Váš hrdina nebo hrdinka v počátku ztrácí vlastního bratra kvůli nebezpečnému chaosu decimujícímu magický písečný svět Vistrada. Než však potká staršího sourozence nejistý osud, předá vám sílu ovládat vítr. Vaším životním posláním je za pomoci vodní víly Esny vzkřísit oázu na poušti a přinést do ní život. Doslova. Můžete v ní sázet a pěstovat rostliny, budovat květnaté stánky, v nichž se bude prodávat nejrůznější zboží – od deček na přikrytí až po zeleninu nebo džus.

A přesně po tomto zboží prahnou Nootové – prazvláštní rasa, jež je kombinací přerostlého tučňáka a sovy. A tihle kvíkající potvůrky k vám často zavítají z pouště, aby si doplnily zásoby. Aby vám oáza prosperovala a expandovala, bude potřebovat nové obyvatele. Právě oni si u vás otevřou stánky a budou spoléhat nejenom na vaši ochranu, ale i zásobování. Jestli do oázy budou proudit davy Seedlingů a dalších mystických ras z pohádkového fantasy světa, záleží jen a jen na vás.

Grafika je pestrobarevná.
Autor: Nintendo

Musíte se zasloužit o jejich přízeň. Kde se nachází, se dozvíte jak komunikací s ostatními, tak explorací pouště. Všem postavám budete muset pomoci s jejich útrapami a trabli. A to hned dvakrát. Nejdříve, abyste je do oázy přilákali a poté, aby se rozhodli stát se místními obyvateli. Ti nejenom, že mohou vést rozličné květinové obchůdky, ale vybaveni jsou různými schopnostmi. Členka kmene Drauk Muira dokáže kopat cenné kovy krumpáčem.

Seedling Roto se zase umí stočit do klubíčka a dostat se skrze malé dírky. Další Seedling Evia zase umí kopat v zemi. Jejich schopnosti se vám budou zatraceně hodit. Celkově můžete sestavit tým až ze tří bojovníků včetně sebe. Samozřejmě se vyplatí zvolit svůj doprovod podle jeho schopností. Management výpravy je však docela nešťastný. Často přibude přímo uprostřed dobrodružství nový člen, který po chvíli zmizí. Vám tak zůstane v týmu prázdné místo po nahrazeném společníkovi a musíte se vracet do oázy pro třetího.

Vyprahlá poušť.
Autor: Nintendo
Naštěstí se pomocí vodní brány můžete vrátit kdykoliv zpět. Ever Oasis navíc používá šikovný systém teleportů, díky kterému se nikdy nevracíte moc dlouho. Explorace je totiž velmi důležitou součástí hry a je hodně zábavná. Z pouště se dostanete do mnoha jeskyň i dungeonů, v níž na vás čekají nejenom nepřátelé jako Sharkobry a velcí bossové, ale i nápadité hádanky ve stylu série The Legend of Zelda. Vývojářský tým Grezzo ostatně stojí za porty klasických Nintendo 64 dílů na Nintendo 3DS.

Bohužel budou muset hráči překousnout pomalý rozjezd. Zhruba pět prvních hodin je tutoriálem, který musíte chtě nechtě překousnout. Na druhou stranu je potřebný, protože hra toho obsahuje vážně hodně. Oáza vyžaduje péči. Musíte se starat o své ovečky a doplňovat jim zboží v obchodech. Taktéž o jejich bolístky a nedej bože, aby óazu napadly potvory a rostliny chaosu. To se nezastavíte, dokud neuděláte z chaosu řád. Na svých cestách také posbíráte recepty na předměty, zbraně i oblečení, které můžete ukuchtit v bazénku ve svém domově.

Fotogalerie
21 fotografií
Ever Oasis se dobře ovládá. Může za to i jednoduchý bojový systém okoukaný ze Zeldy. Je zcela v reálném čase a obsahuje uzamčení nepřítele, dva druhy útoků, speciální útok i úskoky. Navíc se můžete kdykoliv přepnout na ostatní postavy a využít jejich zbraně i schopnosti. Tohle japonské akční RPG je navíc hrou, která vydrží na opravdu dlouhou dobu. Vizuálně je na úrovní Nintenda 3DS. Postavy i prostředí jsou pěkné, i když už jsme viděli hezčí. Hudba je nevyvážená. Některé motivy jsou vtahující, další dost stereotypní a celkem tuctové. Jindy ale docela vtahující. Celkově je Ever Oasis handheldovým RPG, které patří k těm povedeným a zábavným. A budovatelské prvky hře překvapivě sedly.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Akční PRG s prvky budovatelské strategie
Stavění stánků, pěstování rostlin a péče o oázu
Povedený soubojový systém
Spousta nepřeberných možností
Zajímavé rasy a pohádkové postavy

Minusy:
Pomalý rozjezd
Management party není ideální


Infobox
Datum vydání: 23. června 2017
Platformy: Nintendo 3DS
Cena: 999 Kč
Výrobce: Grezzo
Vydavatel: Nintendo 
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ