Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kam na výlet: Vyražte si odpočinout od civilizace!

/
  • Ralsko.
    11. března 2017 ● 08:00

    Jaro je tu a tak je čas  udělat si procházku někam stranou od civilizace, a nebo o víkendu nějaký pořádný výlet. Vezměte děti, partnera nebo partu kamarádů a jeďte načerpat trochu nové síly na čerstvý vzduch. I v Čechách se dají najít krásné kousky nedotčené přírody, kde je noční obloha opravdu plná hvězd a kde místo turistů potkáte maximálně volně žijící zvěř...

  • 1.

    Jeseníky

    Mezi městy Vrbno pod Pradědem a Jeseník se nachází krásná oblast plná vysokých kopců, zřícenin starých hradů i močálů. Během takřka 30kilometrové trasy zde nepotkáte žádnou civilizaci. Doporučujeme navštívit hřbitov zajatých vojáků Rudé armády, zříceninu hradu Koberštejn nebo mechová jezírka a rašeliniště Rejvíz.

    Jeseníky.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Český les

    Unikátní divočinou je i CHKO Český les, konkrétně území mezi Tachovem a německými hranicemi. Vyrazit můžete z poslední české obce Lesná přímo na západ k »čáře«. Čeká na vás zřícenina hradu Šelmberk a rozhledna Havran, romantická samota Ostrůvek s dřevěnou lesní kaplí i rezervace Farské bažiny. A hlavně desítky kilometrů neobydlenou přírodou.

    Čerchov, Český les.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Vojenský újezd Ralsko

    Bývalá vojenská oblast kolem Ralska sloužila jako cvičiště čtyřem různým armádám (rakousko-uherské, československé, německé a sovětské). Severní část oblasti skrývá řadu zajímavých skal a kopců, mezi nimiž jsou roztroušeny zříceniny hradů.

    Ralsko.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Brdy

    V českém vnitrozemí asi neexistuje pustější místo než nedávno zpřístupněný vojenský újezd Brdy. Doporučujeme vyrazit z Obecnice u Příbrami přes nejvyšší kopec Brd Tok a dopadovou plochu zvanou Jordán. Pokračovat můžete kolem starého vojenského letiště do Zaječova, nebo kolem zříceniny hradu Valdek do Komárova.

    Brdy.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Novohradské hory a Žofínský prales

    Léta nedostupné území v příhraničí s Rakouskem je rájem milovníků divočiny. Z Nových Hradů se dostanete přes Horní Stropnici k poutnímu místu Dobrá Voda a když odtud budete sledovat hranici, můžete jít přes 50 km zcela mimo civilizaci. Cestou můžete navštívit i Žofínský prales, který existuje bez lidského zásahu již neuvěřitelných 179 let.

    Novohradsko.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Boubín

    Šumavský prales Boubín je asi nejznámějším územím bez zásahu člověka u nás. Stáří pralesa se odhaduje na 12 tisíc let a rezervací je od roku 1858. Ačkoliv je v turistické sezoně hodně oblíbený, mimo ni, během jara a podzimu, je tu klid.

    Boubín.
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Žákova hora

    Žákova hora v srdci Žďárských vrchů na Vysočině existuje bez zásahu člověka od roku 1929. Najdete ji pouhé dva kilometry od vesnice Cikháj. Doporučujeme spojit výlet z tohoto místa kolem pramene řeky Svratky až k Devíti skalám, nejvyššímu vrcholu Ždárských vrchů.

    Žákova hora.
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    TIP na cestu

    Abyste se náhodou v horách neztratili, stáhněte si do mobilu aplikaci Mapy.cz. Najdete v ní offline mapy všech evropských států, včetně turistické mapy ČR. I bez internetového připojení pak najdete v mobilu svou aktuální polohu. Naplánuje vám výlet v okolí a dokáže přivolat i pomoc nebo najít nejbližší pohotovost.

    Ralsko.
    Autor: Profimedia.cz

    Fotogalerie
    9 fotografií

Dnešní horoskopy