„Podle našeho průzkumu se devět z deseti Čechů hodlá v důchodu spolehnout na sebe. Zároveň ale na spoření na penzi Češi začínají více myslet až po padesátce a v průměru si odkládají jen asi 800 Kč měsíčně. To na splnění všech snů o pohodovém důchodu nemusí stačit, “ říká Milan Tomášek, manažer investic a penzijních produktů NN Penzijní společnosti.

Každý měsíc stát aktuálně vyplácí 2,4 milionu starobních důchodů a s tím, jak Česko stárne, toto číslo rychle roste. Zatímco v roce 2000 šlo na důchody ze státního rozpočtu necelých 131 miliard korun, v loňském roce už to bylo přes 321 miliard korun. V polovině letošního roku byl průměrný důchod 11 807 korun. Odborníci ale varují, že tato situace nemusí být dlouhodobě udržitelná a kvůli možnému poklesu starobních důchodů doporučují začít se spořením na penzi ideálně hned od první výplaty.

Spoření na penzi na poslední chvíli

Komu už zbývá do důchodu jen pár let a ještě na spoření na penzi moc nemyslel, nemusí přesto ztrácet hlavu. Díky štědré podpoře státu se totiž vyplatí začít s doplňkovým penzijním spořením klidně i v šedesáti letech.

„Když si každý měsíc vložíte na spoření na penzi tisíc korun, stát vám přidá 230 korun – to je 23% zhodnocení, které vám nenabídne žádná banka,“ vysvětluje výhody Milan Tomášek a dodává ještě příklad pro lepší představu: „Když si zvládnete, a to třeba i v posledních letech před odchodem do důchodu, dávat na spoření na penzi tři tisíce korun, získáte za rok státní příspěvek 2 760 Kč a zároveň si budete moct odečíst z daní 24 tisíc korun. Představu, kolik si stihnete naspořit na penzi, si můžete snadno udělat sami díky naší online penzijní kalkulačce.“

Blížící se konec roku je navíc dobrou příležitostí pro to, požádat o příspěvek na penzijní spoření také svého zaměstnavatele. „Peníze posílané na penzi zaměstnavatelem až do 50 000 korun za rok nepodléhají žádnému zdanění, takže se oběma stranám vyplatí víc než zvýšení platu o stejnou částku,“ dodává manažer investic a penzijních produktů NN Penzijní společnosti.