Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vše o »pojistce na blbost«: Známe kuriózní případy, které vyřešila, i případy, kdy vám nepomůže

/
  • Pojistku »na blbost« je možná využít i v naprosto nečekaných případech.
    24. února 2020 ● 05:45

    Vytopili jste sousedy? Srazili jste se na sjezdovce s jiným lyžařem nebo váš potomek vysklil sousedovi okno? Pokud si myslíte, že vše vyřídíte pomocí »pojistky na blbost«, můžete být zklamaní. Slepě se na ni spoléhat se nevyplácí.

    Pojištění občanské odpovědnosti je většinou známé jako »pojistka na blbost«. „Jak se říká: Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A přesně pro tyto případy je tady pojištění odpovědnosti,“ říká Jan Marek z Generali České pojišťovny. „Stačí do někoho vrazit a on si ublíží nebo rozbít třeba něco v obchodě,“ přibližuje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

     

    Podle oslovených odborníků začínají mít odpovědnostní pojistky stále větší důležitost. „Pokud totiž někomu třetímu způsobíte újmu na zdraví nebo majetku, může se škoda zejména u zdraví vyšplhat k do milionových částek, což může celou rodinu přivést do velmi závažné finanční situace,“ zdůrazňuje Milan Káňa z Kooperativy.

    Autor: Profimedia.cz

  • 1.

    Hodně muziky za málo peněz

    Pojistku na blbost si můžete zařídit samostatně, nebo jako doplněk pojištění domácnosti či nemovitosti. Cena pojistky roste s tím, jak velkou škodu za vás pojišťovna v případě škody nejvýš uhradí. Nejnižší škoda, na kterou se můžete pojistit, je podle odborníků z Rixo.cz částka 2 miliony korun, maximální výše se pohybuje kolem 50 milionů korun. „Cena pojistky na blbost se pohybuje od 600 do několika tisíc korun za rok. Ten pocit jistoty za to stojí. Často lidé chtějí pár stovek ročně ušetřit a nastavují si příliš nízký limit pojistného krytí, který pak nestačí k zaplacení celkové škody. Podle mého názoru je optimální limit 10 milionů korun,“ vysvětluje Žárský.

    Autor: Profimedia

  • 2.

    Smlouva může ušetřit miliony

    Škody, které vám »pojistka na blbost« pomůže zaplatit, můžou jít do statisíců. „Velmi vysoké plnění v řádu statisíců až milionů je např. u škod způsobených vytopením, obzvláště když dojde v vytopení velkého počtu bytů v panelovém domě,“ potvrzuje Jan Marek.

     

    Skutečné případy

     

    ● Klient »vyplavil« horský hotel v Alpách, když mu plavky sklouzly do umyvadla a ucpaly jeho odtok. Škody se počítaly ve stovkách tisíc korun.

     

    ● Jedenáctiletá dívenka (dcera pojištěné) při lyžovačce v Itálii narazila při dojíždění k turniketům do 34letého muže na snowboardu, který si následkem pádu zlomil stehenní kost s trvalými následky. Místní policie dala vinu dívce. Její matka byla naštěstí pojištěna na limit 4 miliony, protože za transport vrtulníkem, bolestné, náklady léčení a ztrátu výdělku pojišťovna vyplatila 1 427 000 Kč.

     

    ● Sedmnáctiletý student při jízdě na kole srazil starší paní, která po vystoupení z tramvaje chtěla přejít po přechodu silnici. Paní na následky pádu nakonec v nemocnici zemřela. Kromě uloženého trestu bylo pozůstalým ze studentova pojištění vyplaceno 1 810 000 Kč. 

     

    Zajímejte se o výluky

     

    Než pojistku uzavřete, zajímejte se o tzv. seznam výluk. Tedy situací, na které se pojištění nevztahuje. „Pojistné podmínky jsou často nesrozumitelné a každá pojišťovna je má nastavené jinak. Pokud neznáte obsah své smlouvy, nechte si ji raději zkontrolovat. Lze to zdarma po internetu,“ vysvětluje Aleš Žárský z pojišťovací služby Rixo.cz. 

  • 3.

    Příklady, kdy se vám pojistka vyplatí

    ...když někoho srazíte na sjezdovce nebo na kole a zraníte ho

     

    ...když z vašeho domu spadne taška, sníh nebo led na něčí auto 

     

    ...když dítě vysklí kopacím míčem sousedům okno 

     

    ...když váš pes někoho kousne nebo způsobí nehodu

     

    ...když vytopíte sousedy prasklou vodovodní hadičkou v pračce.

     

    Kuriózní příklady z praxe

     

    Pojistku »na blbost« je možná využít i v naprosto nečekaných případech.

     

    ● Paní Helena upadla na kamarádův gauč a ten pod její vahou praskl.

     

    ● Syn na maturitním plese vystřeloval konfety a poranil spolužačce oko. ● Paní Naďa slíbila čas od času zkontrolovat byt svých známých, kteří jsou dlouhodobě v zahraničí. Jelikož v bytě nešel proud, zapálila si svíčku. Na tu bohužel zapomněla a v bytě začal hořet nábytek.

     

    ● V hotelu při sprchování ve sprchovém koutě paní Dana uklouzla a při snaze zachytit se jí vyklouzla sprchová hlavice, která následně rozbila zadní skleněnou stěnu sprchového koutu.

     

    ● Pan Jaroslav byl na návštěvě u známé, která jako pohoštění podávala salát z červené řepy. Miska se salátem se mu při jídle převrhla na béžovou sedačku a způsobila skvrnu.

     

    ● Dítě na školním výletě v harrachovském muzeu skla rozbilo vázu za 2 miliony korun.

    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Krok za krokem k hlášení škody

    Nafoťte, co se stalo, a co nejdříve škodu nahlaste pojišťovně. Pamatujte, že událost nehlásí poškozený, ale ten, kdo ji způsobil.

     

    Pro nahlášení si připravte číslo pojistné smlouvy, datum, čas a místo vzniku události, identifikační údaje poškozeného a také popis, co se stalo.

     

    Poškozený bude muset dokázat, že jste mu škodu způsobili vy, třeba pomocí fotografií nebo svědků. Musí vám svůj nárok také předat písemně. Pojišťovna bude pravděpodobně chtít doklady od poškozených věcí, případně i vyjádření odborníků.

     

    Jakmile pojišťovna případ posoudí, vyčíslí odškodnění a vyplatí ho poškozenému v souladu s podmínkami pojištění.

    Ověřte výši částky

     

    Řada lidí pojištění občanské odpovědnosti nemá vůbec nebo ji má uzavřenou na příliš nízkou částku. „Nešvarem bývá, že nastavený limit pojistného krytí je menší než 5 milionů Kč. Má to tak zhruba třetina smluv, které k nám dorazí. Nízké limity jsou při škodě problém – vše, co bude nad ně, půjde z vaší kapsy,“ říká Žárský ze společnosti, která zdarma a online kontroluje smlouvy. 

  • 5.

    5 situací, kdy pojištění nepomůže

    Ani pojistka »na blbost« vám nepomůže vždy. „Alkohol se nekamarádí s žádnými pojistkami,“ zdůrazňuje Václav Bálek.

     

    Vlastní majetek neochrání

     

    Vylilo vám vaše dítě do počítače limonádu nebo vám babička rozsedla mobil? Pozor! Tady vás pojistka na blbost neochrání. Neplatí na škody způsobené na vlastním majetku a nevztahuje se ani na škody způsobené mezi příbuznými. 

     

    Netýká se škod v práci

     

    Pozor si dejte i na škodu, kterou způsobíte svému zaměstnavateli. Pojištění občanské odpovědnosti totiž platí jen mimo práci. Pracovní případy řeší pojištění odpovědnosti z výkonu povolání.

     

    Risk vám neprojde

     

    Z pojištění jsou vyloučené hrubé nedbalosti. „Hrubá nedbalost je evidentní lhostejnost k možnému riziku – např. vysypete horký popel do popelnice, kam jste předtím vysypali koš s papírem,“ popisuje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

    S půjčenými věcmi máte smůlu

     

    „Vyloučené jsou také velmi často škody na věcech vypůjčených nebo pronajatých. Některé z nich je ale možné za další peníze dopojistit. Pozor by si na to měli dávat nejen lidé žijící v nájemním bydlení, ale i každý, kdo si čas od času půjčí od kamaráda drahé nářadí nebo třeba lyže,“ říká expert Aleš Žárský.

     

    Neplatí při alkoholu ani drogách

     

    Pojištění se také nevztahuje na situace, kdy škodu způsobíte úmyslně nebo pod vlivem alkoholu či drog.

     

    Plánujete dovolenou v zahraničí?

    Zkontrolujte si, na jakém území vaše pojistka platí. Může to být pouze v rámci České republiky, některé pojistky ale zahrnují i celou Evropu. Ve zbytku světa budete mít nejspíš smůlu.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Ferenze113: Mně právě několikrát v životě pojistka na blbost pomohla, a proto bych si netroufl být bez ní ;-) A nemyslím si, že je to jen mou "blbostí", tato pojistka se totiž vztahuje na věci, které ani ovlivnit nemůžete - viz. byt vytopený pračkou. Skvělé porovnání různých poskytovatelů je na stránkách http­s://en­tuzi­o.cz­/pojis­tka-na-blbost/ , kde jsem si právě vybral vhodné řešení pro sebe ;-)

(23. 04. 2021 11:14)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy