Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vraťte Vánocům kouzlo dávných časů: 10 tradičních zvyků, které byste neměli opomenout

/
  • Vraťte Vánocům kouzlo a zkuste některý ze svátečních zvyků našich předků.
    22. prosince 2017 ● 10:02

    Vánoce se často smrskávají už jen na honbu za dárky. Stres se pak promítá i do slavnostní nálady. Zkuste letos vrátit nejkrásnějším svátkům v roce jejich kouzlo a připomeňte si zvyky a tradice našich předků. Vybrali jsme pro vás sedm těch nejčastějších.

  • 1.

    Štědrovečerní večeře

    Prostřeno nesmí být pro lichý počet stolovníků. Věřilo se, že před večeří chodí stoly obhlížet Smrt, a kde najde lichý počet, tam se následující rok vrátí pro jednoho ze členů rodiny. Jakmile se usedne ke slavnostní večeři, už nikdo nesmí vstát, přináší to smůlu. Na stole tak musí být vše dokonale přichystáno. V jiné verzi této zvyklosti mohou vstávat a obsluhovat mladé dívky, hospodyně musí sedět, aby i jí příští rok seděly slepice na vejcích. Naši předci měli přesně dáno, co na stole musí být. Do každého rohu stolu se dávala ošatka. V jedné byl pecen chleba, aby rodina měla dostatek jídla. Ve druhé bylo to, co se urodilo na poli a v zahradě, aby byla další rok dobrá úroda. Ve třetí byly peníze, symbolizující blahobyt a ve čtvrté byly kousky potravin pro drůbež a dobytek.

    Vánoční tradice
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Lichý počet stolovníků

    U stolu musí být prostřeno pro sudý počet stolovníků. Liché číslo znamená smůlu a dokonce i smrt. Toto se dá »oklikou« vyřešit prostřením posledního sudého talíře pro náhodného hosta, který by se mohl objevit…

    Vánoční tradice
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Půlení jablíčka

    Jablko rozkrojte tak, aby na jedné polovině zůstala štopka a na druhé »bubák«. Objeví-li se vám po rozkrojení pěti a vícecípá hvězdička, znamená to, že příští rok budou všichni u štědrovečerního tolu zdraví a opět se sejdou. Pokud ale v ruce držíte kříž, někoho čeká těžká nemoc nebo dokonce úmrtí.

    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Pouštění lodiček

    Do prázdných skořápek od vlašských ořechů nakapejte trochu vosku a vlepte zhruba dvoucentimetrové kousky štíhlých svíček. Lodičky se zapálenými svíčkami nechte plout. Pokud se vaše lodička rozpluje směle do středu umyvadla, čeká vás příští rok dlouhá cesta, pokud zůstane u kraje, budete se i vy držet doma. Ten, jehož svíčka vydrží nejdéle hořet a nepotopí se, se bude v následujícím roce těšit dobrému zdraví.

    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Zlaté prasátko za půst

    Pokud vydržíte neuždibovat cukroví, vánočku, salát a další pochutiny, traduje se, že uvidíte zlaté prasátko. Odborníci na výživu této tradici příliš nefandí. Pokud totiž celý den hladovíte, tak k večeru se hrozně »nacpete« a odnese to bolením břicha či žlučníkovým záchvatem.

    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

  • 6.

    Kouzelné jmelí

    Dřív bylo používání jako ochrana proti čarodějnicím a zlým duchům. Dnes se věří, že jmelí nosí štěstí. Podle legendy bylo jmelí kdysi stromem. Když byl z jeho dřeva zhotoven Kristův kříž, strom prý hanbou seschl a změnil se v rostlinu. Ta má Kristovo umučení vykoupit tak, že zahrne dobrem všechny, kdo pod ní projdou. Aby vám ale štěstí fungovalo, musí vás jmelím někdo obdarovat.

    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

  • 7.

    Šupinka pod talíř

    I když nemáte k večeři kapra, stačí se zastavit u kádí a prodejci vám určitě nějakou tu šupinku dají. Podle tradici totiž pár šupin pod talířem se štědrovečerním jídlem zaručí hojnost peněz v dalším roce. Šupinkou můžete i obdarovat příbuzné a přátelé. Pokud ji budou nosit v peněžence, budou se jich držet peníze.

    Vánoční tradice
    Autor: Robert Klejch

  • 8.

    Cizí věci a prádlo

    Pokud jste si přes rok něco půjčili, je nejvyšší čas věc vrátit. Přes Vánoce nesmí být v domě nic cizího, nosí to smůlu. Podobně je to i s prádlem. Pokud vám nestihne uschnout, tak neperte. Prádlo nesmí viset na šňůře ani přes Vánoce ani na Nový rok.

    Vánoční tradice
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Poznávání nápadníka

    Na to existuje hned několik lidových tradic. Třeba házení střevíce. Pokud špička směřuje z domu, dívka se do roka vdá. Stejně tak může o Vánocích posbírat devět patek od vánoček a už pomýšlet na svatební zvony.  Chce-li znát podobu svého vyvoleného, je ideální šancí lití olova. Rozžhavené se nalije do lavoru se studenou vodou a ve vzniklém tvaru pak může rozpoznat, koho si vezme. Další možností je zapíchat do jablka tolik zápalek, kolik má dívka nápadníků, ta která bude hořet nejdéle, symbolizuje vyvoleného.

    Vánoční tradice
    Autor: www.123darek.cz

  • 10.

    Stíny na stěnách

    Poněkud strašidelná tradice se vztahuje ke stínům na stěnách. Po rozsvícení v místnosti se lidé rozhlédnou a hledají ten svůj. Ten, jehož stín nemá hlavu, se v příštím roce musí obávat nejhoršího…

    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy