„Mezi nejdůležitější věci, na které bychom neměli zapomenout, pokud chceme vyjet do zahraničí, patří pořídit pejskovi cestovní pas,“ připomíná veterinář Jaroslav Merta. „Ten vám vystaví váš veterinář na základě zavedení mikročipu a platných očkování.“ Upozorňuje však, že některé státy, jako například Velká Británie, vyžadují navíc odčervení. V rámci cestování po České republice stačí mít očkovací průkaz a platné očkování proti vzteklině, které je ze zákona povinné.

Pozor na vedro

Sami na vlastní kůži pociťujeme, jak je obzvláště nyní, v parných letních dnech cestování náročné. „Pro psa je to ještě náročnější,“ zdůrazňuje odborník, a doporučuje proto cestovat spíše ráno nebo večer a nezapomínat na přestávky a dodržování pitného režimu. „Pes by neměl být v autě jen tak na volno. Je potřeba zajistit ho speciálním postrojem nebo existují vhodné boxy a přepravky, u větších plemen bychom měli využít oddělený zavazadlový prostor,“ dodává. A nikdy psa nenechat v autě zavřeného!

Pokud jsme čerstvými majiteli štěněte, měli bychom podle zvěrolékaře cestu dobře zvážit, nicméně je s ním možno cestovat od 12 týdnů. „U štěňat je velice důležité pravidelné odčervení, nejlépe každých 14 dní, neboť se nakazí škrkavkami již v průběhu březosti.“ Odčervení nesmíme podceňovat ale ani u dospělých psů, to by se mělo provádět pomocí tablet vždy jednou za tři měsíce. Samozřejmostí by mělo být i po každém návratu ze zahraniční cesty. „Odčervení čtyřikrát za rok je důležité proto, abychom přerušili vývojový cyklus parazitů,“ vysvětluje doktor Merta.

„A pokud jde o cesty do zahraničí, oblíbenými destinacemi Čechů jsou Chorvatsko, Itálie, Maďarsko, Slovensko, které mají zvýšený výskyt dirofilariózy neboli srdeční a podkožní červivosti. Larvy jsou přenášeny komáry a napadají psy, kočky, ale i člověka. Tyto larvy migrují po celém těle, až dozrávají v dospělce, kteří se ukládají v srdečních a plicních cévách.“ Řešením je použití kvalitního repelentního přípravku ať už ve formě spreje, tablet, pipet či obojku, který funguje proti komárům, vším, všenkám, klíšťatům i blechám.

Zjistěte si pravidla

Při pobytu v cizině nesmíme zapomenout, že zdejší legislativní úprava chovu domácích zvířat může být odlišná než u nás, a je proto potřeba dopředu nastudovat a poté dodržovat místní pravidla. „Zásadní je mít s sebou vodítko a náhubek, hlavně kvůli cestování v hromadných dopravních prostředcích, a samozřejmě nezapomenout vzít dostatek krmiva, aby neměl pes zažívací problémy z důvodu změny krmiva. Chybu člověk neudělá ani tím, když si zjistí dopředu kontakt na místní veterinární kliniku či ordinaci,“ uzavírá doktor Jaroslav Merta.

Vše o cestování se psem a mnohem víc se dozvíte v dalším díle oblíbeného pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, který běží v neděli v poledne na Primě.