Do jaké věkové hranice, je dobré si spořit na důchod. Je to nějak omezené? Mohu si třeba spořit do 70 let a bude mi na to stát přispívat?  

Věková hranice není nijak omezena. Spořit na penzi s podporou státu tedy můžete (s přispěním příbuzných) již od narození a klidně až do 70 let. Každý rok přitom díky všem výhodám od státu můžete ušetřit navíc až 6 360 Kč.

Zajímalo by mě, jak se získá výhoda od státu - stačí předávat podklady o spoření účetní v naší firmě a pak mi přijde vyšší plat? Nebo existuje víc variant?

Z pohledu státních výhod, je nutné rozlišovat dva typy. První jsou výhody, na které sama dosáhnete, tj. pokud spoříte na penzi měsíčně alespoň 300 Kč, máte nárok na státní příspěvky (chodí automaticky do vašeho penzijního fondu) a daňové odpočty při spoření nad 1 000 Kč (řešíte ve svém daňovém přiznání). Druhý typ zvýhodnění je pro vašeho zaměstnavatele, který může svým zaměstnancům přispívat až 50 000 Kč na životní pojištění a penzijní produkty a nemusí přitom odvádět sociální ani zdravotní pojištění, a navíc může uplatnit i daňový odpočet. V praxi tedy získáte více peněz, když vám zaměstnavatel přispívá na spoření na penzi, než kdyby vám o stejnou částku zvýšil mzdu. Je to tedy určitá forma nepřímého zvýšení mezd, která má jak pro zaměstnavatele, tak i zaměstnance významné daňové výhody.

Naše vláda stále odkládá tolik důležitou důchodovou reformu a je zde hrozba, že v budoucnosti nebude mít stát na výplatu důchodů. Co si o tom Vy, jako odborník myslíte?

Vzhledem k tomu, že výplata starobního důchodu je hrazena ze státního rozpočtu, není zde riziko toho, že by na výplatu důchodů nebylo. Průběžný systém je pro budoucí penzisty jednou z pojistek, která jim důchod zaručí. Otázkou však je, jaká bude jejich úroveň a zde se názory velmi tříští. Na jedné straně vidíme, že průměrná výše důchodu proti průměrné mzdě v národním hospodářství neustále klesá a nyní se blíží 40 %, zatímco dříve to bylo přes 45 %. Na druhé straně jsou zde nápady na nějakou minimální základní hranici. V praxi to znamená, že finanční situace důchodců se relativně zhoršuje a tento trend by si každý měl uvědomit a být na něj připraven – ať si bude poctivě spořit na penzi, bude chtít dále pracovat i v důchodovém věku nebo se smíří s poklesem životní úrovně v penzi. Je to na každém z nás, jak se k tomu postaví.

Jaké produkty by mělo mít mé finanční portfolio? Tak, abych byl dobře zajištěn na stáří.

Doporučuji nejprve využít všechny výhody spoření se státní podporou v penzijních fondech. To by měla být hlavní součást finanční přípravy na spokojené stáří. Máte-li v plánu spořit na penzi déle než 10 let rozhodně stojí za to zvážit investici do vyváženého nebo dynamického penzijního fondu, které mají lepší výnosové předpoklady pro delší pravidelné spoření. A pokud vám to finanční možnosti umožňují a chcete si stáří v klidu užít a splnit si ještě více snů, myslete i na další cesty k finančnímu zajištění. Příkladem jsou třeba investice do akcií nebo podílových fondů stejně jako investice do bydlení.

Je mi 35 let a ráda bych začala hodně spořit. Poradíte mi? 

To je hezké předsevzetí, když se vám to povede, můžete se těšit na prožití penze zcela podle vašich představ. Nikdy není příliš brzy na to, začít si spořit v penzijním fondu a využívat všechny výhody od státu. Například už měsíční příspěvek 300 Kč dává nárok na státní podporu 90 Kč, což odpovídá 30% zhodnocení. Pro vyčerpání celé státní podpory 2 760 Kč za rok, by si měl člověk měsíčně posílat na spoření na penzi alespoň tisíc korun. Od loňského roku se nejvíce vyplatí měsíčně si odkládat 3 000 Kč, kdy kromě příspěvku státu zaplatíte také o 3 600 Kč méně na daních. Každý rok tedy můžete díky státu ušetřit navíc 6 360 Kč. Zároveň radím ověřit si možnosti příspěvku od vašeho zaměstnavatele a využít výhody dlouhodobosti a pravidelnosti volbou vyváženého nebo dynamického penzijní fondy, které v průměru dlouhodobě přinášejí i několikanásobně vyšší výnosy. Spoření se státní podporou v penzijních fondech je klíčovou součástí finanční přípravy na spokojené stáří, ale nemělo by být jediné. Příkladem dalších vhodných způsobů zajištění na penzi jsou třeba investice do akcií, podílových fondů nebo do vlastního bydlení.

Celý chat s odborníkem naleznete zde: