Prey je novou vizí a přetvořením stejnojmenné videohry pro Xbox 360 z roku 2006. Pryč je Indián Tommy i chození po zdech, ale nepřátele stále můžete mlátit nářadím. Hurá, alespoň hasák je zpět. Letošní Prey od Arkane Studios, kteří stojí za sérií Dishonored, totiž není pokračováním, které bylo v minulosti bohužel zrušeno. Není ani remakem v pravém slova smyslu. Jde o novu podobu značky, kterou s originálem spojuje sci-fi pojetí, nepřátelští mimozemšťané a zajímavé zbraně.

Hra je střílečkou z první osoby (FPS), která se mísí s RPG prvky. Tak jak tomu je u slavnějších sérií Deus Ex nebo BioShock. Ke kvalitám ani jedné z nich však nová Prey nesahá. Již po spuštění si všimnete extrémně dlouhých nahrávacích časů, během kterých si klidně můžete odskočit na toaletu, a nic se nestane. Odpustili bychom je, kdyby hra vypadala nádherně, jenže grafika se pohybuje na průměrné až podprůměrné úrovni PC hry. Prostě nic moc.

Mimikům se nevyplácí skočit na lest.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jakmile se ale projdete trochu více po stanici Talos I, podlehnete jejím krásám. Jde o obrovské a krásně zpracované místo. Než ji celou prozkoumáte a dojdete ke konci hry, uplyne až 40 hodin. A stejně ve vás bude hlodat, zda jste něco důležitého neminuli. Prey je dlouhá hra. Kupředu vás navíc žene existencionální příběh, během kterého se vám bude hlavou honit, co je skutečné a co ne. Rozptýlení přijde při plnění vedlejších úkolů.

Ty často odhalí osudy ostatních vědců z Talosu I. Některé jsou zajímavé, ale dost často se vedlejší, ovšem bohužel i hlavní, úkoly dosti opakují. A nejednou jde jenom o »přines tohle nebo tamhleto« a »získej kartu ke dveřím«. Vše vám samozřejmě znepříjemní Typhonové. I když vypadají na první pohled jako zajímaví nepřátelé tvoření z černé hmoty, pouze nejmenší z nich – Mimikové – jsou zajímaví. Umí se totiž maskovat jako libovolné předměty.

Lapení Mimikové během lidských pokusů.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Často se vám tak stane, že se židle změní v tohoto sci-fi pavouka a skočí po vás. Při hraní vás tak bude přepadat lehká paranoia. Tyto části hry patří k těm nejlepším. Bohužel ostatní Typhonové tak zajímaví nejsou. Jde o řadové vojáky, létající koule ovládající lidi nebo obří bosse. Nic, co byste už jinde neviděli. K soubojům s mimozemšťany slouží zbrojní arzenál i speciální schopnosti, které získáte díky zapojení Neuromódů.

Jejich instalací Morgan získá některé vlastnosti Typhonů. Bude se umět teleportovat, měnit na nejrůznější předměty, což mu umožní dostat se do jinak nedostupných míst, nebo bude moci na chvíli ovládat mimozemšťany. Mezi zbraněmi najdeme klasiky jako pistoli, brokovnici nebo laser. Nejzajímavější je ale Gloo kanón, který promění protivníky v kámen. Zároveň si s jeho pomocí můžete postavit provizorní schody. A jak jsme již podotkli – hasák nechybí.

Jen je pokropte Gloo kanonem, co to jde.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Do rukou se vám později dostane i Psychohelma, která dokáže odhalit slabiny Typhonů. Řešení postupu je mnohdy více než jedno a záleží na vás, jak se k němu postavíte. Můžete se schovávat, bojovat, ale často budete mít prostředky k pouze jedné možnosti. Ve hře lze mimochodem sbírat smetí, rozkládat ho na cenné kovy a materiály a z nich sestavovat předměty, zbraně, náboje i lékárničky. To je vítaný strategický prvek.

Při svých toulkách po Talosu I se podíváte i do otevřeného vesmíru. Tyto pasáže považujeme za nejlepší části hry. Prey bohužel není vždy vtahující a nápaditá hra. Nejednou jsme narazili na úseky, které nás prostě nudily. Celkově tak preferujeme původní hru. Sice je starší a je v ní mnohem méně možností, ale je o dost zábavnější. A o to přece ve videohrách jde především, že? Ale pokud máte rádi sci-fi a kombinaci FPS a RPG, dejte Prey alespoň šanci. Třeba vás okouzlí více než nás.

Fotogalerie
17 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

Plusy:
Talos I je rozsáhlá a parádně zpracovaná vesmírná stanice
Existencionální příběh
Zajímavé schopnosti
Originální Mimikové
Chvíle strávené ve vesmíru
Dlouhá životnost

Minusy:
Průměrná až podprůměrná grafika
Úděsně dlouhé nahrávací časy
Mnohdy nenápadité úkoly
Některé nudné pasáže

Infobox
Datum vydání: 5. května 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Arkane Studios
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ