špičky v oboru medicíny, sociologie, demografie, ekonomie nebo péče o seniory.

 „Dvě třetiny zástupců mladé i předdůchodové generace shodně tvrdí, že při spoření na penzi nejvíce spoléhají na penzijní produkty s podporou státu. Ve skutečnosti je ale dnes průměrná úložka jen něco málo přes 600 korun a průměrný věk účastníka penzijního spoření je 47,5 roku. Průměrný Čech si tak při očekávaném odchodu do důchodu v 65 letech naspoří v penzijním fondu necelých 230 tisíc korun,“ vypočítává Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN Penzijní společnosti.

Jak na penzi snů

Češi stále dostatečně nemyslí na finanční přípravy na stáří a v rámci spoření na penzi nevyužívají ani všechny příspěvky, které jim nabízí stát nebo zaměstnavatel. Výrazně se tak lišíme od západu Evropy.

„Příjem průměrného holandského důchodce tvoří důchod od státu ani ne z jedné třetiny. Naprostou většinu si lidé naspoří sami s přispěním zaměstnavatele. Nebojte se si to spočítat. Kdo nechce být v důchodu překvapený, měl by si dopředu udělat představu, jak dlouho očekává, že v důchodu bude, a kolik peněz bude měsíčně potřebovat, aby si penzi užil. Mladým lidem doporučuji, aby začali spořit co nejdřív, nejlépe hned od první výplaty,“ říká Kateřina Štěrbová z NN Penzijní společnosti.

Například už měsíční příspěvek 300 Kč dává nárok na státní podporu 90 Kč, což odpovídá 30% zhodnocení. Pro vyčerpání celé státní podpory 2 760 Kč za rok, by si měl člověk měsíčně posílat na spoření na penzi alespoň tisíc korun.

Nebojte se si to spočítat! Každý by si měl sám udělat představu o tom, kolik potřebuje na spokojené stáří. Pomoci vám může tato penzijní kalkulačka.