Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Retro je všechno! Recenze 5 Neo Geo klasik pro Nintendo Switch

/
  • Retro klasiky z Neo Geo coin-opů mají i dnes hráčům stále co říci.
    23. března 2017 ● 21:25

    S příchodem každé nové herní konzole se hráči těší nejvíce na nové a exkluzivní tituly. Jenže i na nové mašince si můžete zahrát řadu klasických a roky prověřených pařeb. Hned při startu originálního Nintendo Switch bylo v internetovém obchodě Nintendo Shop vydáno hned pět 2D retro her z Neo Geo coin-opů. Nemáte chuť si připomenout dvě super střílečky nebo jednu ze tří bojovek?

  • 1.

    Neo Geo klasiky pro Nintendo Switch

    Všechny tyto tituly jsou na Nintendo Shopu k mání od 3. března za sympatickou cenu 175 Kč. Hry jsou zobrazeny v 4:3 formátu jako na CRT monitorech klasických herních automatů. Pokud vám vadí pruhy po stranách, můžete si formát obrazu roztáhnout do širokoúhlé 16:9 podoby. V tomto případě se ale dočkáte deformace obrazu, jejíž míra je u každého titulu individuální. My jsme ji upřednostňovali.
    Retro videohra Metal Slug 3 pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Hry jsou dostupné v anglické i japonské verzi. Všechny také mají hi-score režim, v němž musíte dosáhnout co nejvyššího skóre, a caravan mód, ve kterém jde o to samé s tím rozdílem, že jste omezeni časovým limitem. Mladší a méně zkušení hráči uvítají řadu zlehčení. Neomezené kredity pro pokračování v konzolové verzi jsou běžné, dále si můžete snížit obtížnost nebo hru uložit, kdykoliv se vám zlíbí.
  • 2.

    Metal Slug 3

    Pokud máte rádi 2D střílečky, je prakticky nulová šance, že jste tuto klasiku nehráli. Dočkala se totiž tolika konverzí na domácí systémy, že je ani nedokážeme spočítat. Princip je jednoduchý. S jednou z postav se sami nebo ještě lépe s kamarádem vydáte na cestu zleva doprava, na níž se utkáte s rádoby nacisty, zombiemi, roboty nebo mimozemšťany. I vy se můžete stát chodícími mrtvolami nebo tlouštíky, kteří disponují vlastními speciálními útoky.
    Retro videohra Metal Slug 3 pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Zbraní k zabíjení je dost. Od pistole, těžkého kulometu, přes brokovnici, plamenomet, až po raketomet a tu divnou věc střílející vybuchující autíčka. K tomu si připočtěte vozidla jako legendární tank Metal Slug, vesmírnou raketu nebo ozbrojeného velblouda a máte retro pařbu natotata. Ani vám nebude vadit, že poslední level je delší než všechny předchozí dohromady. K tomu všemu je to navíc velká legrace.
    Retro videohra Metal Slug 3 pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Humor je totiž jedním ze základních pilířů a je důležitý stejně jako nonstop akce. Grafika je i na dnešní hry pěkná a pestrobarevná. Zamrzí však, že při vypjatých situacích, při nichž je na obrazovce spousta objektů, se dění zpomaluje. Na starých coin-opech chápeme, že tomu tak bylo, ale na nové konzoli Nintendo Switch? Že se nestydíte! I když je Metal Slug 3 super hra, zamrzí také, že SNK nejčastěji konvertuje právě ji, než aby znovu vydal jinou klasiku.

     

    Hodnocení Blesk.cz: 9/10

     

    Plusy:
    Nonstop řežba
    Šílená vozidla
    Velmi vtipné
    Pěkná 2D grafika
    Zábavný multiplayer
     
    Minusy:
    Občas se zpomaluje
    Již několikátá konverze
  • 3.

    Shock Troopers

    Tato hra je neprávem opomíjený arkádový klenot. Jde o seshora snímanou střílečku, ve které se buď sami nebo s celým týmem vojáků vydáte do nepřátelského teritoria a pálíte kolem sebe v osmi směrech. Hra dvou hráčů je pak nepřekonatelná. Inspirace klasickým hitem Commando z 80. let je zřejmá, ale tahle hra jde mnohem dál. Několik zbraní na výběr je samozřejmostí.
    Retro videohra Shock Troopers pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Alternativní cesty potěší mnohem víc. Trasy k finálnímu bossovi jsou hned tři. Každá z nich je přitom zcela odlišná. Podíváte se do lesa, do hor i do údolí. Budete šplhat, brodit se řekou a projedete se dokonce na motorkách. Zatopí vám obrněné vozy, které není snadné zničit. Nuda tady neexistuje. Tohle je opět nonstop akce, která baví od začátku až do konce. Stejně jako Metal Slug 3 se však občas zpomaluje. Jinak nemá chybu, pokud ji neznáte, neměli byste ji minout.

     

    Hodnocení Blesk.cz: 9/10

     

    Plusy:
    Nonstop zábava
    Tři naprosto odlišné cesty
    Řežba, jak má být
    Zapomenutý retro klenot, co potěší
    Ve dvou parádní

    Minusy:
    Zpomalování
  • 4.

    The King of Fighters '98

    Série King of Fighters má tolik dílů, že bychom je z hlavy rozhodně nespočítali. Dříve dokonce vycházely rok co rok. Ročník 1998 patří jako většina dílů k těm kvalitním. Samozřejmě na poměry retro 2D bojovky. Má pěknou grafiku, zajímavá pozadí arén, téměř 40 bojovníků k výběru a hlavně je zábavný. Rozlišné bojové styly postav vás u hry udrží dost dlouho. Tohle je moc fajn hra, jen žánru nepřináší vůbec nic nového.
    Retro videohra The King of Fighters '98 pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Bojuje se 3 vs. 3 ale ne najednou, ale na kola. Když porazíte zápasníka, kolo končí, doplní se vám kousek zdraví a následuje další boj. Ostatní bojovníci čekají na střídačce a vidíte je na pozadí. The King of Fighters '98 si skvěle poradili s frustrací z prohry. Pokud dostanete na budku, můžete si vylosovat bonus v podobě větší síly nebo naopak handicap pro protivníka. To je hodně fér. Výhodu můžete i odmítnout. Tohle je bojovka, co má stále co říct, zkuste ji.

     

    Hodnocení Blesk.cz: 7/10

     

    Plusy:
    Pořád kvalitní bojovka
    Na 40 zápasníků
    Pěkná 2D grafika
     
    Minusy:
    Nic nového pro žánr
  • 5.

    Waku Waku 7

    Že jste propásli předchozí díly? Ale kdeže! Tohle není sedmý díl série, o které jste nikdy neslyšeli. Číslovka v názvu znamená počet hratelných postav. Ty jsou naprosto šílené i na poměry asijské videoherní tvorby. Jedním bojovníkem je například kočičí monstrum Marurun, které bojuje s malou holčičkou Mugi na zádech. Pochází z magického lesa a… chápete, že?
    Retro videohra Waku Waku 7 pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Dalším šíleným zápasníkem je Politank Z. Jde o chodící tank, který řídí pes Chojuro a jeho mluvící pes Hamusuke. Normálka, ne? Další úrovní šílenosti je pak boss Bonus-kun, na kterého narazíte v mezikole a který je, no, obživlý boxovací pytel. Vrcholem všeho je pak finální boss Fernandez. Jde o velkou černou kouli s křidélky, která je roztomilá do doby, než se naštve.
    Retro videohra Waku Waku 7 pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Poslední souboj se odehrává v gigantickém měřítku ve stylu Godzilly. Jakkoliv však nápadité a ujeté postavy jsou, je hra dosti plytká. Tohle je zábava na jeden večer s partouy. Hra má pěknou grafiku, ale postrádá hloubku, super útoky jsou příliš jednoduché ke spuštění a celkově je bojový systém hry příliš jednoduchý. Waku Waku 7 je zábava na pár okamžiků a jednoznačně nejslabší z Neo Geo titulů pro Nintendo Switch.

     

    Hodnocení Blesk.cz: 5/10

     

    Plusy:
    Naprosto obskurní postavy
    Pěkná grafika

    Minusy:
    Postrádá hloubku
    Příliš jednoduchý bojový systém
    Zábava jen na pár chvil
  • 6.

    World Heroes Perfect

    Podobně jako ve Waku Waku 7 i ve World Heroes Perfect narazíte na celou řadu naprosto šílených postav. Oproti zmiňované hře je však toto opravdová bojovka. Jde o poslední díl zajímavé série používající systém výsměchů a má správný náboj. V této hře si potřebujete osvojit chvaty a hmaty bojovníků, jinak nezmůžete nic. Zběsilé mačkání tlačítek jen tak nefunguje.
    Retro videohra World Heroes Perfect pro Nintendo Switch
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer
    Zahrajete si za ruského pansexuála Rasputina, který vás bude zahrnovat kytičkami, nebo piráta Captain Kidda. Ten po vás bude házet jednoho žraloka za druhým. 2D grafika hry je pěkná a velkou pochvalu si zaslouží zejména pozadí. Podíváte se do doby ledové, kde se prohánějí mamuti, do japonského období Sengoku nebo do jury, kde narazíte na dinosaury. World Heroes Perfect je dobrá bojovka, jen stejně jako The King of Fighters '98 nepřináší nic nového.

     

    Hodnocení Blesk.cz: 7/10

     

    Plusy:
    Zajímaví a ujetí zápasníci
    Poctivá bojovka
    Nádherná pozadí

    Minusy:
    Nic nového pod sluncem
  • 7.

    Kam dál?

    Test konzole Nintendo Switch

    Recenze videohry Super Bomberman R

    Recenze videohry 1-2-Switch

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy