Ať jste první díl pro Wii U hráli nebo ne, rozhodně se vyplatí začít ve Splatoon 2 hrou jednoho hráče nazvanou Hero mód. A to přesto, že je titul založený převážně na online nebo LAN orgiích. Singleplayer vám zábavně vysvětlí herní mechanismy, jak se válčí mezi sebou a oproti multiplayeru si v něm užijete i řadu hlavolamů a navíc zábavné sjíždění lan. Na rozdíl od prvního dílu si také můžete zvolit libovolné zbraně a všechny si je vyzkoušet předtím, než se vrhnete na síť.

Multiplayer je ale opravdu tím, proč si hru pořídit. Klání 4 vs. 4 jsou zábavná, lítá a člověk se v nich vyřádí. Nintendo přistoupilo k pojetí kompetitivního multiplayeru po svém a výsledek je naprosto nenásilný. V této akci z pohledu třetí osoby totiž nemáte za úkol zlikvidovat ostatní nebo soupeřův tým, ale stříkáním a malováním obarvit co největší plochu mapy. Tak je tomu v základním režimu Turf wars. Ten je také kostrou a základem samotné hry. Jenže vaši hrdinové nejsou lidé, ale Inklingové, kteří se mění v sépie.

Pozor, za tebou!
Autor: Nintendo
Ty se umí pohybovat v pocákaných plochách vlastní barvy. Jste tak mnohem rychlejší i schovaní před nepřáteli. Jakmile se vystříkáte do 10. úrovně hráče, odemknou se další. Ve Splat Zones musíte obarvit na mapě označenou plochu. Rainmaker je bizarní variací na Capture the flag. Speciální zbraň musíte donést na základnu nepřítele. V Tower Control jde zase o dotlačení pojízdné věže až do domečku k protivníkům. Tento režim bude znám hráčům multiplayerové modly Overwatch.

Nové režimy rozhodně potěšily. Ten nejnápaditější je ale omezený. Jde o Salmon Run. Hodně ujetá variace na hordu z Gears of War. Za úkol v něm máte dvou až čtyřčlenný tým se vydává na speciální mapu, v níž musí přečkat nájezd lolosích monster a rybích bossů. Z nich vypadávají vajíčka, která je potřeba donést do košů. Pak skórujete. V psané podobě to možná vypadá jako kravina, ale ve skutečnosti jde o nejzábavnější režim po Turf  Wars jde o nejlepší herní režim. Nintendo ho však zpřístupňuje jenom po omezený čas. Próóóč?

Šíleně zábavný Salmon Run režim.
Autor: Nintendo
Velký průšvih u jedničky byla absence hlasového chatu a nemožnost měnit zbraně v lobby. Změna zbraně se hodí, když vidíte, jakou výbavu mají vaši spoluhráči. Ani jedno nebylo upraveno k hráčské spokojenosti. Zbraně opět měnit nelze. Hlasový chat je přítomný, ale jenom externě. Ve hře ho nespustíte. Musíte si stáhnout aplikaci do mobilu a tu mít při hraní spuštěnou celou dobu. Skrýt ho na pozadí nefunguje. To špatný vtip. Stejně tak naštve, že nelze volit tým a kamarád může skončit u protivníků. To je peklo.

Splatoon 2 vypadá vizuálně k světu, i když grafika od posledně příliš nepokročila. Ale stejně je pohledná a pestrobarevná. Chytlavá muzika je fajn. Když Nintendo vyladí pár neduhů, bude značka  Splatoon parádní. My totiž Splatoon 3 rozhodně chceme. Dvojka je rozhodně pro hráče, kteří mají Switch a chtějí novu AAA hru. Je i pro milovníky multiplayeru. Pokud se odstraní pár neduhů, bude Splatoon stejným klenotem Nintenda jako Mario nebo Zelda. Tak čau za pár let. Stříky střík.

Fotogalerie
21 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy: 
Příjemný mód pro jednoho hráče s hlavolamy
Originální multiplayerové orgie
Více režimů
Salmon Run, go go go!
Pestrobarevná grafika lahodí oku

 

Minusy:
Příliš podobné jedničce
Zase nelze měnit zbraně v lobby ani prohodit tým
Hlasový chat je špatný vtip
Salmon Run je časově omezený

 

Infobox
Datum vydání: 21. červenec 2017
Platformy: Nintendo Switch
Cena: 1499 Kč
Výrobce: Nintendo
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ